ΜΟΜus

Ξαναβλέποντας την ουτοπία

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο τ. 249 των ΝτΤ (Μάρτιος-Μάιος 2020)

Η ουτοπία ως δυναμική, διάθεση και κινητήριος μοχλός για τους καλλιτέχνες της Ρωσικής Πρωτοπορίας βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας έκθεσης στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη. Όπως μας εξηγεί η επιμελήτριά της, Αγγελική Χαριστού, μετά την πρώτη εξέγερση στη Ρωσία το 1905, κάποιοι καλλιτέχνες θέλησαν να καταθέσουν τη δική τους πρόταση και όχι να είναι ουραγοί της Δύσης. Αντιλαμβανόμενοι διαφορετικά το ρόλο της τέχνης στη ζωή, θεώρησαν εαυτούς εργάτες μιας νέας καθημερινότητας με ρόλο να διαμορφώσουν μια νέα ζωή και όχι απλά μια νέα τέχνη.

Kαζιμίρ Μαλέβιτς, Μαύρο Ορθογώνιο, 1915, © MOMus-ΜΜΤ

Θα παρουσιαστούν περίπου 200 έργα και 50 αντικείμενα από το αρχείο της Συλλογής Κωστάκη (χειρόγραφα, φωτογραφίες, εκδόσεις, περιοδικά και βιβλία) σε ενότητες που θα αναπτύσσονται γύρω από αποσπάσματα κειμένων (πολιτικών, φιλοσοφικών, λογοτεχνικών) με αναφορά στην ουτοπία. Αναμένουμε, λοιπόν, επιμέρους στάσεις που θα αφορμώνται μεταξύ άλλων από τη Νίκη επί του Ήλιου, την πρώτη φουτουριστική όπερα γραμμένη το 1913, τη φαντασιακή αρχιτεκτονική, την επιστημονική οργάνωση της ζωής, την εξερεύνηση του διαστήματος και το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού της Ρωσίας του Λένιν. Μάλιστα, εδώ θα πρωταγωνιστεί ο εμβληματικός πίνακας του Gustav Klutsis, Η δυναμική πόλη.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, πραγματοποιήθηκε στις 8 με 10 Μαΐου διεθνές συνέδριο για την Ουτοπία στην τέχνη και την πολιτική.

Utopia Revisited. Λογοτεχνία, φιλοσοφία και πολιτική στην τέ­χνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας / MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη Μέχρι 13 Σεπτεμβρίου 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης