© Harpers Bazaar

Ξέρω τι θα διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι: Μαρία Κουτσομάλλη-Μορώ, υπεύθυνη της Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή

• To «A Violent Grave : An Oral Biography of Jackson Pollock» του Jeffrey Potter. Ο Potter, φίλος και γείτονας του Pollock στο East Hampton, αφηγείται τη δική του σχέση με τον αδικοχαμένο καλλιτέχνη και προσθέτει στην έρευνά του πολλά αποσπάσματα από συνεντεύξεις που του έδωσαν μέλη της οικογένειάς του, φίλοι και συνάδελφοι. Μία βιογραφία τρυφερή και ειλικρινής, που αναδεικνύει με πολύ σεμνό τρόπο τις δυσκολίες του Pollock, από τα παιδικά του κιόλας χρόνια.

• Τον κατάλογο της έκθεσης Christo et JeanneClaude – Paris !, που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου στο Centre Pompidou, στο Παρίσι (έως τις 19 Οκτωβρίου). Προτού πάω σε μία έκθεση, μου αρέσει πάντα να έχω διαβάσει τον κατάλογό της εκ των προτέρων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για δύο πολύ αγαπημένους μου καλλιτέχνες, που δημιούργησαν μονάχα εφήμερα έργα, σε δημόσιους χώρους. Η JeanneClaude πέθανε το 2009, ο Christo πριν από λίγες εβδομάδες. Η έκθεση αυτή, την οποία επιμελείται η Sophie Duplaix, παρουσιάζει την παρισινή περίοδο του ζεύγους, πολλά αδημοσίευτα έργα, αλλά και ολόκληρη την προετοιμασία του υπέροχου installation που ετοίμαζε ο Christo για την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2021.

• Τον κατάλογο της έκθεσης Hundertwasser Schiele Imagine Tomorrow στο Leopold Museum, στη Βιέννη (έως τις 7 Ιανουαρίου 2021). Η έκθεση αυτή, την οποία επιμελείται ο Robert Fleck, αναδεικνύει τους πολλούς παραλληλισμούς μεταξύ των δύο Αυστριακών καλλιτεχνών και τη σημαντική επιρροή που είχε ο Schiele στο έργο του Hundertwasser. Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή δάνεισε το σημαντικό έργο του HundertwasserNinetyNine Heads.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης