© Shutterstock

Η Kara Walker ανακυκλώνει… την Αμερική

Το έργο της σπουδαίας εικαστικού, η ανάθεση Hyundai για το Turbine Hall της Tate Modern, το τεράστιο σιντριβάνι με τίτλο Fons Americanus, θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη και θα ανακυκλωθεί για μελλοντική χρήση, τώρα που το lockdown ματαίωσε τα πάντα. Επρόκειτο να παραμείνει στη θέση τους ώς τις 5 Απριλίου, αλλά ο Covid-19 είχε άλλη άποψη.

Παρ’ όλα αυτά, το διάστημα που έμεινε εκτεθειμένο, το έργο απόλαυσαν χιλιάδες επισκέπτες, ενώ η κριτική ασχολήθηκε επί μακρόν με αυτό. Το Fons Americanus, έργο του 2019, που είχε ως έμπνευση το  Victoria Memorial Fountain, είχε κατασκευαστεί από ανακυκλώσιμα υλικά, κάτι που καταδεικνύει την επιμονή της Tate για περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Το τμήμα του έργου «A Subtlety or the Marvelous Sugar Baby», που είχε εκτεθεί στην Ύδρα το 2017

Πάντως, κάτι παρόμοιο είχε κάνει η Kara Walker και στο παρελθόν, με το μνημειώδες έργο A Subtlety or the Marvelous Sugar Baby, το 2014, σε ένα διυλιστήριο στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, το οποίο επίσης αποδομήθηκε. Μάλιστα, ένα κομμάτι του είχε σταλεί ως εκθεσιακό αντικείμενο στην καθιερωμένη θερινή έκθεση του ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία της Ύδρας, το 2017.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης