Έργο της Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

Αποδημώντας στη Λέσβο με την K-Gold Temporary Gallery

Στη μόνιμη πλέον στέγη της στην Αγία Παρασκευή Λέσβου θα βρίσκεται και αυτό το καλοκαίρι, για 7η χρονιά, η K-Gold Temporary Gallery. Η έκθεση Sleeping with a tiger επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ των κοινωνιών που δημιουργούν άνθρωποι και ζώα, εξετάζοντας τις δυναμικές που τις διακρίνουν: τη συνύπαρξη, την κυριαρχία και τον αποκλεισμό.

Όπως λέει στα ΝτΤ ο επιμελητής και ιδρυτής της πλατφόρμας Νικόλας Βαμβουκλής, πρόκειται για ζητήματα που τον απασχολούν από τη συμμετοχή του στη Mediterranea 18 (2017), όπου παρουσίασε την εγκατάσταση βίντεο It feels like home. «Είχα επισκεφθεί τον Ζωολογικό Κήπο του Βερολίνου την εποχή που ο κόσμος αντιμετώπιζε την επιδημία της νόσου των πτηνών. Γι’ αυτό είχαν κλείσει στα κλουβιά τους τα φλαμίνγκο, τα οποία προσπαθούσαν μάταια να τρέξουν σε αυτόν τον τόσο στενό χώρο. Καθώς, λοιπόν, τα βιντεοσκοπούσα, η εικόνα αυτών των πτηνών που μεταναστεύουν για να πάνε σε ένα πιο ζεστό, πιο φιλόξενο περιβάλλον, μου γέννησε σκέψεις και παραλληλισμούς με τον κόσμο των ανθρώπων και ειδικά τα στρατόπεδα προσφύγων στη Λέσβο, όσον αφορά τις δυναμικές που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων εκεί, αλλά και σε σχέση με το νησί. Είναι λεπτές οι ισορροπίες του προσφυγικού».

Έργο του Alex Cecchetti. Παραχώρηση του καλλιτέχνη

Ξεκινώντας από τον ορισμό της λογικής και του ενστίκτου, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες στη φετινή έκθεση, ανάμεσα στους οποίους είναι γνωστά ονόματα όπως οι Ana Mendieta, Μαρία Παπαδημητρίου, Jean-Luc Nancy, Alex Cecchetti και οι ανερχόμενοι Κωνσταντίνος Κωτσής και Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, διερευνούν τις συνδέσεις μεταξύ των ειδών, μέσω της ιστορίας, της πολιτικής, της ηθικής και της παράδοσης. Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί ένα σόλο σύγχρονου χορού από την Ηρώ Βασάλου, ενώ στην αυλή προγραμματίζονται εργαστήρια εικαστικών και κίνησης για νέους, ξεναγήσεις, ανοιχτές συζητήσεις, προβολές. Υπάρχουν, επίσης, συζητήσεις για εκδρομές στις αλυκές του νησιού, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς bird-watching στη Μεσόγειο λόγω της διέλευσης αποδημητικών ειδών, όπως τα φλαμίνγκο.

Sleeping with a tiger / K-Gold Temporary Gallery, Αγία Παρασκευή Λέσβου, 7 Αυγούστου – 20 Σεπτεμβρίου 2020

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης