El Anatsui: Ο διαλογισμός κι η ιστορία

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 247 των Νέων της Τέχνης (15 Νοεμβρίου 2019)

Και μόνο τα μεγάλα χρωματιστά επιτοίχια γλυπτά-ταπιισερί του φτιαγμένα από καπάκια, που θα εκτεθούν τον προσεχή Ιούνιο στο Μπιλμπάο, θα μπορούσαν να είναι ένας πολύ καλός λόγος για να προγραμματίσει κανείς ένα ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων.

Τα έργα του El Anatsui παρουσιάζουν αυτή τη σπάνια ποιότητα να συνδυάζουν την υψηλή αισθητική απόλαυση με ένα τεράστιο και πολυεπίπεδο νοηματικό περιεχόμενο, μέσα από το οποίο σχολιάζεται όλη η μετα-αποικιοκρατική ιστορία, η αφρικανική παράδοση, ζητήματα διιαμόρφωσης ταυτότητας, φυλετικής καταπίεσης και καταναλωτισμού. Οι πρακτικές του ισορροπούν με αξιοσημείωτη κομψότητα ανάμεσα στην καταστροφή και τη δημιουργία. Τα απρόσμενα υλικά του, που ποικίλουν περιλαμβάνοντας από κονσερβοκούτια μέχρι κεραμικά, αποτελούνται κυρίως από αντικείμενα που βρίσκει στα σκουπίδια. Οι γλυπτικές εγκαταστάσεις του σπουδαίου καλλιτέχνη από την Γκάνα, τόσο μέσα από τη μορφή όσο και μέσα από το περιεχόμενό τους, μοιάζουν να μας προσκαλούν σε. ένα διαλογισμό πάνω στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού ενώ τητν ίδιια στιγμή αποτελούν μίια σπουδή πάνω στις δυνατότητες του γλυπτικού μέσου.

Η μεγάλη αναδρομική – που φιλοδοξεί να είναι η μεγαλύτερη έκθεση του μέχρι τώρα – με τον εμβληματικό και ενδεικτικό τίτλο Triumphant scale θα καταλαμβάνει ολόκληρο το δεύτερο όροφο του Μουσείου Guggenheim. Πιο συγκεκριμένα, οι διοργανωτές μάς υπόσχονται ότι θα δούμε ένα πλήθος έργων που διατρέχει μία περίοδο 5 δεκαετιών και περιλαμβάνει, πέραν των διάσημων φαντασμαγορικών έργων με τα καπάκια και τα κονσερβοκούτια, ξύλινες κατασκευές, σχέδια, χαρακτικά και σημειωματάριά του.

El Anatsui. Triumphant scale / Μουσείο Guggenheim, Mέχρι 1 Νοεμβρίου 2020

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης