© Kaspar Müller & Société

Εγκαίνια και συνεργασίες: Πώς οι έμποροι τέχνης βρίσκουν τρόπους να παραμένουν αισιόδοξοι

Από την Anna Brady

Χωρίς εκθέσεις για το άμεσο μέλλον και με τους περιορισμούς να εξακολουθούν να ισχύουν στις περισσότερες χώρες, γκαλερί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη κάνουν το… κέφι τους – και ίσως και την τύχη τους – συγκροτώντας συνεργασίες στον ψηφιακό χώρο, ακόμη και ανοίγοντας νέους φυσικούς χώρους σε αυτούς τους περίεργους καιρούς.

Τον Ιούνιο, καθώς το Βέλγιο χαλάρωνε τα μέτρα εγκλεισμού, ο Xavier Hufkens άνοιξε μια τρίτη γκαλερί στις Βρυξέλλες. «Η ζωή δεν είναι πρόβα και θέλεις να την ζήσεις στο έπακρο», λέει για την απόφαση. «Είμαι 55 ετών και αυτό θέλω – δεν πρόκειται να με σταματήσει μια πανδημία!». Τα εγκαίνια της γκαλερί είχαν προγραμματιστεί και δεν σκόπευε να τα αλλάξει: «Πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε με ασφάλεια».

Ο Hufkens δεν είναι ο μόνος. Με την άρση των περιορισμών τον Ιούνιο, η Eva Presenhuber άνοιξε καινούργια γκαλερί στη Ζυρίχη, ενώ η Hauser & Wirth ανοίγει μια δεύτερη γκαλερί στην πόλη Rämistrasse στις 9 Ιουλίου. Ο Max Hetzler και η Société άνοιξαν χώρους στο Βερολίνο τον Ιούνιο. Όλοι, όπως ο Hufkens, αποφάσισαν να αποκτήσουν νέες εγκαταστάσεις πριν από την πανδημία – δεν πρόκειται για μια ανόητη αίσθηση σιγουριάς εν μέσω lockdown.

«Το σχέδιο μεταφοράς του χώρου της γκαλερί από το Tiergarten στο Charlottenburg αποφασίστηκε τον περασμένο χρόνο», λέει ο Daniel von Wichelhaus, ιδρυτής και γενικός διευθυντής της Société, η οποία άνοιξε τη νέα της γκαλερί στις 16 Ιουνίου με έκθεση του Kaspar Müller, που αρχικά προοριζόταν για την Art Basel. «Πιστεύω ακράδαντα στο φυσικό χώρο μιας γκαλερί και η ανταπόκριση του κοινού στο χώρο της Wielandstrasse 26 ήταν πραγματικά εξαιρετική».

Η νέα γκαλερί του Hetzler, η τρίτη του στο Βερολίνο, στεγάζεται στο πρώην σπίτι του έμπορου τέχνης Alfred Flechtheim. «Είχαμε πολλούς επισκέπτες σε όλους τους χώρους. Ο κόσμος έχει όρεξη να δει εκθέσεις», λέει ο Hetzler. «Υπάρχουν, επίσης, συνεργατικές πρωτοβουλίες σε ολόκληρο το Βερολίνο, όπως η Basel by Berlin και το Sunday Open».

Στο Λονδίνο, η Modern Art ανοίγει καινούργιο χώρο στο St James, στο Mayfair, με μια έκθεση νέων έργων της Αυστριακής καλλιτέχνιδος Martha Jungwirth στις 29 Ιουλίου, ενώ η Niru Ratnam Gallery άνοιξε στην οδό Carnaby την περασμένη εβδομάδα.

Πνεύμα συνεργασίας παρατηρείται και στο Λονδίνο, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην ομάδα Forum Gallery London στο WhatsApp, που δημιουργήθηκε αρχικά ως πλατόφορμα ανταλλαγής συμβουλών με το ξεκίνημα του lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο. Τα σχεδόν 100 μέλη της πλέον αποτελούν το London Collective. Μάλιστα, 40 από αυτά συμμετέχουν στην εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας Vortic παρουσιάζοντας ψηφιακές εκθέσεις. Οι γκαλερί που παίρνουν μέρος περιλαμβάνουν από νεότερους χώρους, όπως οι Bosse & Baum, Emalin και Arcadia Missa, έως πολύ μεγαλύτερες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Sadie Coles HQ  (η Coles ξεκίνησε το WhatsApp group), White Cube και David Zwirner.

Η συλλογικότητα συζητά επίσης δράσεις για την Εβδομάδα Frieze του Οκτωβρίου με την ομάδα της φουάρ και έχει εκλέξει μια επιτροπή που αποτελείται από τον ιδρυτή της Vortic, Oliver Miro, τη μητέρα του Victoria Miro, και τους συναδέλφους τους ιδιοκτήτες γκαλερί Pilar Corrias, Sid Motion, Tommaso Corvi-Mora και Josh Lilley.

Όπως λέει η Corrias, «Μερικές φορές χρειάζεται ένα σοκ στο σύστημα για να αναγκαστούμε να αλλάξουμε».

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην The Art Newspaper, τ. 325 Ιούλιος/Αύγουστος 2020

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης