Άποψη από την περυσινή διοργάνωση @ Shutterstock

Η TEFAF επιμένει παρά τον κορονοϊό, αλλά με λιγότερους επισκέπτες

Η μεγαλύτερη φουάρ σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη και στον κόσμο, η TEFAF του Μάαστριχτ, δεν ανεστάλη, αλλά τα εγκαίνιά της δεν έμοιαζαν με άλλες χρονιές, εξαιτίας, όπως είναι προφανές, από τον κορονοϊό. Το preview της προηγούμενης εβδομάδας δε θύμιζε σε τίποτα το ένδοξο παρελθόν της διοργάνωσης, αφού ναι μεν υπήρχαν παριστάμενοι, αλλά η εικόνα του πλήθους ταίριαζε μάλλον σε φινισάζ παρά σε βερνισάζ.

Ενώ κάποιες γκαλερί έχουν ήδη αποσυρθεί, οι συντελεστές της TEFAF δε θεωρούν ότι θα υπάρξει τελικά τόση μείωση στον τελικό απολογισμό της διοργάνωσης, η οποία ολοκληρώνεται στις 15 Μαρτίου. Παρά την εξάπλωση του κορονοϊού, ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας είχαν δώσει το «πράσινο φως» για τη φουάρ και, κατά τα αναμενόμενα, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα καθαριότητας, ακόμη και στα αυτοκίνητα που μεταφέρουν τους προσκεκλημένους της TEFAF και, ασφαλώς, έχουν τοποθετηθεί οδηγίες προφύλαξης και απολυμαντικά τζελ παντού.

Παρά ταύτα, στη φετινή έκθεση ξεχωρίζουν, πέραν της τέχνης, των κοσμημάτων, των επίπλων κ.λπ. των καιρών μας, οι«δάσκαλοι» Βαν Γκογκ (The Bois de Boulogne with People Walking, από τις Hammer Galleries), Ρέμπραντ (Adam and Eve, από τους Kunsthandlung Helmut H. Rumbler), Μονέ (Coup de vent, από τις Hammer Galleries), Πικάσο (Woman Combing Her Hair, από τους Maruani Mercier), Μαγκρίτ (Untitled – Woman’s Face Covered by a Rose, από τους David Lévy & Associés), Yayoi Kusama (An Island 13, από την Omer Tiroche Gallery), Ρενουάρ (Coastline at Antibes, από τις Hammer Galleries), δύο έργα του Yakov Chernikov από τον James Butterwick και τρία έργα του Γιάννη Κουνέλη από τις γκαλερί Sprovieri, Cardi Gallery και Van de Weghe.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης