© AP Photo/Seth Wenig

Διάσημοι καλλιτέχνες και ντήλερ λαμβάνουν υποστήριξη για μικρές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ

Θεσπίστηκε τον Μάρτιο για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων και με στόχο τη διατήρηση περισσότερων από 50 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ αλλά από τον Απρίλιο κιόλας τέθηκε υπό έλεγχο καθώς χρήματα των φορολογουμένων είχαν διατεθεί σε μεγάλες εταιρείες.

Ο λόγος για το πρόγραμμα Paycheck Protection (PPP), που ενεργοποιήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των ομοσπονδιακών στοιχείων από την US Small Business Administration (SBA), ανάμεσα στους δανειολήπτες βρίσκονται διάσημες αίθουσες τέχνης, όπως οι Pace και Gagosian (που λαμβάνουν ενίσχυση μεταξύ 2-5 εκατομμύρια δολάρια), οι David Zwirner και Hauser & Wirth (για δανεισμό 1-2 εκατομμύρια δολάρια), αλλά και καλλιτέχνες του (οικονομικού) διαμετρήματος του Jeff Koons.  

Τα πακέτα στήριξης διαμορφώνονται σε διαφορετικές διαβαθμίσεις, με τους συμμετέχοντες να έχουν λαμβάνειν από χιλιάδες έως 10 εκατομμύρια δολάρια. Στη λίστα περιλαμβάνονται και μουσεία, όπως το Guggenheim και το Whitney στη Νέα Υόρκη και το Los Angeles County Museum of Art.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Art Newspaper, για να μπορούν να διεκδικήσουν τα ποσά, οι επιχειρήσεις πρέπει να πιστοποιούν με καλή πίστη ότι η τρέχουσα οικονομική αβεβαιότητα καθιστά τα κρατικά κεφάλαια απαραίτητα για να μπορούν να καταβάλουν μισθούς και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Δεν υποχρεούνται να αναφέρουν πόσες θέσεις εργασίας διατηρούν, αλλά πρέπει να το πράξουν εντός 24 εβδομάδων για να μπορούν να λάβουν το δάνειο ως δωρεάν επιχορήγηση.

Ο Zwirner, πάντως, απέλυσε γύρω στους 40 εργαζόμενους την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν το 20% του προσωπικού του παγκοσμίως, περιμένοντας 30% πτώση στις πωλήσεις έως το τέλος του χρόνου. Όπως γράφει το Artnews, όμως, η γκαλερί θεωρεί ότι θα παραμείνει επικερδής για το 2020.

Η Pace αναφέρει ότι διατήρησε 80 θέσεις εργασίας χάρη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δανεισμού, αν και έθεσε σε διαθεσιμότητα εργαζόμενους τον Απρίλιο.

Από την Gagosian δηλώνουν ότι σώθηκαν 203 θέσεις εργασίας με το PPP – ωστόσο η γκαλερί απέλυσε όλο το προσωπικό μερικής απασχόλησης και τους ασκούμενους.

Συνολικά, πάντως, το μέσο μέγεθος δανείου είναι περίπου 107.000 δολάρια και το 86,5% όλων των δανείων που δόθηκαν ήταν χαμηλότερα από $ 150.000. Ενδεικτικά, για επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη που έλαβαν δάνειο στην κατηγορία κάτω των 150.000, το ποσό κυμαινόταν στα $34,367.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης