MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Παραχώρηση: MOMus

Έτσι θα επιλέξει νέα έργα το MOMus

Έργα συναφή με τις συλλογές του (δηλαδή σύγχρονης τέχνης και φωτογραφίας), αλλά και σχετικά με την συγκυρία του Covid-19, καθώς και από νέους δημιουργούς, ιδίως από τη Βόρεια Ελλάδα, στοχεύει να αποκτήσει με την έκτακτη επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης.

Από το ποσό των 210.000 ευρώ που διατίθενται «στο πλαίσιο στήριξης της σύγχρονης δημιουργίας λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης», τα 80.000 αφορούν στην κάλυψη δαπανών για την αγορά έργων τέχνης, άλλα τόσα στην ανάθεση παραγωγής έργων σε καλλιτέχνες, ενώ ένα κονδύλι 50.000 ευρώ δίδεται ως ενίσχυση για την υποστήριξη ψηφιακών δράσεων και υποδομών.

Όπως μας εξηγεί η Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, στόχος είναι «οι αγορές αυτές να έχουν και ένα κοινωνικό πρόσημο. Να ενισχυθούν σε ένα ποσοστό νέοι καλλιτέχνες οι οποίοι δεν έχουν άλλη εργασία». Ζητούμενο αποτελεί, επίσης, η δημιουργία μιας μικρής συλλογής έργων ως ανταπόκριση στις συνθήκες του εγκλεισμού και της εποχής της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ έμφαση θα δοθεί και στο μέσο της φωτογραφίας, αφού στην οικογένεια του MOMus ανήκει και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Μαρία Τσαντσάνογλου. Φωτογραφία: Λία Ναλμπαντίδου, 2020

Τα κανάλια μέσα από τα οποία θα γίνουν οι επιλογές είναι ουσιαστικά δύο.

Σχεδόν το ήμισυ της χρηματοδότησης θα διατεθεί σε προτάσεις που έχουν κατατεθεί στον οργανισμό μέσω ανοικτών καλεσμάτων υποβολής έργων τέχνης, δηλαδή από το Resilience Project (https://res.momus.gr/), που είχε ήδη «τρέξει» εν μέσω λοκντάουν, καθώς και από το open call για έργα φωτογραφίας που θα συμμετάσχουν από τον Οκτώβριο στην προφεστιβαλική εκδήλωση της επόμενης PhotoBiennale.

Τα υπόλοιπα έργα θα προκύψουν από την έρευνα που διεξάγουν οι διευθυντές και οι επιμελητές των μουσείων του οργανισμού με κατεύθυνση να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στις συλλογές τους.

Σύμφωνα με την κα Τσαντσάνογλου οι διαδικασίες της έρευνας και της επιλογής αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

«Το ποσό των 80.000 για αγορές είναι τέτοιο που δεν θα μπορούμε να ανοιχτούμε σε πολύ ακριβά έργα» σημειώνει η επικεφαλής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.

«Είναι, όμως, μια πάρα πολύ σημαντική κίνηση για τα μουσεία μας. Ο εμπλουτισμός των συλλογών με αγορές ήταν κάτι που για πάρα πολλά χρόνια δεν μπορούσαμε να κάνουμε μέσω επιχορηγήσεων. Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η τελευταία αγορά είχε γίνει πριν από το 2010. Αλλά και τότε δεν υπήρχε σχετικό ετήσιο κονδύλι. Το έχουμε συζητήσει και στην καλλιτεχνική επιτροπή και στο ΔΣ και είναι ένα πρόγραμμα που θέλουμε να συνεχίσει».

«Με το MOMus έχει βελτιωθεί η οικονομική μας κατάσταση, παρά το πισωγύρισμα με τον κορωνοϊό. Είναι μια πλατφόρμα πέντε μουσείων και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε αυξημένα έσοδα. Στη στρατηγική μας είναι να αυξηθούν οι χορηγίες και η εύρεση πόρων για τις καλλιτεχνικές παραγωγές. Έτσι να μπορούν κάθε χρόνο να αποδεσμεύονται κάποια ποσά από τον προϋπολογισμό που θα προορίζονται για αγορές έργων τέχνης», υπογραμμίζει η κα Τσαντσάνογλου δηλώνοντας αισιόδοξη ως προς αυτό.

Στην τόνωση των εσόδων του οργανισμού προσβλέπουν και από το ηλεκτρονικό πωλητήριο, το οποίο σύμφωνα με την συνομιλήτριά μας αναμένεται προσεχώς, ενδεχομένως και εντός Ιουλίου.

Επιπλέον μέσα στο καλοκαίρι περιμένουμε να ανακοινωθεί η καινούργια τιμολογιακή πολιτική του οργανισμού για τους εκθεσιακούς χώρους της Θεσσαλονίκης, που θα προβλέπει και ενιαίο εισιτήριο, τόσο συνολικό, για τις τέσσερις εγκαταστάσεις τους στην πόλη (δηλαδή τα Μουσεία Μοντέρνας Τέχνης, Σύγχρονης Τέχνης, Φωτογραφίας, καθώς και το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών), όσο και για τους δύο χώρους στο λιμάνι.

MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών. Παραχώρηση: MOMus

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης