Κυριακή Γονή: Ένα κρυμμένο, πυκνό δίκτυο από ρίζες (από τον «Κήπο Δεδομένων», 2020) Σχέδιο, γραφίτης σε χαρτί, 120 x 160 εκ

Τι «δεδομένα» φυτρώνουν στην Ακρόπολη, Κυριακή Γονή;

Μιλήσαμε με την καλλιτέχνιδα με αφορμή τον «Κήπο Δεδομένων» της, που παρουσιάζεται στη φετινή Ars Electronica, μέσω της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, από τις 9 έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

Στον «Κήπο Δεδομένων», πρωταγωνιστής είναι το μικρό ενδημικό στενοτοπικό φυτό micromeria acropolitana, που μεγαλώνει στους πρόποδες της Ακρόπολης, ως μέσο αποθήκευσης ψηφιακής πληροφορίας με μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Το έργο πραγματοποιήθηκε με ανάθεση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Στη δουλειά μου με απασχολεί η σχέση μας με την καταγραφή, την αποθήκευση και το ενεργειακό κόστος συντήρησης των κέντρων δεδομένων. Τι θα γινόταν αν ο καθένας μας μπορούσε να υιοθετήσει ένα φυτό στο DNA του οποίου θα αποθηκευόταν η ψηφιακή μας πληροφορία; Θα ήμασταν πιο επιλεκτικοί στη διατήρηση της πληροφορίας; Πώς θα επηρεαζόταν η σχέση μας με τη φύση και με αυτό το γενετικά τροποποιημένο φυτό; Θα λειτουργούσε διαφορετικά η αναλογική μνήμη μας;

Η λέξη κήπος εδώ, εκτός από την αίσθηση της ανθρώπινης επέμβασης, φέρει τη συνθήκη της αλληλεξάρτησης, της ευθραυστότητας και της επιβίωσης που προϋποθέτει τη στοργή και τη φροντίδα.

Κάθε έργο ξεκινά από μια ανάγκη κατανόησης και κριτικής προσέγγισης της ζωής σήμερα, την επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, τους άλλους, το περιβάλλον, την πολιτική. Τα μέσα που επιλέγω εξυπηρετούν την εκάστοτε αφήγηση ανάλογα με το τι θέλω να διατυπώσω και πώς θα ήθελα ο θεατής να προσεγγίσει την αφήγηση.

Στις εγκαταστάσεις μου υφίσταται το τεχνολογικό στοιχείο σε μορφή κώδικα, ιστοσελίδας, διάδρασης κ.λπ., το οποίο όμως, σχεδόν πάντα, βρίσκεται σε διάλογο με πιο «παραδοσιακά» μέσα. Στο τεχνολογικό κομμάτι, αποφεύγω την τελειοποίηση διατηρώντας μια χειρωνακτική αίσθηση. Χρησιμοποιώ εργαλεία ανοιχτού λογισμικού και ένα σχετικά νέο πρωτόκολλο διαχείρισης αρχείων που προστατεύει ενάντια στην πιθανή λογοκρισία και στον έλεγχο των αποθηκευμένων αρχείων. Δεν με ενδιαφέρει η τεχνολογία για λόγους εντυπωσιασμού.

Η πολυμεσική εγκατάσταση της Κυριακής Γονή είχε προγραμματιστεί αρχικά για τον Μάρτιο του 2020. Τώρα στήνεται στον Εκθεσιακό Χώρο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και είναι επισκέψιμη μέσα από μια εικονική ξενάγηση από τις 9 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στο onassis.org. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συμμετέχει με τον Κήπο Δεδομένων στο Ars Electronica 2020 “In Keplers Garden”  που πραγματοποιείται διαδικτυακά από τις 9 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2020.

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου  στις 18:00 μπορείτε να δείτε το live virtual tour και μια συζήτηση με την Κυριακή Γονή στο κανάλι του Ιδρύματος  Ωνάση στο YouTube: https://youtu.be/1T8UaQnOVtI

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης