Photo: Anastasia Sklyar

Οι «Ιστορίες της Αθήνας» της Στέγης στην Ars Electronica

Το Ars Electronica ξεκινά ένα παγκόσμιο διαδικτυακό ταξίδι στους «Κήπους του Κέπλερ», από τις 9 έως τις 13 Σεπτεμβρίου, με τον τίτλο να αναφέρεται στην οργανωτική αρχή που διέπει το φεστιβάλ σε αυτή την περίοδο παγκόσμιου lockdown. Μετά το περυσινό επετειακό φεστιβάλ εορτασμού των 40 ετών του Ars Electronica, στο Λιντς της Αυστρίας, στο οποίο πήρε μέρος αριθμός ρεκόρ καλλιτεχνών, εκθετών και διεθνών εμπειρογνωμόνων, η φετινή  διοργάνωση δεν θα βουτήξει στο διαδίκτυο για να εξαφανιστεί εκεί, αλλά προσδοκά να αναδυθεί από αυτό για να εκδηλωθεί σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο με «πραγματικές» και ψηφιακές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σε μια σειρά από διαφορετικές τοποθεσίες, διοργανωμένες από τους πολυάριθμους συνεργάτες του ευρύτατου διεθνούς δικτύου της.

Ξεκινώντας από το ερώτημα «τι αλλαγές θα προκύψουν στο κόσμο μετά την παρούσα κρίση;» η Ars Electronica βάζει αυτόν ακριβώς τον προβληματισμό στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης δημιουργώντας μια σειρά από «διαδικτυακούς κήπους» σε όλα τα σημεία του πλανήτη και σε αυτό το πλαίσιο η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φτιάχνει τον δικό της «διαδικτυακό κήπο» μέσα από δύο δράσεις με τον γενικό τίτλο «Ιστορίες της Αθήνας», την πολυμεσική εγκατάσταση «Data Garden» της Κυριακής Γονή και τα αποτελέσματα του HackAthens 2020, μιας σειράς από πέντε έργα σε μορφή ταινίας, ψηφιακού παιχνιδιού, ηχητικού δράματος και εφαρμογής για κινητά.

Το «Data Garden» θέτει το ζήτημα της σύνδεσης των προσωπικών δεδομένων με την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, συσχετίζοντας τα ψηφιακά δικαιώματα με την κλιματική δικαιοσύνη και θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τις οικολογίες δεδομένων του αύριο, τα  μοντέλα συμβίωσης μεταξύ ανθρώπων, φυτών και δεδομένων, το μέλλον των συνδεδεμένων σωμάτων στη μετα-πανδημική Αθήνα ή την εκ νέου ανακάλυψη των ανθρωπίνων σχέσεων σε έναν κόσμο που διαμεσολαβείται σε σημαντικό βαθμό από τεχνολογίες και ρυθμίζεται συνεχώς από ψυχοπολιτικούς αστερισμούς.

Το HackAthens είναι ο ετήσιος δημιουργικός μαραθώνιος που διοργανώνει το Ίδρυμα Ωνάση για ζητήματα σχετικά με την πόλη της Αθήνας. Το HackAthens 2020 επιδιώκει να εξερευνήσει την Αθήνα μετά την πανδημία του COVID-1. Θα παρουσιαστούν πέντε νέα ψηφιακά έργα από τους δημιουργούς Βασιλεία Δερελή και Μαριαλένα Βυζάκη, Lotus Eaters, Πάρη Σέληνα, Εβίτα Σκουρλέτη, Όλγα Χατζηφώτη και Χριστίνα Χρυσανθοπούλου. Τα έργα (βίντεο, ψηφιακές εφαρμογές, αμφιωτικές τεχνικές ηχογράφησης, 3D stereo sound, παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας και ποίηση) επιλέχθηκαν μέσα από ανοιχτή πρόσκληση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και αναπτύχθηκαν συλλογικά μέσα από τη στενή συνεργασία των επιλεγμένων ομάδων τόσο με τους επιμελητές του πρότζεκτ όσο και μεταξύ τους, και μας προσκαλούν να στοχαστούμε ξανά τη ζωή μας σε μια Αθήνα που αλλάζει ίσως γρηγορότερα και πιο αναπάντεχα από ποτέ.

Παράλληλα με τις Ιστορίες της Αθήνας, με αφορμή την επίσημη έναρξη του διεθνούς καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας (residency) του ευρωπαϊκού έργου STUDIOTOPIA, η Στέγη συμμετέχει στο Ars Electronica με δύο συζητήσεις με τους καλλιτέχνες και επιστήμονες που υποστηρίζει στο πλαίσιο του έργου αυτού. Η συνεργασία ανάμεσα σε ερευνητές, επιστήμονες και καλλιτέχνες βρίσκεται στο κέντρο των δράσεων STARTS (Science Technology and Arts), οι οποίες αποτελούν πλέον βασικό στοιχείο του προγράμματος της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Η πρώτη συζήτηση, με τίτλο STUDIOTOPIA – Creative Question Challenge 1, πραγματοποιείται με την καλλιτεχνική ομάδα Hypercomf και τον θαλάσσιο βιολόγο Μάρκο Διγενή, ενώ η δεύτερη, (STUDIOTOPIA – Creative Question Challenge 2) με την καλλιτεχνική ομάδα 3137 και τη φυσικοχημικό Dr. Audrey-Flore Ngomsik.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης