Robert Irwin, view of the exhibition “Way Out West”, Xippas Gallery, 2010

Τα highlights της εβδομάδας

Αυτή την εβδομάδα επιλέγουμε τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Παράλληλα, προτείνουμε ένα φιλμ για το σημαντικό καλλιτέχνη Robert Irwin και ένα αφιέρωμα της Ταινιοθήκης για την επέτειο της δικτατορίας.

 

 

Αρκάς στην Ελληνογερμανική Αγωγή

«Από απόσταση» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Αρκά που εγκαινιάζεται στην Ελληνογερμανική Αγωγή και σχολιάζει με μελαγχολικό χιούμορ και κριτική διάθεση την κατάσταση που βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο ως αποτέλεσμα του κορονοιού. Η έκθεση θα φιλοξενείται από τις 22 Απριλίου έως και τις 22 Μαΐου στους διαδικτυακούς τόπους https://www.ea.gr/arkas/  και www.ea.gr/arkas/katalogos Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Αθηνά Σχινά, η οποία υπογράφει και το βασικό κείμενο του καταλόγου.

 

 

Antonakos στη Citronne

Η γκαλερί Citronne στο Κολωνάκι παρουσιάζει ατομική έκθεση του Stephen Antonakos με τίτλο «Marking Time». Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

 

 

Αναδρομική της Ιωάννας Σπητέρη στο Τελλόγλειο

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει ψηφιακά τη μεγάλη αναδρομική έκθεση «Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη»! Την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, στις 19.00, συντονιστείτε στα κοινωνικά δίκτυα του Ιδρύματος (Facebook, Youtube, Instagram) όπου θα αναρτηθεί το βίντεο της παρουσίασης. Ελπίζουμε να ανοίξουν τα μουσεία σύντομα ώστε να δούμε την έκθεση και από κοντά. και για το κοινό!

Η Ιωάννα Σπητέρη και ο σύζυγός της Τώνης Σπητέρης, ο διακεκριμένος διανοητής και κριτικός τέχνης, έκαναν μαζί στο Τελλόγλειο ήδη από τη δεκαετία του ’80 μια μεγάλη και πολύτιμη δωρεά: τα αρχεία τους, τη βιβλιοθήκη τους, τη συλλογή τους και το σύνολο του έργου της καλλιτέχνιδας. Η έκθεση αυτή, όπως και ο μεγάλος δίγλωσσος κατάλογος που τη συνοδεύει, αποτελούν φόρο τιμής στη μεγάλη γλύπτρια και συμβολή στη νεοελληνική τέχνη με το ξεδίπλωμα ολόκληρου του έργου της σε μια μεγάλη αναδρομική, την πρώτη στην Ελλάδα.

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 180 έργα, γλυπτά σε χαλκό, μάρμαρο, ξύλο, κατασκευές, σχέδια, χαρακτικά, μακέτες, χαρτοκοπτικές, παιχνίδια χώρου, γεωμετρίας, πολλαπλών λύσεων και μεταλλαγών που αποκαλύπτουν μια προικισμένη, ανήσυχη γυναίκα, προοδευτική για την εποχή της, με έντονη συναίσθηση του προορισμού της τέχνης.

 

 

Ντοκιμαντέρ για το Robert Ιrwin

Στο website της γκαλερί Χippas παρουσιάζεται ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για το Robert Irwin. Ο 92χρονος σήμερα δημιουργός είναι ένας από τους σημαντικότερους εννοιολογικούς καλλιτέχνης της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Light and Space Movement.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τhe Beauty of Questions», διάρκειας μίας ώρας, γυρίστηκε το 1997 από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Leonard Feinstein. Παρουσιάζει τη διαδρομή του Irwin, την καριέρα του από τις αρχές της στη δεκαετία του ᾽40 που καταπιανόταν με τη ζωγραφική έως τα μεγάλα και φιλόδοξα δημόσια έργα με τα οποία ασχολήθηκε αργότερα. Ο καλλιτέχνης μιλά εμπεριστατωμένα για τη δυνατότητα να βιώνουμε την ομορφιά στα πάντα γύρω μας. Δες το φιλμ εδώ .

 

Κινηματογραφικό Αφιέρωμα – Μνήμες Δικτατορίας

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τις online προβολές μέσα από την ψηφιακή της αίθουσα online.tainiothiki.gr Από σήμερα παρουσιάζει το αφιέρωμα «Μνήμες Δικτατορίας», που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Από την Τετάρτη 21/4 έως και την Μεγάλη Τρίτη 27/4 θα προβληθούν εμβληματικές ταινίες από τους Θ. Αγγελόπουλο, Π. Βούλγαρη, Δ. Θέο, Ν. Καβουκίδη, Ν. Κούνδουρο, Φρ. Λιάππα, Δ. Μακρή, Ρ. Μανθούλη, Τ. Μαρκετάκη, Γ. Σταμπουλόπουλο, Π.Τάσιο και τους Σ. Μανιάτη / Γ. Τσεμπερόπουλο.

 

 

 

Τα Νέα της Τέχνης επιλέγουν διαδικτυακές εκδηλώσεις που είναι δωρεάν για όλους. Μπορείτε να στέλνετε τα δελτία τύπου για τις εκδηλώσεις σας στο press@taneatistechnis.com Αποστολή των δελτίων δεν συνεπάγεται δημοσίευσή τους στη στήλη των highlights της εβδομάδας.

 

 

 

,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης