© The Art Newspaper, photo by David Owens

H «μπανάνα» του Κατελάν βρήκε σπίτι στο Guggenheim

Το πολυσυζητημένο έργο του Ιταλού προβοκάτορα καλλιτέχνη δωρήθηκε στο Μουσείο της Νέας Υόρκης και αναμένεται η παρουσίαση του.

Το «Comedian», η μπανάνα δηλαδή του Μαουρίτσιο Κατελάν που πρωτοεμφανίστηκε στον τοίχο του περιπτέρου της γκαλερί Perrotin στην Art Basel του Miami Beach πέρυσι τον Δεκέμβριο, κατέληξε τελικά στο μουσείο Guggenheim. Σύμφωνα με το μουσείο, ο δωρητής δεν έχει ανακοινώσει την ταυτότητα του, πλην όμως το έργο συνοδεύεται από πιστοποιητικό αυθεντικότητας και μια εκτενή λίστα οδηγιών με διαγράμματα σχετικά με τον τρόπο εγκατάστασης και παρουσίασης. Η δωρεά πάντως δεν περιλαμβάνει την ίδια την αρχική μπανάνα ή την μονωτική ταινία που χρησιμοποιήθηκε στο Perrotin.

Το Guggenheim δεν έχει ανακοινώσει πότε θα το παρουσιάσει αλλά το σίγουρο είναι πως η μπανάνα θα πρέπει να αντικαθίσταται όταν θα βρίσκεται σε κοινή θέα.

«Το έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν ήταν σημαντικό για την πρόσφατη ιστορία του Guggenheim», λέει ο διευθυντής του νεοϋορκέζικου  μουσείου, Ρίτσαρντ Άρμστρονγκ, προσθέτοντας, «είμαστε ευγνόμωνες για την απόκτηση του “Comedian”, μια προχωρημένη εκδοχή της σύνδεσης του καλλιτέχνη με την ιστορία της σύγχρονης τέχνης. Επίσης είναι ένα έργο» – πρόσθεσε χαριτολογώντας –  «για το οποίο δεν μας αγχώνει η συντήρηση του».

Το έργο, που τιμολογήθηκε ως γλυπτό, προκάλεσε πρωτοφανή ντόρο στο Μαϊάμι. Πουλήθηκε τρεις φορές σε τιμές από 120.000 έως 150.000 $ ενώ ο καλλιτέχνης David Datuna το «αποκαθήλωσε» και έφαγε την μπανάνα ή οποία αντικαταστάθηκε την ίδια μέρα. Τελικά το έργο αφαιρέθηκε από το περίπτερο λόγω του τεράστιου πλήθους που συνέρρεε για να το περιεργαστεί. Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο γνώρισε έκτοτε πολλές παραλλαγές (από σάντουιτς μέχρι… δονητή) από καλλιτέχνες και μη που θέλησαν να προβούν σε έναν έμπρακτο σχολιασμό του στάτους της αγοράς της τέχνης.

Με πληροφορίες από το The Art Newspaper

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης