Στιγμιότυπο από το έργο του Γιώργου Δρίβα Aeonium (2020)

5+1 Εικαστικά δρώμενα που αξίζει να δεις

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Αρχεία Ονείρου: Τα όνειρα ως δομικό υλικό καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρακτική
διάρκεια: 22 Ιουλίου έως 11 Οκτωβρίου

Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα της εικαστικού Μαίρης Ζυγούρη από το 2014 μέχρι σήμερα, άμεσα συνδεδεμένα με το περιεχόμενο και τις πρακτικές του εργαστηρίου «Αρχεία Ονείρου» που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του φετινού INSPIRE PROJECT ως προσκεκλημένη καλλιτέχνιδα. Μαζί με αυτά εκτίθενται οι δημιουργίες των νέων καλλιτεχνών -τελειοφοίτων Σχολών Καλών Τεχνών ή αποφοίτων λίγων ετών- που συμμετείχαν στο εργαστήρι.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου
Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή

διάρκεια: 22 Ιουλίου έως 31 Οκτωβρίου
Μύκονος

Η έκθεση-σταθμός στην ανάδειξη αυτής της περιόδου ρίχνει φως σε άγνωστες όψεις του κυκλαδικού παρελθόντος μέσα από 150 επιλεγμένα αντικείμενα. Αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Την αφήγηση συνθέτουν ενότητες όπου ξεδιπλώνονται βασικοί άξονες της ζωής των ανθρώπων της εποχής, όπως ο καθημερινός βίος, η λατρεία, τα ταφικά έθιμα, ο πόλεμος.

Phoenix Athens
Out of the Cube, Into the Green
διάρκεια: 23 Ιουλίου έως 23 Αυγούστου
Ασκληπιού 87 & 89, Αθήνα

Όπως υποδηλώνει ο τίτλος, στόχος της έκθεσης είναι να φανταστούμε εκ νέου την γκαλερί και τις αίθουσες τέχνης ως χώρους όπου ενθαρρύνονται οι έκτακτες συζητήσεις γύρω από την κοινωνία και την οικολογία, ώστε να επανεκτιμήσουμε τη σχέση μας με τη φύση. Έτσι, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες Στέφανος Κορνήλιος και Παύλος Παλουριάς από τους Nilware, Βασίλης Γαλάνης, Karl Heinz Jeron, Ioanna Lin, Ελένη Τσαμαδιά και Dimitri Yin εξερευνούν τον κήπο τόσο ως φυσικό όσο και ως μεταφυσικό μέρος όπου νέες ιδέες, μορφές και προοπτικές μπορούν να ριζώσουν και να αναπτυχθούν.

Botond Keresztesi, Monster Truck, 2019. Παραχώρηση: Allouche Benias

Allouche Benias
Botond Keresztesi
έναρξη: 23 Ιουλίου

Κανάρη 1, Κολωνάκι, Αθήνα

Οι πίνακες του Keresztesi δημιουργούν εναλλακτικές πραγματικότητες που τραβούν τον θεατή σε άγνωστους αλλά παραδόξως οικείους μικροκόσμους. Εικόνες από την καθημερινή ζωή, τον ψηφιακό κόσμο, το Διαδίκτυο, την ποπ και την αβανγκάρντ κουλτούρα συνθέτουν ένα σουρεαλιστικό τοπίο, ονειρικό αλλά και απόκοσμο. Θέματα όπως τα όνειρα, η έκσταση, η αμαρτία, ο θάνατος, το πάθος και οι παραισθήσεις αποτυπώνονται με επιρροές από τον Κυβισμό, τον Φουτουρισμό και τον Σουρεαλισμό.

annexM
Γιώργος Δρίβας, Δομές συναισθημάτων
διάρκεια: 23 Ιουλίου έως 20 Σεπτεμβρίου

Κήπος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Ο Δρίβας «ανοίγεται» για πρώτη φορά στον υπαίθριο δημόσιο χώρο και μεταπλάθει τον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε έναν κόσμο αινιγματικό, αλλά και ταυτόχρονα πολύ κοντά στον δικό μας. Τρεις νέες παραγωγές του γνωστού από την εθνική εκπροσώπηση στο ελληνικό περίπτερο της 57ης Μπιενάλε Βενετίας (2017) καθώς και από τις ατομικές του εκθέσεις στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2018, 2009) video-artist, θα παρουσιάζονται καθημερινά μετά τη δύση του ηλίου και μέχρι τα μεσάνυχτα, σε επιμέλεια της Άννα-Μαρίας Κάντα. Περισσότερα για τις τρεις βιντεοεγκαταστάσεις που παρουσιάζονται θα βρείτε εδώ.

16ο Athens Digital Arts Festival: Technotribalism
διάρκεια: 10 Ιουλίου έως 10 Σεπτεμβρίου

Διαδικτυακά στο online.adaf.gr

Προσβάσιμο σε όλους με ένα κλικ, το Athens Digital Arts Festival πραγματοποιείται φέτος διαδικτυακά και έχει δίμηνη διάρκεια. Με τίτλο Technotribalism, το πλούσιο πρόγραμμα της 16ης έκδοσης παρουσιάζει καθημερινά video art, animation, περφόρμανς, εργαστήρια και πολλά άλλα είτε on demand είτε με live streaming, απλώς και μόνο με εγγραφή στο site της διοργάνωσης. Επίσης, για πρώτη χρονιά θα απονεμηθούν τα ADAF AWARDS στα έργα που θα ξεχωρίσει το κοινό, ψηφίζοντάς τα στην πλατφόρμα ως αγαπημένα του.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης