Brice Marden “Years 3 ( 2011) Oil on marble, 44.1 x 80 x 2.2 cm © 2020 Brice Marden/Artists Rights Society (ARS), New York, Photo: Rob McKeever, Courtesy Gagosian

Εγκαίνια της εβδομάδας: Take Five!

Πέντε σημαντικές εκθέσεις ξεκινούν αυτές τις μέρες, κόντρα στη γενική ανησυχία και τους περιορισμούς, και έχοντας φυσικά λάβει, σε όλες τις περιπτώσεις, τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφάλεια μας.

Brice Marden  «Marbles and Drawings»

Το νέο «σπίτι» της γκαλερί Gagosian στην Αθήνα, σε ένα art deco κτήριο στους πρόποδες του Λυκαβηττού, εγκαινιάζεται με την πρώτη ατομική έκθεση του Brice Marden στην Αθήνα, εδώ και τέσσερις δεκαετίες. O Marden χρησιμοποιεί το μάρμαρο ως μέσο, (ακριβώς όπως έκανε με τις συνθέσεις που σηματοδότησαν την μεταβατική στιγμή της πορείας του, στην Ύδρα πριν 40 περίπου χρόνια), περιγράφοντας την τεχνοτροπία του ως «ένα ατύχημα που αποκτά μορφή». Για να δημιουργήσει τα έργα του, ζωγραφίζει εν μέρει την επιφάνεια του μαρμάρου με λεπτές, ημιδιαφανείς στρώσεις χρώματος, δημιουργώντας ορθογώνια μοτίβα με απαλά, γαλήνια χρώματα που τονίζονται από μαύρες και γκρι γραμμές. Αυτές οι συνθέσεις λειτουργούν σε αρμονία με τη φυσική υφή και τις φλέβες του μαρμάρου και κάποιες διατηρούν εμφανή τα ίχνη του μολυβιού από το αρχικό σχέδιο. Ως επιστέγασμα των έργων του σε μάρμαρο, ο Marden επέλεξε για την έκθεση και ένα μικρό σώμα σχεδίων του σε μελάνι και χαρτί ενώ για πρώτη φορά θα εκτεθεί το εξάπτυχο έργο «Free Painting 3» (2017).

Gagosian, Αναπήρων Πολέμου 22, Κολωνάκι.  Από 24 Σεπτεμβρίου έως 19 Δεκεμβρίου.

 

© Joy Labinjo. photo by Lida Macha

 

Joy Labinjo  «The Elephant in the Room»

Η πρώτη ατομική έκθεση της Βρετανο-Νιγηριανής Joy Labinjo στην Αθήνα (στην γκαλερί The Breeder) έρχεται μετά το πέρας της συμμετοχής της στο The Breeder Open Studio. Η καλλιτέχνης ξεκίνησε αυτό το νέο σώμα δουλειάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς μαζικές διαμαρτυρίες για το κίνημα Black Lives Matter αναζωπυρώνονταν ανά τον κόσμο. Η έκθεση αποτελείται από μεγάλης κλίμακας πίνακες και έργα σε χαρτί τα οποία έγιναν στην Αθήνα και εξερευνά περαιτέρω θεματικές του έργου της Labinjo που αφορούν το διάλογο και την αφήγηση γύρω από το Blackness, τον πολιτικό λόγο, τη φυλή, την κοινότητα και την οικογένεια.

The Breeder, Ιάσονος 45, Μεταξουργείο. Από 24 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου.

Chto Delat «Safe Haven», 2017-2019. εγκατάσταση (λεπτομέρεια)

 

Chto Delat  «When the Roots Starts to Move and Get Lost»

Η έκθεση της ρωσικής κολεκτίβας Chto Delat, πρώτη στη Αθήνα, εγκαινιάζει τη νέα θεματική ενότητα του State of Concept που ασχολείται με την έννοια της φροντίδας και την σχέση της με την τέχνη, και έχει τίτλο “Γραφείο Φροντίδας” (The Bureau of Care) με την οποία το ινστιτούτο βραβεύτηκε από το European Cultural Foundation.
H Chto Delat, με το «Όταν οι ρίζες αρχίζουν να μετακινούνται και χάνονται» στοχεύει να κατασκευάσει μία συλλογική πρόταση για την χρήση των «κοινών» σαν καλλιτεχνική κατεύθυνση, μέσω της πρακτικής της πολιτικής της φροντίδας. Η κολεκτίβα χρησιμοποιεί την αντιπαράθεση μεταξύ της «Δύσης και του υπόλοιπου κόσμου»  από την σκοπιά της Ρωσίας, της οποίας η γεωπολιτική θέση αιωρείται ανάμεσα στις δύο αυτές θέσεις, με επαναλαμβανόμενο στοιχείο στην πρακτική τους, τις έννοιες της επαναφοράς και της αναγέννησης. Την έκθεση επιμελείται η Ηλιάνα Φωκιανάκη.

State of Concept , Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι. Από  25 Σεπτεμβρίου έως 14 Νοεμβρίου

 

Κατερίνα Κατσιφαράκη «Ανατομία του αεικίνητου – Θησαυρός» 2017, εφήμερη εγκατάσταση, εκτύπωση inkjet

 

Κατερίνα Κατσιφαράκη  «Οικείο-Οικείν»

Φωτογραφίες, βίντεο, εγκαταστάσεις και αντικείμενα εκτίθενται διακριτικά στους χώρους της κλωστοϋφαντουργίας, και έρχονται να επιβεβαιώσουν τη μεταφορική δύναμη του νήματος και τη σχέση του με τη φύση. Μέσα από αυτή τη συγκατοίκηση εικόνων, νημάτων, τοπίων και μηχανών, η νομαδική σκέψη διεκδικεί ξανά την προσοχή μας. Το εικαστικό έργο της Κατερίνας Κατσιφαράκη περιστρέφεται γύρω από την έννοια του αεικίνητου. Η εφήμερη κατοίκηση, οι ρίζες και το ξερίζωμα, η αδιάλειπτη μετακίνηση από τόπο σε τόπο, η παρατήρηση του φαινομενικά ασήμαντου και η ανάδειξη του φευγαλέου βρίσκονται στο επίκεντρο της δουλειάς της. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Χριστόφορου Μαρίνου.

Μουσείο Μπενάκη – ΝΗ.ΜΑ (Νηματουργία Μέντης – Αντωνόπουλος): Πολυφήμου 6, Πετράλωνα. Από 22 Σεπτεμβρίου έως 10 Ιανουαρίου 2021.

 

Alexandra Roussopoulos «Land-side IΙ», 2020, 80×100 εκ., ακρυλικό σε καμβά.

 

Alexandra Roussopoulos  «Behind the Horizon»

 Η Γαλλο-ελβετίδα ελληνικής καταγωγής Alexandra Roussopoulos παρουσιάζει (με την πρώτη της ατομική στην Αθήνα, στη Nitra Gallery) μια ενότητα δουλειάς όπου αποκαλύπτεται ένα πλούσιο και πολύπλοκο εσωτερικό σύμπαν με την παρουσία των «αγαπημένων απόντων» να αναπαράγεται μέσα από μια διακριτική διάδραση μεταξύ φορμών, χρωμάτων και χώρου- ζητούμενα που αφορούν τη δημιουργό σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας μέσα από διαφορετικές πρακτικές. Στα έργα της αποκαλύπτεται επίσης και η καταγωγή της: τα φανταστικά τοπία και οι αποφασιστικές γραμμές, τα διαθλασμένα φώτα, οι ανοιχτές προοπτικές, μοιραία παρασύρουν το θεατή στην ιδέα της θάλασσας.

Nitra Gallery, Αλωπεκής 34, Κολωνάκι. Από 26 Σεπτεμβρίου έως 24 Νοεμβρίου.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης