© Associated Press

Πολιτισμός στην πραγματική ζωή, αλλά και στην οθόνη

Το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι αναμένεται σίγουρα διαφορετικό από τα προηγούμενα, αλλά όχι λιγότερο δραστήριο. Μπορεί να χρειάζεται να φοράμε μάσκα όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους, αλλά όπως φαίνεται δε θα την χρειαστούμε για τις πενήντα πέντε παραγωγές που ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού ότι θα παρουσιαστούν σε 111 αρχαιολογικούς χώρους από 18 Ιουλίου έως τέλος Σεπτεμβρίου. Αρκεί, φυσικά, να κρατάμε αποστάσεις 2 μέτρων μεταξύ μας.

Μέχρι τότε, ο πολιτισμός παραμένει ζωντανός τόσο στην πραγματική ζωή, με ανοιχτές τις γκαλερί, όσο και διαδικτυακά, με φεστιβάλ, συναυλίες και παραστάσεις να γίνονται επί της οθόνης του υπολογιστή μας. Αύριο ολοκληρώνεται το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καταγράφοντας 6.500 εγγραφές στην πλατφόρμα απ’ όπου προβάλλονται τα έργα που συμμετέχουν, για τα οποία κόπηκαν 12.187 δωρεάν εισιτήρια, όπως και ο κύκλος προβολών ελληνικών ταινιών μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Δράμας. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ξεκίνησε την Κυριακή να παρουσιάζει παραστάσεις ψηφιακά, μέσω του Megaron Online, ενώ το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μοιράζεται με το κοινό ατμοσφαιρικές συναυλίες με γνωστούς τραγουδιστές ζωντανά από τον Φάρο του μέσω των λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, μέχρι 8 Ιουνίου η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει το πρώτο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη. Περιλαμβάνει έντεκα νέες βιντεο-παραστάσεις μουσικής, όπερας, οπερέτας και μουσικού θεάτρου που δημιουργήθηκαν για αυτό εν μέσω πανδημίας, καθώς και μια μαγνητοσκοπημένη παράσταση χορού -όλα δωρεάν στο σπίτι μας, από την άνεση του καναπέ μας! Αντίστοιχα, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου προβάλλει επιλεγμένες μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις και συναυλίες από το αρχείο του, όσο περιμένουμε την τελική ανακοίνωση για το αναδιαμορφωμένο πρόγραμμα παραστάσεών του για τη φετινή χρονιά.

Έτσι, μπορούμε να απολαμβάνουμε πολιτιστικές δράσεις από τους αγαπημένους μας οργανισμούς ακόμη κι αν έχουμε περιορίσει τις μετακινήσεις μας. Συνεχίζουμε να μένουμε ασφαλείς πλένοντας τακτικά τα χέρια μας, απολυμαίνοντας τα ψώνια μας και κρατώντας όσο το δυνατόν πιο καθαρές τις αυτοσχέδιες, υφασμάτινες μάσκες μας, με το να τις πλένουμε στους 60 βαθμούς και να τις σιδερώνουμε καλά στον ατμό. Ώστε να μπορέσουμε σύντομα να παραβρεθούμε στις διοργανώσεις των καλλιτεχνικών θεσμών που ξεχωρίζουμε ξέγνοιαστοι, μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, νικητές στη μάχη κατά του κορονοϊού.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης