Άποψη από το Athens Photo Festival 2019

Athens Photo Festival: Εκθέσεις, δράσεις, διάλογος, ευαισθησία

102 καλλιτέχνες από 35 χώρες, 2.200 τετραγωνικά μέτρα εκθέσεων και δύο μήνες δράσεων συνθέτουν τη φετινή γιορτή της φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη.

Με εμφανή προσανατολισμό στη σύγχρονη φωτογραφία, το Athens Photo Festival 2020, το οποίο ξεκινάει στις 17 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 15 Νοεμβρίου, επικεντρώνεται με διερευνητική και κριτική διάθεση στα ζητήματα και τους προβληματισμούς της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας, αναδεικνύοντας το ρόλο της φωτογραφίας και του οπτικού πολιτισμού.

Η φετινή διοργάνωση διασταυρώνει φωτογραφικά έργα, βίντεο και εγκαταστάσεις πάνω από εκατό καταξιωμένων και ανερχόμενων καλλιτεχνών από 35 χώρες, ενισχύοντας τον καλλιτεχνικό, κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, καθώς και τον πειραματισμό με διάφορα οπτικά μέσα. Το κεντρικό πρόγραμμα των εκθέσεων του φεστιβάλ εκτείνεται στους δύο ορόφους του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς 138 και αναπτύσσεται σε περισσότερα από δύο χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

Έργο του Κολομβιανού φωτογράφου Luis Carlos Tovar

Παράλληλα με το εκθεσιακό πρόγραμμα και τις ζωντανές δράσεις, το φεστιβάλ ενσωματώνει ένα σύνολο διαδικτυακών πρωτοβουλιών (δράσεις δικτύωσης, εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες, παράλληλες εκδηλώσεις) που διευρύνουν το διάλογο και ενισχύουν την ανοιχτή και ισότιμη συμμετοχή.

Αναλυτικότερα, τα «Portfolio Reviews» προσφέρουν την ευκαιρία σε φωτογράφους να έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους επαγγελματίες από τη διεθνή φωτογραφική κοινότητα, να λάβουν κριτική για τη δουλειά τους και να αναζητήσουν το δρόμο προς διεθνή φεστιβάλ, μέσα ενημέρωσης και δίκτυα ενώ στη δράση Artist Talks  οι προσκεκλημένοι ομιλητές από διαφορετικές χώρες, με κοινή γλώσσα τη φωτογραφία, θα μοιραστούν μέσα από μια ευρεία θεματολογία παρουσιάσεων που συνδυάζουν το λόγο με την εικόνα, εμπειρίες και απόψεις, αναδεικνύοντας το ρόλο της φωτογραφίας στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα.

Έργο της Μαρίλιας Φωτοπούλου

Ο κύκλος «Performing the Exhibition» αποτελεί μια ευκαιρία για δοκιμές και δοκιμασίες για το πώς μια τέχνη ανάμεσα στη ζωή και το εικαστικό (επιτέλεση) και μια τέχνη κύρια οπτικο-εικαστική (φωτογραφία) μπορούν να διασταυρωθούν για να παράγουν ενδιαφέροντα υβρίδια. Το «Talent Lab» είναι ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής ανάπτυξης που παρέχει σε 15 ταλαντούχους φωτογράφους μια μοναδική μαθησιακή εμπειρία που επιδιώκει να αναπτύξει περαιτέρω τη δημιουργική πρακτική και τη φωνή τους και να επιλύσει τυχόν δημιουργικά ζητήματα για να εξελίξει το έργο τους.

Το «Screening Nights» είναι ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα οπτικοακουστικών προβολών, όπου διασταυρώνονται επιλεγμένα projects απ’ όλο τον κόσμο, που αναδεικνύουν διαφορετικές οπτικές και όψεις της κοινωνικής πραγματικότητας και εξερευνούν νέους αφηγηματικούς δρόμους. Επίσης, με γενικό μότο, «We Are All Photographers», περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες με αφετηρία το κέντρο της Αθήνας αναμένεται να πάρουν μέρος στον καθιερωμένο Athens Photo Marathon, προσεγγίζοντας μέσα από τη δική τους οπτική, σε διάστημα έξι ωρών, τέσσερα θέματα με εμφανή προσανατολισμό την πόλη που ζούμε, την πόλη που αλλάζει με άλλο βλέμμα.

Έργο της Glorija Lizde

Τα Weekend Workshops είναι εντατικά σεμινάρια για τη φωτογραφία ως μέσο δημιουργικής έκφρασης για αρχάριους και προχωρημένους. Η διδασκαλία πραγματοποιείται από έμπειρους και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου και ακαδημαϊκούς συνεργάτες, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες εκπαίδευσης, πρακτικής άσκησης και προσωπικής έκφρασης.

Τέλος, στο πρόγραμμα «Teens & Kids» διαδραστικές δραστηριότητες, ομαδικά παιχνίδια, προβολές και αφηγήσεις, προσανατολίζουν τα παιδιά σε μία ιδιότυπη φωτογραφική περιήγηση και μετατρέπουν τη μουσειακή επίσκεψη σε διασκεδαστική εμπειρία ενώ στο «Refugees Voices», με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας και σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα διεξαχθεί νέος κύκλος ενός ξεχωριστού σεμιναρίου φωτογραφίας για πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δομές της Αθήνας.

Athens Photo Festival, Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, από 17 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Πε & Κυ 12.00-18.00, Πα & Σα 12.00-22.00. Είσοδος: € 8, € 4.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης