Από αριστερά: Ελένη Κορωναίου και Αλεξάνδρα Οικονόμου, Χριστίνα Μακρή και Dimitri Yin © Georg Georgakopoulos

2 όψεις: Γκαλερί Ελένη Κορωναίου & Phoenix Athens

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 247 των Νέων της Τέχνης (15 Νοεμβρίου 2019)

Τέσσερις επαγγελματίες από το χώρο των αιθουσών τέχνης, 7 ερωτήματα. Μια συνάντηση με τις Ελένη Κορωναίου και Αλεξάνδρα Οικονόμου (γκαλερί Ελένη Κορωναίου) και τους Dimitri Yin και Χριστίνα Μακρή (Phoenix Athens)

Πότε και γιατί ανοίξατε το χώρο;
Ε.Κ. Η αγάπη μου για τη σύγχρονη τέχνη ήταν ο λόγος που άνοιξα την γκαλερί το 1989. Εστιάζοντας στη σύγχρονη τέχνη, κατάφερα να παρουσιάσω τη δουλειά διεθνών καλλιτεχνών σε μια περίοδο που δεν υπήρχαν χώροι ή ιδρύματα σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα, φιλοξενώντας πρωτοποριακές εκθέσεις για την εποχή.

D.Y. Ξεκίνησα τη Phoenix Athens το 2017, αφότου τελείωσα το μεταπτυχιακό μου στο Wimbledon College of Arts. Είδα μια δημιουργική οικονομία που επιδοτήθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, υπήρχε ανάγκη για περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη στην τέχνη και πολλές δυνατότητες δημιουργίας και καλλιέργειάς της.

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο μέρος;
Ε.Κ./Α.Ο. Η γκαλερί στεγαζόταν τα πρώτα 20 χρόνια της λειτουργίας της κοντά στην Ακρόπολη. Το 2008 αποφασίσαμε με την κόρη μου Αλεξάνδρα Οικονόμου, η οποία έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης στο Βερολίνο, να ανοίξουμε ένα καινούργιο χώρο στο Θησείο, σε ένα νεοκλασικό κτίριο. Η βασική αιτία της μετακόμισης ήταν οι βελτιωμένες εκθεσιακές δυνατότητες στον τωρινό χώρο.

D.Y./Χ.Μ. Η Νεάπολη είναι μια ιδιαίτερα σημαντική και συναρπαστική γειτονιά, με μεγάλο περιθώριο πολιτιστικής ανάπτυξης. Είναι η γέφυρα μεταξύ των κοινοτήτων γύρω από το Κολωνάκι, το Λυκαβηττό και το λόφο Στρέφη. Έχει μια κληρονομιά αριστερού και δημιουργικού πολιτισμού, κάτι που γίνεται όλο και πιο μοναδικό και σπάνιο στην Ευρώπη σήμερα. Ξεχωρίζει γιατί έχει διατηρήσει τον μποέμικο χαρακτήρα χωρίς να γίνει τουριστική.

Τι καθόρισε το ύφος του χώρου;
Ε.Κ./Α.Ο. Η επιλογή των καλλιτεχνών και κάποιες κομβικές εκθέσεις. Η πρώτη έκθεση ξένου καλλιτέχνη – του οποίου τη δουλειά θαύμαζα από τα φοιτητικά μου χρόνια – ήταν του Helmut Middendorf. Μέσω εκείνου, ήρθα σε επαφή και με άλλους ξένους δημιουργούς, όπως οι Martin Kippenberger, Michael Schmidt, Christopher Wool, Michel Majerus, John Bock κ.ά. Ο συνδυασμός διεθνών καταξιωμένων καλλιτεχνών με νέους Έλληνες, όπως οι Χριστίνα Δημητριάδη, Ειρήνη Ευσταθίου, Γιώργος Σαπουντζής, Λητώ Κάττου και άλλοι, δίνουν το στίγμα της γκαλερί.

D.Y./Χ.Μ. Δημιουργήσαμε μια αλλιώτικη εκδοχή του white cube, βασισμένοι σε ιδέες από την εμπειρία μας – του Δημήτρη ως τεχνικού μουσείων και σκηνογράφου και της Χριστίνας από τη δουλειά της στην Whitechapel Gallery. Η οικολογία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο ύφος του χώρου, με πολλά φυτά μέσα και έξω από την γκαλερί καθώς και χειροποίητα έπιπλα από παλέτες.

Ποια θεωρείτε ως πιο σημαντική περίοδο για τα εικαστικά στην Ελλάδα;
Ε.Κ./ Α.Ο. Όταν ξεκίνησε η γκαλερί στην Αθήνα, η ανάγκη για σύγχρονη τέχνη ήταν πολύ περιορισμένη. Τα πράγματα έχουν σταδιακά καλυτερέψει, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη.

D.Y./Χ.Μ. Δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος για να είσαι ζωντανός από το τώρα. Η τέχνη που παράγεται σήμερα έχει περισσότερες δυνατότητες να επηρεάσει τη ζωή μας από κάθε άλλη. Η Αθήνα συνεχίζει να παράγει, να καλλιεργεί και να εμπνέει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Ποιά ήταν η πιο επιτυχημένη περίοδος οικονομικά και τι σας δίνει τη δύναμη να επιβιώνετε;
Ε.Κ. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μια συγκεκριμένη περίοδο. Σίγουρα σήμερα είναι καλύτερα από παλιότερα, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντελούν στην οικονομική επιτυχία. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με καλλιτέχνες που είναι πλέον από τους πιο σημαντικούς στη σύγχρονη τέχνη, οπότε για μένα αυτό είναι επιτυχία: να έχεις μάτι και να αναγνωρίζεις τον καλό καλλιτέχνη όταν είναι ακόμα στην αρχή της καριέρας του. Αυτό το έχω καταφέρει και μου δίνει δύναμη.

D.Y./Χ.Μ. Το καλοκαίρι του 2019 ήταν μια σημαντική περίοδος για το εκθεσιακό πρόγραμμα και το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών. Και τα δύο είναι  εξίσου σημαντικά για το βιοπορισμό του οργανισμού και, παρότι είμαστε καινούργιοι στο χώρο, νιώθουμε πολύ τυχεροί που βιώνουμε τέτοια ανάπτυξη και έχουμε την εμπιστοσύνη των καλλιτεχνών.

Τι θα συμβουλεύατε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα και τι έναν που βρίσκεται αρκετό καιρό στο χώρο;
Ε.Κ./ Α.Ο. Να ενημερώνεται συνεχώς, να βλέπει εκθέσεις, να ταξιδεύει, να δουλεύει, να δέχεται την κριτική – κι ας είναι καμιά φορά αρνητική· αρκεί να είναι εποικοδομητική – και να μην το βάζει κάτω.

D.Y./Χ.Μ. Δουλέψτε σκληρά, καθορίστε τις προτεραιότητές σας λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά σας. Κρατάτε ημερολογιο.  Βεβαιωθείτε ότι έχετε εργαστήριο για να δημιουργήσετε. Διαβάστε τη θεωρία και παραμείνετε στην αιχμή των καλλιτεχνικών τάσεων.

Κάποια συμβουλή σε όποιον σκέφτεται να ανοίξει ένα χώρο τέχνης;
Ε.Κ./ Α.Ο. Να έχει υπομονή, να μην απογοητεύεται και, το βασικότερο, να αγαπά την τέχνη.

D.Y./Χ.Μ. Δημιουργήστε επαφές με τους καλλιτέχνες και τους οργανισμούς που μπορούν να σας υποστηρίξουν οικονομικά και δημιουργικά. Ακούστε προσεκτικά τις συμβουλές που μπορούν να δώσουν και θυμηθείτε να φροντίζετε το μυαλό και το σώμα σας. Αποφύγετε την υπερβολή και δουλέψτε σκληρά κάθε μέρα!

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης