Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 247 των Νέων της Τέχνης (15 Νοεμβρίου 2019)

 

Ηχηρές μετακλήσεις στη Λυρική Σκηνή αφού καταφθάνουν και η «γιαγιά της περφόρμανς» και ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης. Η Σέρβα καλλιτέχνης είχε στα σκαριά περίπου εδώ και 25 χρόνια ένα πρότζεκτ για την πλέον διάσημη Ελληνίδα ντίβα της όπερας. Οι επτά θάνατοι της Μαρία Κάλλας θα παρουσιαστούν τελικά στην Αθήνα μετά την πρεμιέρα τους στην Κρατική Όπερα της Βαυαρίας ως ένα, περίπου, one-woman-show της Abramović. Εκείνη έχει επιμεληθεί το σενάριο, συν-σκηνοθετεί (με τη Lynsey Peisinger) και συνυπογράφει το σενάριο με τον Petter Sklavan. Επί σκηνής, θα αναβιώσουν επτά θάνατοι από αντίστοιχες όπερες μέσα από άριες που υπήρξαν σημαντικές για την Κάλλας. Σε μία διαδραστική συνύπαρξη ήχου και εικόνας, θα παρουσιαστούν επτά μικρού μήκους ταινίες με πρωταγωνίστρια την Abramović και ενίοτε τον Willem Dafoe, συνοδεία της ορχήστρας της ΕΛΣ και επτά σοπράνο (Leah Hawkins, Nadezhda Karyazina, Hera Hyesang Park κ.ά.). Στο τέλος της παράστασης, η Abramović θα αναπαραστήσει τον αληθινό θάνατο της Μαρίας Κάλλας το 1977 στο Παρίσι, με μουσική επένδυση μία πρωτότυπη σύνθεση του Marco Nikodijevic.

Αδημονούμε, όμως, και για το νέο έργο του Γιώργου Λάνθιμου, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος The artist on the composer σε συνεργασία με τον οργανισμό ΝΕΟΝ. Πρόκειται για μία ταινία μικρού μήκους (περίπου 20 λεπτών) βασισμένη σε δικό του σενάριο, με έμπνευση από ένα έργο κλασσικής και ένα σύγχρονης μουσικής – δύο επιλογές που προέκυψαν μετά από συνομιλίες με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ, Γιώργο Κουμεντάκη. Η ταινία θα γυριστεί τον Μάρτιο, θα είναι βουβή και θα συνοδεύεται από τη ζωντανή ενορχήστρωση των δύο έργων ερμηνευμένα από μικρά μουσικά σύνολα συνοδεία χορωδίας.

Εθνική Λυρική Σκηνή / The artist on the composer, 22, 23, 27 Μαΐου 2020 & Οι επτά θάνατοι της Μαρία Κάλλας, 8-10 Ιουλίου 2020

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης