Το Grand Palais στη FIAC toy 2018 Photο: The Art Newspaper, © Marc Domage

Παρίσι: Ακυρώθηκε η FIAC

Δεν θα γίνει τελικά η 47η διοργάνωση της Foire Internationale d’Arte Contemporain που είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο στο παρισινό Grand Palais.

Η απόφαση  – η οποία ελήφθη μετά από πολλές επαφές με γκαλερίστες, συλλέκτες και λοιπούς συνεργάτες, τις τελευταίες εβδομάδες –  ανακοινώθηκε σε μια στιγμή που τα κρούσματα του Covid-19 αυξάνονται στη Γαλλία και νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επιβάλλονται στην Ευρώπη. Παρά «την ισχυρή θέληση να την πραγματοποιήσουν και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία», οι διοργανωτές αποφάσισαν πλέον ότι δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσουν ένα event «που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των εκθετών».

H FIAC επρόκειτο να τρέξει από τις 22 έως τις 25 Οκτωβρίου και ήταν η τελευταία (για τα επόμενα δυο χρόνια) που θα γινόταν στο Grand Palais αφού οι διοργανώσεις του  2021 και του 2022 είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στο Champ-de-Mars (κοντά στον Πύργο του Άιφελ) μιας και το Grand Palais θα κλείσει για ανακαίνιση.

H The Art Newspaper ζήτησε τη γνώμη της Anne-Claudie Coric, διευθύντριας της παρισινής γκαλερί Templon, η οποία χαρακτήρισε την απόφαση ως «μεγάλη απογοήτευση πλην όμως όχι έκπληξη», αφήνοντας τον υπαινιγμό πως η σκηνή του Παρισιού θα ήταν από μόνη της ικανή να στηρίξει την FIAC και «αν φέτος ήταν λιγότερο διεθνής, δε χάθηκε κι ο κόσμος».

Η ανακοίνωση της ακύρωσης πιθανότατα θα κοστίσει σημαντικά στην καλλιτεχνική σκηνή του Παρισιού, ιδίως επειδή οι παράλληλες δράσεις και το πρόγραμμα υπαίθριας γλυπτικής και εγκαταστάσεων της διοργάνωσης (Hors les Murs) έχουν επίσης ακυρωθεί. Ως αποτέλεσμα, η FIAC θα αναγκαστεί να επιστρέψει το 100% των τελών που προκαταβάλλονται από τους εκθέτες.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης