© Christo and Jeanne-Claude

Christo, ο καλλιτέχνης που αγαπούσε τα βαρέλια και το… αμπαλάζ

Ο Christo, ο οποίος με τη σύζυγο και συνεργάτιδά του Jeanne-Claude ήταν γνωστός για τις μνημειακές, συχνά παράδοξες παρεμβάσεις του στην αρχιτεκτονική και το τοπίο, πέθανε σε ηλικία 85 ετών, χθες, στη Νέα Υόρκη. Σχεδίαζε, μάλιστα, δουλεύοντας ασταμάτητα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, να καλύψει την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, έργο που είχε αναβληθεί για ένα χρόνο λόγω κορονοϊού, με ορίζοντα πραγματοποίησης τον Σεπτέμβριο του 2021.

Το… αμπαλάρισμα του Reichstag στο Βερολίνο @ AP photo

Ο Christo Vladimirov Javacheff γεννήθηκε στη Βουλγαρία στις 13 Ιουνίου 1935 ― την ίδια ημέρα που γεννήθηκε στο Μαρόκο η Jeanne-Claude Denat de Guillebon. Ο Christo σπούδασε στην Ακαδημία της Σόφιας από το 1953 έως το 1956 και στη συνέχεια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, προτού μετακομίσει στο Παρίσι το 1958, όπου ζωγράφιζε πορτρέτα για τα προς το ζην. Συναντήθηκε με τη Jeanne-Claude όταν εκείνη του ανέθεσε να ζωγραφίσει το πορτρέτο της μητέρας της. Οι δύο συνεργάστηκαν στο πρώτο τους έργο καλύπτοντας με βαρέλια το λιμάνι της Κολονίας το 1960. Δύο χρόνια αργότερα, δημιούργησαν την πρώτη τους παρέμβαση στο Παρίσι, το Rideau de Fer (Σιδηρούν Παραπέτασμα), αποκλείοντας την οδό Visconti, κοντά στον ποταμό Σηκουάνα, με βαρέλια πετρελαίου ως δήλωση κατά του Τείχους του Βερολίνου.

Οι «Πύλες» του Christo και της Jeanne-Claude στο Central Park της Νέας Υόρκης © AP Photo/Julie Jacobson, File

Τα έργα τους κατέστησαν όλο και πιο φιλόδοξα, και ο Christo και η Jeanne-Claude έγιναν γνωστοί για την κάλυψη δημόσιων κτιρίων και τοποσήμων, όπως η Pont Neuf στο Παρίσι το 1985 και το Reichstag στο Βερολίνο το 1995. «Όλα τα έργα μας δεν είναι στέρεα, κινούνται με τον άνεμο, αναπνέουν», είχε πει ο Christo σε συνέντευξη στην Art Newspaper.

Το ροζ πολυπροπυλένιο που επέπλεε σε περίπου 11 νησιά στο Key Biscayne της Φλόριντα © AP photo

Οι εγκαταστάσεις του ζεύγους, με τα χρόνια, είχαν λάβει διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης στο Central Park της Νέας Υόρκης (2005) περισσότερων από 7.500 υφασμάτινων πυλών, ενώ είχαν τοποθετήσει χιλιάδες ομπρέλες σε δύο κοιλάδες στην Ιαπωνία και την Καλιφόρνια (1991), ροζ πολυπροπυλένιο που επέπλεε σε περίπου 11 νησιά στο Key Biscayne της Φλόριντα και δημιουργώντας μια έντονη κίτρινη διάβαση πεζών σε όλη τη λίμνη Iseo στην Ιταλία (2016).

Οι ομπρέλες στις κοιλάδες της Ιαπωνίας

Πιο πρόσφατα, ο Christo επέστρεψε στα βαρέλια πετρελαίου που είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα στην καριέρα του, δημιουργώντας ένα έργο που τοποθετήθηκε στη λίμνη Serpentine στο Λονδίνο το 2018. «Λατρεύω το βαρέλι ως αντικείμενο», είχε αναφέρει ο Christo σε συνέντευξή του στην Art Newspaper με αφορμή το έργο. «Είναι βιομηχανικά, μπορούν να έχουν διαφορετικά χρώματα, διαφορετικές ποικιλίες και είναι εξαιρετικά απλά, πολύ μαγικά και πολύ δύσκολο να εξηγηθούν. Είναι μια εξαιρετική γλυπτική μορφή».

Η εγκατάσταση στη λίμνη Serpentine στο Λονδίνο

Η Jeanne-Claude πέθανε από ανεύρυσμα εγκεφάλου το 2009, αλλά ακόμη και μετά τον θάνατό της τα έργα των καλλιτεχνών εξακολουθούσαν να αποδίδονται και στους δύο. Το ζευγάρι απαθανατίστηκε από τον γιο που απέκτησε, τον Cyril Christo, φωτογράφο, κινηματογραφιστή και ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ζώων. Το ζευγάρι ήταν γνωστό ότι χρηματοδοτούσε το ίδιο τα έργα του μέσω της πώλησης σχεδίων και fundraising. «Μου αρέσει να είμαι απολύτως ελεύθερος, να είμαι εντελώς παράλογος χωρίς να δικαιολογούμαι γι’ αυτό που θέλω να κάνω», είχε αναφέρει ο ίδιος. «Δεν εγκαταλείπω ούτε εκατοστό της ελευθερίας μου για κανέναν λόγο». Το 2017, ο καλλιτέχνης ακύρωσε ένα φιλόδοξο έργο στις ΗΠΑ για την κάλυψη 42 μιλίων του ποταμού Αρκάνσας με ασημένιο ύφασμα ―αφού πέρασε 20 χρόνια προγραμματισμού και ξόδεψε 15 εκατομμύρια δολάρια― επειδή δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να ολοκληρώσει το έργο επί προεδρίας Τραμπ. «Τους ανήκει γη», είχε πει ο Christo στους New York Times. «Δεν μπορώ να κάνω ένα έργο που ωφελεί αυτόν τον ιδιοκτήτη».

H κίτρινη διάβαση πεζών στη λίμνη Iseo στην Ιταλία

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης