“Τα Ρούχα” του Ευθύμη Θέου

Το ΕΜΣΤ στο «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Συμμετέχοντας στον θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανακοίνωσε τις δύο πρώτες από τις τέσσερις συνολικά δράσεις που θα παρουσιάσει σε ισάριθμους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής από τις 29 Αυγούστου μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Το Σάββατο 29 Αυγούστου, στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου Αριστοτέλους (πάνω από το Ωδείο Αθηνών, στην οδό Ρηγίλλης) θα παρουσιαστεί σε μια μοναδική παράσταση η performance θεάτρου/αρχαιολογίας «Τα Ρούχα» του Ευθύμη Θέου, με θέμα το ένδυμα από το 3000π.Χ έως σήμερα. Η παράσταση αντλεί τα υλικά της από αρχαιολογικά ευρήματα γύρω από την υφαντική και το ένδυμα, και συγκεκριμένα από αυτά που ήρθαν στο φως στην αρχαιολογική θέση «Κοίμηση», την οποία ανασκάπτει από το 2014 το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στη Θηρασία, απέναντι από τη Σαντορίνη. Πρόκειται για έναν οικισμό της 3ης και πρώιμης 2ης χιλιετίας π.Χ., μέρος του οποίου κατακρημνίστηκε κατά τη μινωική ηφαιστειακή έκρηξη. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της παράστασης, η δημιουργική ομάδα επισκέφθηκε τη Θηρασιά, όπου πραγματοποίησε συνεντεύξεις με τους αρχαιολόγους και τους κατοίκους της περιοχής, συμμετείχε στην ανασκαφή, παρατήρησε και κατέγραψε τις τοπικές συνήθειες ένδυσης, και στη συνέχεια συνέθεσε το πλούσιο υλικό που συνέλεξε σε ένα έργο που αποτελεί ταυτόχρονα και καταγραφή της εμπειρίας του μικρού αλλά τόσο ιδιαίτερου και γοητευτικού αυτού νησιωτικού κόσμου.

Η σύλληψη, η σκηνοθεσία και η ερμηνεία είναι του Ευθύμη Θέου και η δραματουργία της Ηλέκτρας Αγγελοπούλου και του Ευθύμη Θέου. Συμμετέχουν ακόμη οι Kamien Case (μουσική), Παύλος Θανόπουλος (κοστούμια), Νικολέτα Ξεναρίου (κίνηση), Τζωρτζίνα Χρυσικιώτη (εκτέλεση παραγωγής), Άννα Μυκονιάτη (συντονισμός για το ΕΜΣΤ) , Βαγγέλης Νάνος (ηχοληψία) καθώς και η αρχαιολόγος Ίριδα Τζαχίλη.

Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα και θα έχει διάρκεια 75 λεπτά. Η είσοδος θα γίνεται με το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο (4 ευρώ, και 2 το μειωμένο) και είναι απαραίτητη η κράτηση – στο digitalculture.gov.gr/2020/07/ta-roucha-apo-to-ethniko-mousio-sigchronis-technis/#eventora – και η προσκόμιση του δελτίου εισόδου.

 

 

Στις 4 Σεπτεμβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Λαυρίου θα παρουσιαστεί το «Laurium», ένα ζωντανό σκηνικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Λαυρίου με όχημα τη μουσική. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ποιητική – ιστορική διαδρομή των μεταλλείων της περιοχής από την αρχαιότητα ως σήμερα, και της βιομηχανικής δραστηριότητας του τόπου, όπου επιχειρείται η αποτύπωση των μεγάλων αντιθέσεων που δόμησαν την πόλη του Λαυρίου και την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική του ζωή. Με την μουσική να είναι πάντα παρούσα. Με την χορωδία και την φιλαρμονική να γίνονται τμήματα μιας πλούσιας παράδοσης και κληρονομιάς. Στη σκηνή της αυλής του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαυρίου θα ξετυλιχθεί το νήμα της μοναδικής ιστορίας της πόλης, με αποσπάσματα από διηγήματα και προσωπικές μαρτυρίες, αφηγήσεις από επιλεγμένα γεγονότα και στοχευμένες πληροφορίες, ρεμπέτικα και άλλα παλιά τραγούδια, αναζητώντας με αυτό τον τρόπο το στίγμα του τόπου σήμερα και της προσωπικής σύνδεσης του καθενός με αυτόν.

Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Αργυρώς Χιώτη η οποία υπογράφει και την έρευνα και τη δραματουργία μαζί με τον Ευθύμη Θέου. Τα βίντεο και ηεικαστική επιμέλεια είναι της Βαυβώ Productions ενώ η μουσική επιμέλεια είναι του ΓΙΑΝ ΒΑΝ (o οποίος παίζει επίσης τύμπανα) και του Γιώργου Νικόπουλου (κιθάρα – μπουζούκι). Τραγούδι και αφήγηση: Γιώργος Νικόπουλος, Τζωρτζίνα Χρυσικιώτη.

Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη την κράτηση στο https://digitalculture.gov.gr/2020/07/laurium-apo-to-ethniko-mousio-sigchronis-technis/.

Οι εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν είναι η έκθεση «Deeper than Silence» στη Ρωμαϊκή Αγορά (12 Σεπτεμβρίου) και «Phrasis» της χορογράφου Τζένης Αργυρίου στο Ολυμπιείο (20 Σεπτεμβρίου).

Να σημειωθεί ότι η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης