Καρέκλες από τη σειρά Tomb stag

Ο Rick Owens «ντύνει» το σπίτι σου

Τον έχουν αποκαλέσει «Άρχοντα του σκότους» για τις total black εμφανίσεις του και τις εκκεντρικές συλλογές ρούχων του, τις οποίες συνήθως εκθειάζουν οι κριτικοί μόδας. Το στυλ των συλλογών του είναι εύκολα αναγνωρίσιμο καθώς πρωταγωνιστούν τα αρχιτεκτονικού ύφους πατρόν και το έντονο gothic twist που τόσο αγαπά. Συχνά, οι οργανικές φόρμες τους μοιάζει να αποδομούν το γυναικείο σώμα, όπως τα ρούχα της ιαπωνικής σχολής με βασική εκπρόσωπο τη Rei Kawakubo (Comme des Garçons), πάντα όμως με το δικό του μοναδικό στιλ.

Ο πενηνταεπτάχρονος Rick Owens σπούδασε στο Otis College of Art and Design στο Λος Άντζελες. Μάλιστα, πέρσι κέρδισε το βραβείο του σχεδιαστή της χρονιάς στα βραβεία του Συμβουλίου Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής (CFDA). Το 1998 προσλήφθηκε από τη μετέπειτα σύζυγό του Michèle Lamy ως σχεδιαστής στην εταιρεία της με ενδύματα και αξεσουάρ για μοτοσικλετιστές. Εκείνη την εποχή ήταν της μόδας αυτά τα καταστήματα, ακόμα και σε πελάτες που δεν οδηγούσαν δίτροχα.

Curial chair

Στις αρχές του 2000, το εκκεντρικό ζευγάρι μετακόμισε στο Παρίσι. Όταν αποφάσισαν να σχεδιάσουν το κρεβάτι τους αντί να το αγοράσουν, ο Owens άρχισε να πειραματίζεται με το ντιζάιν επίπλων. Το 2007 παρουσίασε την πρώτη μικρή σχετική συλλογή του στη γαλλική πρωτεύουσα. Η ανατρεπτική αισθητική του και ο τολμηρός συνδυασμός των υλικών εντυπωσίασαν, αποδεικνύοντας ότι το καλλιτεχνικό του σύμπαν εκτείνεται και πέρα από τα όρια της μόδας. Ο Παριζιάνος γκαλερίστας Philippe Jousse ήταν εκείνος που τον βοήθησε να κάνει γνωστά τα εντυπωσιακά έπιπλά του στο κοινό αλλά και στους κριτικούς που τα παρομοίασαν με χρηστικά γλυπτά· καναπέδες, καρέκλες, ανάκλιντρα και διακοσμητικά από ξύλο, ρητίνη, σκυρόδεμα, μάρμαρο, κασμίρι, κέρατα, μέταλλο και fiberglass, με αιχμηρές γωνίες και απροσδόκητες καμπύλες.

Ο Owens δημιουργεί συλλογές περιορισμένης έκδοσης αφιερωμένες στη μούσα του Michèle Lamy, ένα είδος ερωτικής επιστολής στη γυναίκα με την οποία μοιράζεται τη ζωή του και η οποία είναι στην πραγματικότητα και manager του αλλά και καλλιτέχνης η ίδια. Οι δημιουργίες του παρουσιάζονται συνήθως σε γνωστές γκαλερί ανά τον κόσμο.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης