© AP/Joerg Sarbach

Η τελευταία έκθεση του Okwui Enwezor

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 247 των Νέων της Τέχνης (15 Νοεμβρίου 2019)

 

Ο θάνατός του συγκλόνισε το χώρο της τέχνης και στέρησε ένα φωτισμένο επιμελητή, εκπαιδευτικό και διανοούμενο που σφράγισε τη σύγχρονη μουσειολογία με τη μετα-αποικιοκρατική προσέγγισή του. Ο Enwezor αμφισβήτησε τη γραμμική, κανονιστική, Δυτική ιστορία της τέχνης. Κατέδειξε ότι δεν υπάρχει μία Ιστορία της Τέχνης και έριξε άπλετο φως σε παράλληλες ιστορίες της τέχνης από διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Η οικουμενικότητα της ματιάς του και η ένταξη καλλιτεχνών από την Αφρική, την Καραϊβική και τη Μέση Ανατολή σε μεγάλες εκθέσεις που επιμελήθηκε (όπως η documenta11 και η Μπιενάλε της Βενετίας) τον κατέστησαν έναν από τους επιμελητές με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Πριν το θάνατό του, προετοίμαζε την Μπιενάλε της Σάρτζα. Στο τιμόνι του ιδρύματος πίσω από τη διοργάνωση βρίσκεται η Hoor Al Qasimi, μία γυναίκα που έχει λειτουργήσει καταλυτικά για τη σκηνή της περιοχής. Η ίδια δήλωσε πως σκοπεύει να αναδείξει την πνευματική κληρονομιά του, πραγματοποιώντας το όραμα που είχε για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Με τίτλο Thinking historically in the present, η Μπιενάλε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα ανοίξει τον Μάιο του 2021. Θα περιλαμβάνει 30 έργα που ανατέθηκαν σε ισάριθμους καλλιτέχνες και την έκθεση Postcolonial που έρχεται ως συνέχεια του Postwar, του μεγάλου αφιερώματος για τη μεταπολεμική τέχνη που διοργάνωσε ο Enwezor στο Μόναχο το 2017.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης