Το κτίριο του Gavin Brown στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης © AP Photo/Richard Drew

Ο Gavin Brown κλείνει την γκαλερί του και πάει στην Barbara Gladstone

Ένα από τα πιο δυνατά ονόματα στην αγορά της τέχνης αποφάσισε να κλείσει τις πόρτες της επιχείρησής του στη Νέα Υόρκη. Ο Gavin Brown χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον χώρο της σύγχρονης τέχνης για τους καλλιτέχνες που παρουσιάζει, ορισμένοι από τους οποίους είναι περιζήτητοι από τους συλλέκτες. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, ανακοίνωσε ότι σταματά τις δραστηριότητές του στις ΗΠΑ και θα ενώσει τις δυνάμεις του με την ιστορική Gladstone Gallery, την οποία ίδρυσε η Barbara Gladstone το 1980, τότε ούσα 40 ετών.

Ο Gavin Brown πρωτοάνοιξε την γκαλερί του στο SoHo το 1994 και λειτουργούσε σε διάφορες διευθύνσεις μέχρι το 2015. όταν μετακόμισε στο μεγάλο κτήριο της W127th Street στο Χάρλεμ.  Οι καλλιτέχνες που έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα «μετακομίσουν» μαζί με τον γκαλερίστα είναι οι Ed Atkins, Kerstin Brätsch, LaToya Ruby Frazier, Arthur Jafa, Joan Jonas, Alex Katz, Mark Leckey, Rachel Rose, Frances Stark και Rirkrit Tiravanija. Αναμένεται, επίσης, να τον ακολουθήσουν και άλλοι που εκπροσωπεί, όπως οι Martin Creed, Peter Doig, Urs Fischer, Cy Gavin, Bjorn Melgaard, Laura Owens, Rob Pruitt και Avery Singer.

Οι λόγοι για τη συγχώνευση, την οποία ανέφερε πρώτο το Artnet, δεν είναι ξεκάθαροι, καθώς κανείς δεν έκανε ξεκάθαρη αναφορά στην πανδημία και τις επιπτώσεις της. Η Gladstone δήλωσε ενθουσιασμένη για αυτήν τη «νέα συμμαχία», όπως την χαρακτήρισε, με τον Brown, αφού θαυμάζει «την αυθεντικότητά του και την ξεχωριστή παρουσία του», αξίες που είναι «εξαιρετικά πολύτιμες» για εκείνη. Από την άλλη, ο Brown είπε ότι αισθάνεται «τυχερός» που του δίνεται η ευκαιρία να ξεκινήσει αυτό το νέο κεφάλαιο με την Barbara Gladstone και τον συνεργάτη της, Max Falkenstein.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γκαλερί Sant’Andrea de Scaphis που ο Gavin Brown άνοιξε το 2015 σε έναν πρώην εκκλησιαστικό χώρο στη γειτονιά Τραστέβερε της Ρώμης θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης