Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 249 των Νέων της Τέχνης (15 Μαρτίου 2020) 

Προϊόντα πρωτότυπα, με ιδιαίτερο σχεδιασμό, σε μικρή παραγωγή, που σου δίνουν την αίσθηση της «ανακάλυψης». Να η εξίσωση που προσδιορίζει την ταυτότητα ενός concept store

10 Corso Como, Μιλάνο


10 Corso Como

Παιδί της διάσημης περσόνας της ιταλικής μόδας Carla Sozzani προσφέρει επιλογές εξαιρετικές και συχνά μοναδικές. Για παράδειγμα, στις συλλογές ρούχων δεν βρίσκεις μόνο τα καλύτερα και πιο πρόσφατα κομμάτια των σχεδιαστών, αλλά και δημιουργίες ειδικά σχεδιασμένες για το συγκεκριμένο κατάστημα ή capsule collections σε περιορισμένο αριθμό και για λίγα σημεία διάθεσης. Έχω περάσει αμέτρητες ώρες στο τμήμα με τα αρώματα, μεθυσμένος από τις μυρωδιές να ανακαλύπτω συλλεκτικές εκδόσεις που δύσκολα βρίσκεις αλλού. Κάθε φορά που ερχόμουν στην πόλη για το Salone del Mobile, εδώ προμηθευόμουν το δυσεύρετο Dry Clean της Comme des Garçons. Ακόμα και το εστιατόριό τους έχει δρέψει κατά καιρούς δάφνες για την τολμηρά δημιουργική ιταλική κουζίνα που προτείνει, ενώ και η μικρή γκαλερί στο πανέμορφο spazio του πρώτου ορόφου έχει κατά καιρούς παρουσιάσει εξαιρετικές εκθέσεις, όπως για παράδειγμα μία αναδρομή στο κίνημα του Memphis και παρουσιάσεις των μεγαλύτερων φωτογράφων μόδας.

www.10corsocomo.com

Merci, Παρίσι

Merci

Δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2009 για να στεγάσει όλα όσα ξεχώριζαν με την εξαίσια αισθητική τους οι ευρηματικοί μποέμ ιδρυτές του Bernard και Marie-France Cohen και να δώσει τόπο στα (ταλαντούχα) νιάτα. Όταν πριν από δύο περίπου χρόνια το περίφημο concept store Colette ανακοίνωσε την παύση λειτουργίας του, το Merci πήρε τη ηνία. Το ύφος του σαφώς διαφέρει από την ποπ προσέγγιση της Colette προτείνοντας ένα hommage στη vintage αισθητική. Το αναδιαμορφωμένο κτίριο όπου στεγάζεται στην καρδιά της αρτίστικης γειτονιάς του Marais υπήρξε εργοστάσιο υφασμάτων κατά το 19ο αιώνα. Στα τρία επίπεδά του ανακαλύπτουμε ένα μαγικό κόσμο από έπιπλα, διακοσμητικά, ρούχα και αντικείμενα για το σπίτι. Ανεπιτήδευτο και φιλόξενο, αποτελεί παράλληλα και το «ευχαριστώ» των ιδρυτών στη ζωή και στους σχεδιαστές που συνέδραμαν με τη δουλειά τους στην επιτυχία του. Έτσι, μέρος από τις πωλήσεις χρηματοδοτούν έργα ανάπτυξης και εκπαίδευσης στη Μαδαγασκάρη.

www.merci-merci.com

Liberty, Λονδίνο

Liberty

Το λιλιπούτειο ανθοπωλείο πλάι στην είσοδο σε προδιαθέτει με τον ευγενέστερο τρόπο να ανακαλύψεις τους θησαυρούς στα ενδότερα σε αυτό το ιστορικό πολυκατάστημα που μετρά ενάμιση αιώνα διαδρομής. Ο Arthur Lasenby Liberty το άνοιξε το 1875 με δάνειο 2.000 λιρών από τον πατέρα του. Τις επόμενες δεκαετίες προστέθηκαν και οι γειτονικές ιδιοκτησίες μέχρι το Liberty στη Regent Street να αποκτήσει τη σημερινή του έκταση. Το 1885, 42 Ινδοί χωρικοί ήρθαν στο Λονδίνο για να παρουσιάσουν ένα ζωντανό χωριό τεχνιτών στο χώρο του. Πολύ σημαντική κίνηση, ειδικά εκείνη την εποχή. Τα προϊόντα στα ράφια του επιλέγονται μέσα από ένα ρετρό φίλτρο, αλλά μην το πάρετε τις μετρητοίς, μιας και θα βρείτε και συλλογές μόδας αιχμής, αντικείμενα και έπιπλα με υψηλά αισθητικά στάνταρ, σειρές από νέους σχεδιαστές και φυσικά τα διάσημα εμπριμέ τους υφάσματα και ρούχα δικής τους υπογραφής. Στο τελευταίο επίπεδο εκτίθενται οι προτάσεις επίπλων και διακόσμησης με κύριο άξονα το bohemian chic, το ρετρό και το country style αλλά και αντικείμενα σύγχρονου design που ιντριγκάρουν για mix and match πειραματισμούς.

www.libertylondon.com

Droog, Άμστερνταμ

Droog

Το δωμάτιο προς ενοικίαση στο ρετιρέ, ο χώρος με αντικείμενα και έπιπλα, το τμήμα εκθέσεων, η πτέρυγα με ρούχα νέων σχεδιαστών, ο κήπος-όαση και το καφέ-εστιατόριο συνθέτουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στέκια του είδους στην Ευρώπη και το δημοφιλέστερο στο Άμστερνταμ. Δημιουργοί της εμβληματικής ολλανδικής εταιρείας είναι η ιστορικός τέχνης Renny Ramakers και ο ιστορικός του design Gijs Bakker. Πέρα από την παραγωγή των κομματιών που υπογράφει το studio Droog, στις συνεργασίες τους βρίσκουμε και ονόματα όπως: Marcel Wanders, Tejo Remy, Formafantasma και Jurgen Bey. Έχοντας συγκεκριμένο εννοιολογικό σκεπτικό, εστιάζει σε θέματα που επηρεάζουν την κοινωνία και εμπνέεται από αυτά συχνά με έναν αντισυμβατικό τρόπο. Μάλιστα, η εταιρεία συμμετέχει στα κοινά της πόλης με διάφορες ενέργειες, φερ’ ειπείν με το πρόγραμμα αστικής έρευνας και ανάπτυξης Design + Series που αποσκοπεί στη δημιουργία καινοτόμων ιδεών για την πόλη του 21ου αιώνα.

www.droog.com

Andreas Murkudis, Βερολίνο

Andreas Murkudis

Ένας ή, καλύτερα, τρεις χώροι στο Βερολίνο στεγάζουν τις επιλογές του Andreas Murkudis για τη μόδα και το design. Η ατμόσφαιρα και η τοποθέτηση των αντικειμένων θυμίζει μουσείο. Οι συλλογές βασίζονται σε μια εντελώς προσωπική αισθητική άποψη που διαθέτει υψηλή ποιότητα και μινιμαλιστική αντίληψη. Δεν «προσκρούουν» σε εφήμερες τάσεις μιας και επιλέγονται με τη θεμελιώδη πίστη του ιδιοκτήτη στις καθαρές γραμμές. Σχετικά πρόσφατα, ένας νέος χώρος λίγο πιο κάτω από τα άλλα δύο καταστήματα παρουσιάζει την πρόταση του Murkudis με συνολικές λύσεις για τη διακόσμηση, ιδέες για το μπάνιο που υπογράφει ο Angelo Mangiarotti για την Agape Bagno, αλλά και μία ειδική έκδοση του κλασικού κρεβατιού της COCO-MAT, σχεδιασμένη από τον ίδιο σε συνεργασία με τον αδελφό του, γνωστό fashion designer Kostas Murkudis.

www.andreasmurkudis.com

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης