Μιχάλης Ζαχαρίας «If Vladimir Wasn’t ill» (λεπτομέρεια) από την έκθεση «Authentically Appealing» στην γκαλερί Ιλεάνα Τούντα

Art Matters Podcast: «Ιστορία και προπαγάνδα» με τον Θάνο Βερέμη

Επανάσταση, εθνική ταυτότητα, γλώσσα, αίμα και πολιτισμός στο νέο podcast του Art Matters με καλεσμένο τον ιστορικό Θάνο Βερέμη.

Είναι πραγματικά ιστορία αυτό που μαθαίνουμε στο σχολείο; Ποια είναι τα στοιχεία που σε κάνουν Έλληνα; Ποιος είναι ο ρόλος της ιστορίας στην δημιουργία εθνικής ταυτότητας και πως χρησιμοποιείται ως προπαγάνδα; Τι πραγματικά γέννησε την ελληνική επανάσταση και ποιες είναι οι αντιστοιχίες εκείνης της εποχής με το σήμερα; Ποια ήταν η στάση του κλήρου απέναντι στους επαναστάτες; Πως είδαν οι ξένες δυνάμεις την εξέγερση των Ελλήνων και πως την εκμεταλλευτήκαν;

Αυτά και πολλά ακόμη θέματα θίγει και αναλύει ο Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θάνος Βερέμης με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, στο νέο, τρίτο κατά σειρά podcast του Art Matters που μόλις ανέβηκε στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Μέσα σε μισή ώρα ο Θάνος Βερέμης κυκλώνει ένα ιδιαίτερα μεγάλο και πολύπλοκο θέμα που ξεκινάει από την έννοια του έθνους και της φυλής, συνεχίζει με τη φύση και τις απαρχές της ελληνικής επανάστασης, τη σχέση της με τα άλλα επαναστατικά κινήματα της εποχής, τον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων αλλά και την αντανάκλαση του ξεσηκωμού στην σημερινή εποχή. Δεν παραλείπει βέβαια να θίξει και το θέμα της ιστορίας που διδασκόμαστε, τονίζοντας πως είναι περισσότερο «μάθημα εθνικής αλληλεγγύης, το οποίο έχει και αυτό τη χρησιμότητα του». Άλλωστε, όπως συμπληρώνει «στα σχολεία δεν ψάχνεις, βρίσκεις».

Το Art Matters, είναι μια σειρά διαδικτυακών εκπομπών λόγου της εφημερίδας The Art Newspaper Greece που έχουν ως σκοπό να φέρουν το κοινό κοντά στα καίρια θέματα του πολιτισμού με τον πλέον άμεσο τρόπο. Τα podcasts αυτά, ένα περίπου κάθε μήνα, μπορείτε να τα βρείτε και να τα ακούσετε στο site της εφημερίδας (theartsnewspaper.gr) αλλά και στις διαδικτυακές πλατφόρμες Spotify,  Google Podcast, Soundcloud και Mixcloud.

 

Ακούστε το podcast «Ιστορία και προπαγάνδα» ΕΔΩ

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης