Εκθεσιακός χώρος της White Cube Gallery στο Λονδίνο με έργα του Takis, (Σεπτέμβριος 2020) Photo © Jon Lowe, courtesy of White Cube.

«Σινιάλα» συνεργασίας Takis Foundation και White Cube

Το Ίδρυμα Takis ανακοίνωσε τη συνεργασία του με την κορυφαία διεθνή γκαλερί και ήδη προγραμματίστηκε ατομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι, στο Χονγκ Κονγκ.

Όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Takis – Κέντρο ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες, «πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή για τη διεθνή εικαστική σκηνή διότι η συνεργασία αυτή θα προάγει το έργο και τα ιδεώδη του Takis παγκοσμίως σαν μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας μεταπολεμικής κινητικής τέχνης.  Όχι μόνο θα διατηρήσει στο υψηλότερο επίπεδο το όραμα και το πνεύμα του Takis, αλλά θα τα διαδώσει διεθνώς και για τα επόμενα χρόνια. (…) Αυτή η σύμπραξη θα εκτοξεύσει σε ένα ευρύτερο διεθνές κοινό όχι μόνο το καλλιτεχνικό έργο του Takis, αλλά και την έρευνα καθώς και τις δραστηριότητες, τους στόχους και τους σκοπούς του Ιδρύματος Takis ως ένα πρότυπο διεθνές Κέντρο Τέχνης και Επιστημών».

Ήδη στην ιστοσελίδα της γκαλερί ανακοινώθηκε έκθεση στην White Cube του Χονγκ Κονγκ από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 23 Ιανουαρίου 2021.  Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα από την πιο γνωστή ίσως σειρά του καλλιτέχνη (ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών), τα «Σινιάλα» («Signals»), την οποία ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1950.  Είναι τα χαρακτηριστικά κινούμενα/δονούμενα  κεραιόμορφα γλυπτά τα οποία ο Takis είδε ως συσκευές αποστολής και λήψης αόρατων ενεργειών. Με αυτή τη βασισμένη σε μαγνήτες και ηλεκτρομαγνήτες σειρά, ο καλλιτέχνης έδειξε τον τρόπο με τον οποίο η τέχνη μπορεί να εισχωρήσει σε άλλες σφαίρες που ανήκουν στη φυσική ή την μηχανική. O Marcel Duchamp τον είχε χαρακτηρίσει «ζευγολάτη των μαγνητικών πεδίων»

Από την πλευρά της η Susan May, διεθνής καλλιτεχνική διευθύντρια του White Cube δήλωσε πως « η γκαλερί  ανυπομονεί, μέσα από τα εκτεταμένα προγράμματα εκθέσεων και εκδόσεων, να μοιραστεί το καινοτόμο όραμά ενός πρωτοπόρου καλλιτέχνη με κοινό σε όλο τον κόσμο».

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης