Το σαγηνευτικό στυλ της Rossana Orlandi

Ένα υπέροχο spazio του Μιλάνου όπου μια ιδιαίτερη σχεδιάστρια μας αποκαλύπτει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συλλογές contemporary αντικειμένων και επίπλων.

Η Rossana Orlandi γεννήθηκε στο Cassano Magnago και σπούδασε fashion design στο περίφημο Istituto Marangoni. Η εμφάνιση της ιδιαίτερη και στα όρια του εκκεντρικού χωρίς να χάνει στιγμή την απίστευτη αίσθηση του στυλ που η ίδια κατέχει όσο λίγοι. Συνεργάστηκε με τους Kenzo, Issey Miyake, Donna Karan και Giorgio Armani, ενώ στο παρελθόν παρουσίασε και τη δική της συλλογή με πλεκτά.

Η Rossana Orlandi με τον καλλιτέχνη Fernando Mastrangelo

Τα τελευταία χρόνια κρύβει τα εκφραστικά μάτια της πίσω από υπερμεγέθη γυαλιά ηλίου μια και θεωρεί ότι μεγάλωσε και δεν είναι πια τόσο όμορφα. Ακόμα και αυτό το στιλιστικό της εύρημα έγινε τόσο αγαπητό που στο τέλος σχεδίασε τη δική της συλλογή, μια και οι επισκέπτες της γκαλερί την ρωτούσαν συχνά που μπορούν να αγοράσουν τους τόσο εντυπωσιακούς σκελετούς που φορούσε.

Το 2002, λοξοδρομώντας από το χώρο της μόδας, μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο γραβάτας στη Via Bandello 14 στο Μιλάνο στον πιο συζητημένο εκθεσιακό χώρο για το σύγχρονο design. Ένα φυτώριο νέων δημιουργών σε ένα υπέροχο spazio που παράλληλα ανακαλύπτουμε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συλλογές contemporary αντικειμένων και επίπλων. Επιλεγμένες με το ιδιαίτερο προσωπικό της γούστο και συχνά μέσα από ένα εικαστικό φίλτρο. Από εδώ, την Galleria Rossana Orlandi, ξεκίνησαν την καριέρα τους ή έγιναν γνωστοί αρκετοί σύγχρονοι δημιουργοί και ομάδες όπως το Studio Formafantasma, AndreaTrimarchi, Simon Farresin, Piet Hein Eeak και Maarten Baas μεταξύ άλλων.

Η αλήθεια είναι ότι στο ξεκίνημα της γκαλερί η Orlandi είχε εστιάσει στο ολλανδικό κύμα ενώ αργότερα η έρευνά της μετακινήθηκε σε ένα ευρύτερο φάσμα, αυτή τη στιγμή ο κατάλογος των συνεργασιών της προτείνει τις πιο καινοτόμες σκηνές από άκρη σε άκρη της υφηλίου.

Έχω επισκεφθεί το Spazio Orlandi αρκετές φορές. Τις περισσότερες κατά τη διάρκεια του Salonedel Mobile και κάθε φορά απορούσα με την ενέργεια του χώρου αλλά και την τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα που είχε, κατάμεστο πάντα από νέους stylists, designers, αρχιτέκτονες, δημοσιογράφους και θιασώτες του καινούργιου.

Στις πολλές και ως επί το πλείστον μικρές αίθουσες του, τα εκθέματα δεν υπάρχουν απλά στις προθήκες τους αλλά συνήθως πρωταγωνιστούν σε μια σκηνογραφία ειδικά μελετημένη για εκείνα. Εκθέματα όπως έπιπλα εξωτερικού χώρου, φωτιστικά και διακοσμητικά συναντάμε και στην υπέροχη αυλή της αρχοντικής κατοικίας και μάλιστα οι επισκέπτες μπορούν συχνά να τα χρησιμοποιήσουν.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης