«Αόρατη Χίλμα» της Halina Dyrschka

Μια εβδομάδα με ντοκιμαντέρ για την τέχνη στη Λαΐδα

Το Art & Docs επιστρέφει προβάλλοντας εννέα συναρπαστικές ταινίες με θέμα τις εικαστικές τέχνες στην δροσερή ταράτσα της Ταινιοθήκης.

 

Αναπάντεχες ματιές στο αστικό σκηνικό της street art και στο χρηματιστήριο της τέχνης, αντισυμβατικά πορτρέτα ιδιοφυϊών όπως ο Edvard Munch και ο David Hockney, πρωτοπόρες γυναίκες δημιουργοί που απαιτούν την αναθεώρηση της ιστορίας της τέχνης, προκλητικός ερωτισμός και ξεδιάντροπα παιχνίδια με τη δημοσιότητα δια χειρός Robert Mapplethorpe και Maurizio Cattelan. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συναρπαστικά θέματα που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στη Λαΐδα πό τις 10 έως τις 16 Σεπτεμβρίου καθώς  η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room παρουσιάζουν μια εβδομάδα ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στις εικαστικές τέχνες και στο εμμονοληπτικό σύμπαν της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Πρόκειται για μια επιλογή νέων παραγωγών αλλά και vintage δημιουργιών που χρήζουν επανεκτίμησης, τις οποίες υπογράφουν ονόματα όπως ο Peter Watkins, η Agnès Varda και ο Nathaniel Kahn, αλλά και ανερχόμενοι σκηνοθέτες, με κοινή συνισταμένη τη δημιουργική κινηματογραφική αποτύπωση του καλλιτέχνη στο κυνήγι της έμπνευσης, τη φευγαλέα φύση του ταλέντου και τα όρια της εικαστικής έκφρασης.

Είναι η δεύτερη φορά,  μετά την πρώτη επιτυχημένη εκδήλωση Art & Docs του 2015, που η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room συνδιοργανώνουν ένα αφιέρωμα με αυτή τη θεματική.  Όλες οι ταινίες θα προβληθούν στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, και η είσοδος για κάθε προβολή κοστίζει 5 ευρώ.

Το πρόγραμμα του Art & Docs

«Αόρατη Χίλμα» της Halina Dyrschka (2019)

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, 21:00 & Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, 23:00

Η Σουηδή Hilma af Klint (1862 – 1944) υπήρξε μια πρωτοπόρος δημιουργός αφηρημένης τέχνης πριν από τη γέννηση του όρου και πριν από οποιονδήποτε άλλο ομότεχνό της. Αντλώντας έμπνευση εξίσου από τη σύγχρονη επιστήμη, τον φυσικό κόσμο και τον μυστικισμό, ξεκίνησε το 1906 να δημιουργεί μια σειρά από μεγάλων διαστάσεων, μυστηριώδη και πολύχρωμα έργα ζωγραφικής, πρωτόγνωρης αισθητικής και τεχνοτροπίας. To όνομά της παραμένει άγνωστο από την επίσημη Ιστορία της Τέχνης και το ντοκιμαντέρ της Halina Dyrschka δεν αναλαμβάνει μονάχα να επανορθώσει τη σκανδαλώδη αυτή αδικία, αποκαλύπτοντας το εκθαμβωτικό έργο και την αινιγματική ζωή της Hilma af Klint, αλλά και να αναδείξει το ρόλο που επέβαλαν στις γυναίκες δημιουργούς οι πατριαρχικές και καπιταλιστικές αντιλήψεις που διαμορφώνουν (ακόμα και σήμερα) τον κόσμο της τέχνης.

 

«Τοιχογραφίες» της Agnès Varda (1981)

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, 21:00 & Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, 23:00

Ένα καλειδοσκοπικό ντοκιμαντέρ της Agnès Varda  για τις  εντυπωσιακές τοιχογραφίες του Λος Άντζελες  στο τέλος της δεκαετίας του 1970. Η Γαλλίδα σκηνοθέτις παρατηρεί τις μνημειώδεις όσο και εφήμερες ζωγραφιές που συνθέτουν το «φόντο» της μεγαλούπολης, αντικατοπτρίζοντας τις διαφορετικές κουλτούρες της. Περιεργάζεται τα γκραφίτι και τα πειράματα στον φωτορεαλισμό, τη ρόλερ ντίσκο και τη βία των συμμοριών, τους Ευαγγελιστές και τους Χάρε Κρίσνα.  Μια έκρηξη χρώματος και ζωντάνιας, οι «Τοιχογραφίες» είναι μια αναζωογονητική σπουδή πάνω στην κοινότητα και την πολυπολιτισμικότητα, και συνάμα ένας κατάλογος ασυνήθιστης δημόσιας τέχνης που δεν θα είχε διασωθεί δίχως την πολύτιμη αυτή κινηματογραφική μαρτυρία.

«Τοιχογραφίες» της Agnes Varda

«Μέιλθορπ: Κοίτα τις εικόνες»  των Fenton Bailey και Randy Barbato (2016)

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου,  23:00

Με αφορμή μια κοινή έκθεση στα μουσεία Getty και LACMA, το 2016, το σκηνοθετικό δίδυμο των Fenton Bailey και Randy Barbato κάνει βουτιά στο αρχείο του Robert Mapplethorpe και μιλάει με φίλους και μέλη της οικογένειάς του με στόχο να εξανθρωπίσει την εικόνα μιας από τις πιο διαβόητες και περίπλοκες φιγούρες στο χώρο της φωτογραφίας του 20ού αιώνα. O Mapplethorpe, παθιασμένος με την επιτυχία και το celebrity status,  κατέκτησε το Μανχάταν την εποχή του Studio 54,  έγινε πασίγνωστος για τις φωτογραφίες της σαδομαζοχιστικής gay σκηνής και των αγαλμάτινων μαύρων ανδρών, και άλλαξε για πάντα τη θέση της polaroid φωτογραφίας στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

 

«A Bigger Splash» του Jack Hazan (1974)

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, 21:00 & Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, 23:00

To «A Bigger Splash» θα μπορούσε να είναι ο πρόδρομος των reality shows που κατακλύζουν την τηλεόραση από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα. Μισο-στημένες σεκάνς από την πραγματική ζωή του μεγάλου δανδή της βρετανικής τέχνης, του David Hockney, στην πιο στραφταλιζέ στιγμή της ζωής του, διεισδύουν χωρίς πολλή σκέψη στα παρασκήνια του Swinging London της δεκαετίας του ’70. Φρέσκα καλιφορνέζικα αγόρια, επιδείξεις μόδας, τιρκουάζ πισίνες και –στην καρδιά της ταινίας– ένας χωρισμός που χάραξε τη ζωή του Hockney τόσο βαθιά που, όταν είδε το ντοκιμαντέρ, προσέφερε στον σκηνοθέτη 20.000 λίρες για να καταστρέψει κόπια. Ευτυχώς, ο Jack Hazan δεν ενέδωσε, χαρίζοντας στον παγκόσμιο κινηματογράφο ένα δροσερό ντοκιμαντέρ για διψασμένα κορμιά μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού.

 

«Μαουρίτσιο Κατελάν: Επιστρέφω σε λίγο» της Maura Axelrod (2016)

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, 23:00

Ο Maurizio Cattelan αναστάτωσε τον καλλιτεχνικό κόσμο στα τέλη του ’80 με μια σειρά από εκκεντρικές εικαστικές εγκαταστάσεις. Στα είκοσι χρόνια της μετεωρικής του πορείας, δεν θα σταματούσε να προκαλεί, μέχρι την οικειοθελή του απόσυρση το 2011, που κατέληξε στην έκθεση του συνολικού του έργου, κρεμασμένου κυριολεκτικά από το ταβάνι του Μουσείου Guggenheim της Νέας Υόρκης. Η σκηνοθέτης Maura Axelrod ιχνηλατεί την επεισοδιακή καριέρα του πιο διακεκριμένου φαρσέρ της τέχνης της εποχής μας, καλώντας curators, συλλέκτες, κριτικούς (αλλά και τις πρώην συντρόφους του) να καταθέσουν την άποψή τους για τον καλλιτέχνη που –μεταξύ άλλων– συνέθλιψε τον Πάπα με έναν μετεωρίτη, έπνιξε τον Πινόκιο σε μια πισίνα και εξαπάτησε κατ’ επανάληψη κοινό και κριτικούς, σαγηνεύοντάς τους και εξοργίζοντάς τους την ίδια στιγμή.

 

«Έντβαρντ Μουνκ» του Peter Watkins (1974)

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, 21:00

Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ γύρω από τον εμβληματικό Νορβηγό εξπρεσιονιστή, το οποίο ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν χαρακτήρισε «έργο μιας ιδιοφυίας»:  O Edvard Munch μεγαλώνει στην Κριστιανία (σημερινό Όσλο) του 19ου αιώνα. Τα βιώματά του από το ταραγμένο οικογενειακό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, και μια ερωτική απογοήτευση που θα τον στοίχειωνε για πάντα, διαμορφώνουν ένα απολύτως προσωπικό καλλιτεχνικό ύφος. Όταν όμως η δουλειά του δέχεται λυσσαλέα επίθεση από κριτικούς και κοινό, ο Munch φεύγει για το Βερολίνο, όπου θα γίνει μέρος της πολιτισμικής καταιγίδας που ετοιμάζεται να σαρώσει την Ευρώπη. Το αριστούργημα του Peter Watkins ξεπερνά θριαμβευτικά τα όρια μιας συμβατικής βιογραφίας για να αναδειχθεί σε μια από τις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ πάνω στην ίδια τη διεργασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

 

«Η Πρόταση» της Jill Magid (2018)

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, 21:00

O Luis Barragán (1902 – 1988)  θεωρείται ο σημαντικότερος Μεξικανός αρχιτέκτονας και ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα. Μετά το θάνατό του, το μεγαλύτερο μέρος της πλούσιας παρακαταθήκης του βρέθηκε κλειδωμένο σε μια αποθήκη στην Ελβετία, κρυμμένο για πάντα από τα μάτια του κόσμου. Οι φήμες θέλουν το τεράστιο, πολύτιμο αυτό αρχείο να αποτέλεσε το γαμήλιο δώρο ενός επιχειρηματία προς τη σύζυγό του, η οποία στέκεται πλέον μοναδική διαχειρίστρια και κέρβερος απέναντι σε όποιον επιθυμεί να το αξιοποιήσει. Σε μια προσπάθεια να αναστήσει τη ζωή και το έργο του Barragán, η προκλητική καλλιτέχνης και σκηνοθέτης Jill Magid σκαρφίζεται μια παράτολμη πρόταση προς τους ιδιοκτήτες του αρχείου, η οποία μετατρέπεται και η ίδια με τη σειρά της σε ένα συναρπαστικό έργο τέχνης: μια ριψοκίνδυνη πράξη διαπραγμάτευσης που εξερευνά το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας καλλιτέχνης για να εξασφαλίσει τη δημόσια πρόσβαση στην τέχνη. Κι όλο αυτό σκηνοθετημένο σχεδόν με την ένταση ενός κοσμοπολίτικου θρίλερ που κρατά καλά κρυμμένα τα χαρτιά του μέχρι τέλους.

 

«Κόντρα στον Άνεμο» του Thomas Riedelsheimer (2018)

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, 21:00

Το εντελώς ιδιαίτερο έργο – κυρίως με φυσικά υλικά –  του Andy Goldsworthy μέσα από μια συναρπαστική κινηματογραφική συνάντηση ανάμεσα στο εφήμερο και το μόνιμο. Όσο ο Goldsworthy «ζωγραφίζει» σκαλοπάτια με φθινοπωρινά φύλλα και ξαπλώνει στη μέση του δρόμου, αφήνοντας στεγνά αποτυπώματα σε βρεγμένα πεζοδρόμια, ο σκηνοθέτης αρνείται να αφήσει την περαστική τους ομορφιά να χαθεί. Τελικά τι μένει όταν δουλεύεις με τα στοιχεία της φύσης και σε ποιον απευθύνεσαι; Μάλλον στους σινεφίλ και στον Θεό, αφού κανένας κοινός θνητός δεν θα μπορούσε να έχει τέτοια πανοραμική θέα στο εξαιρετικά ιδιοσυγκρασιακό έργο του Βρετανού καλλιτέχνη. Να σημειωθεί ότι είναι το δεύτερο ντοκιμαντέρ του Riedesheimer για τον Goldsworthy (έχει προηγηθεί το «Ποτάμια και Κύματα» το 2001).

 

«Όλα για πούλημα» του Nathaniel Khan (2018)

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, 21:00

Πώς κοστολογεί κανείς την αξία της τέχνης σε ευρώ και δολάρια; Ποιος αποφασίζει ποιο έργο κοστίζει τι; Το ντοκιμαντέρ του Nathaniel Khan κάνει μερικές πολύ δύσκολες ερωτήσεις, απομυθοποιώντας συστηματικά τον δήθεν εκλεπτυσμένο κόσμο της τέχνης. Σε ποιους τις κάνει; Σε καλλιτέχνες όπως ο Jeff Koons, ο Larry Poons, η Njideka Akunyili Crosby, o Gerhard Richter, o George Condo ή η Marilyn Minter, στον γκαλερίστα Gavin Brown,  στην αντιπρόεδρο των Sotheby’s Amy Cappellazzo, στον ιδιοκτήτη οίκου δημοπρασιών και συλλέκτη Simon de Pury, στους συλλέκτες Stefan Edlis – Gael Neeson και Inga Rubenstein καθώς και στον τεχνοκριτικό Jerry Saltz.

Θερινός Κινηματογράφος Λαΐς, Tαινιοθήκη της Ελλάδς: Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κεραμεικός, τηλ. 210 3612046

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης