Ο πίνακας του Γκογκέν που αμφισβητείται από τον Fabrice Fourmanoir

Έχει η Tate πλαστό Γκογκέν;

Ο Fabrice Fourmanoir αποτελεί πλέον τον εφιάλτη της Tate, αφού έθεσε υπό αμφισβήτηση έναν πίνακα του Γκογκέν με τον τίτλο «Tahitiens» και χρονολογείται από το 1891. Είναι ο ίδιος έμπορος τέχνης που είχε γλιτώσει το Getty από την αγορά ενός πλαστού γλυπτού του ίδιου καλλιτέχνη για 5 εκατ. δολάρια, θεωρώντας ότι ανήκει σε έναν άγνωστο καλλιτέχνη.

Ο Fourmanoir θεωρεί ότι ο ατελής πίνακας, που παρουσιάζει τρεις γυναικείες μορφές και μία ανδρική, δεν ταιριάζει με το στιλ του μεταϊμπρεσιονιστή καλλιτέχνη, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει αναταραχές στην Tate, η οποία διαθέτει τον έργο από το 1917 και η τιμή του οποίου ανέρχεται σήμερα στις 15 εκατ. λίρες. Ο πίνακας είχε αγοραστεί από τον κριτικό τέχνης Roger Fry από μία γκαλερί στο Παρίσι το 1910. Είναι ο κριτικός που είχε, μάλιστα, πρωτοεισαγάγει τον όρο «μεταϊμπρεσιονισμός».

Για τον εν λόγω πίνακα, πάντως, ο ίδιος ο Fourmanoir θεωρεί ότι στερείται της ιδιαίτερης τεχνοτροπίας του Γκογκέν, ενώ το Artnet, σε μία έξαρση χιούμορ, δηλώνει ότι «δεν χρειάζεσαι ντοκτορά για να αντιληφθείς ότι οι ντυμένες γυναίκες δεν είναι το στιλ του Γκογκέν»!

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης