Kara Walker, Fons Americanus, Tate Modern 2019 © Ben Fisher

Kara Walker: Εδώ είναι μια παράξενη και πικρή σοδειά

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 247 των Νέων της Τέχνης (15 Νοεμβρίου 2019)

 

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Queen Victoria Memorial, στο κολοσσιαίο μνημείο που στήθηκε για το θάνατο της βασίλισσας Βικτωρίας μπροστά από το παλάτι του Μπάκινγχαμ το 1911, τα αγάλματα που περιστοιχίζουν τη μορφή της φτερωτής Νίκης απεικονίζουν το κουράγιο, την πίστη, τη φιλευσπλαχνία, την αλήθεια και τη μητρότητα. Περισσότερο από έναν αιώνα μετά, στο πλαίσιο της ανάθεσης Hyundai, η Kara Walker απαντά στην αυτοκρατορική αυτή εξτραβαγκάνζα με ένα γιγάντιο γλυπτό σιντριβάνι στο Turbine Hall. Όμως εδώ η χρυσή φτερωτή ένδοξη Νίκη έχει μετατραπεί σε λαβωμένη Αφρικανή μάνα τη στιγμή της πτώσης της. Τα γλυπτά που τη συνοδεύουν μιλούν αντίστοιχα για αγριότητα, υποκρισία, εκμετάλλευση, κτηνωδία και για τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας.

Από την Αφροδίτη του Μποτιτσέλι και το καράβι των σκλάβων του Turner, τις βρετανικές προπολεμικές γελοιογραφίες και τον καρχαρία του Hirst έως τo τραγούδι Strange fruit της Billy Holiday (απ’ όπου και ο τίτλος αυτού του κειμένου), την Αφροδίτη των Οτεντότων και το έργο Gulf Stream του Winslow Homer, στο Fons Americanus όλα εναρμονίζονται προς μια πολυεπίπεδη αλληγορία. Πρόκειται για ένα φόρο τιμής σε όλα τα αθώα θύματα για τα οποία ποτέ δεν στήθηκαν μνημεία, αστείρευτο σε πιθανές αναγνώσεις που αφορούν στην αγριότητα της αποικιοκρατίας και στις εκφάνσεις της στην τέχνη.

Ολόλευκο και από ανακυκλώσιμα ευτελή υλικά, το γλυπτό μοιάζει, διόλου τυχαία, φτιαγμένο από ζάχαρη, μια μοναδική, ανάστροφη χρωματικά επιτομή του συνολικού έργου της Αφροαμερικανής καλλιτέχνιδας. Με την υπεροψία του μεγέθους (13 μέτρα σε ύψος) και τις αιχμηρές λεπτομέρειές του – όπως το νερό που βγαίνει και από τον λαιμό της μάνας-Νίκης ή το αγόρι που πνίγεται στο μποτιτσελικό κοχύλι από το οποίο θα αναδυόταν μια Αφροδίτη – το έργο της Walker μοιάζει να σηκώνει το φρύδι απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Kara Walker, Fons Americanus / Tate Modern, Λονδίνο, έως 5 Απριλίου

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης