© AP Photo/Charlie Riedel

Οι διασωστικές χρηματοδοτήσεις της τέχνης συνεχίζονται

Όλο και περισσότεροι φορείς ανά τον κόσμο αναλαμβάνουν διασωστικές πρωτοβουλίες υπέρ των καλλιτεχνών, οι οποίοι, όσο περνάει ο καιρός, πλήττονται όλο και βαθύτερα. Έχουμε ήδη γράψει για τις χρηματοδοτήσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει ιδρύματα και κυβερνήσεις από την αρχή του περιορισμού λόγω της πανδημίας, ωστόσο αυξάνονται και πληθύνονται, κάτι που καταδεικνύει, αφενός, το εύρος της ζημιάς και, αφετέρου, την επιτακτική ανάγκη για λύσεις ― που υπάρχουν.

© Shutterstock

Μετά την ανακοίνωση του Andy Warhol Foundation for Visual Arts ότι θα προσφέρει 10 εκατ. δολάρια προς υποστήριξη των καλλιτεχνών σε 16 αμερικανικές πόλεις όπου έχει παρουσία, ο πρόεδρος του ιδρύματος, Joel Wachs, σε άρθρο του στο Artnet, παίρνει σαφή θέση επί των πραγμάτων: «Αν και έχει σώσει αμέτρητες ζωές, η κοινωνική αποστασιοποίηση έχει θέσει τις τέχνες ―τουλάχιστον όπως τις βιώνουμε παραδοσιακά― σε αναμονή. Οι καλλιτέχνες που είναι σε θέση να βγάζουν τα προς το ζην από τη δουλειά τους, είδαν τις συμβάσεις τους να ακυρώνονται, τις ευκαιρίες εργασίας τους και τα κέρδη τους να αναστέλλονται. Εκείνοι που απασχολούνται σε άλλες θέσεις εργασίας για να υποστηρίξουν την τέχνη τους ―συχνά στον κλάδο των υπηρεσιών, στο λιανικό εμπόριο ή σε κλάδο σχετικό με τις τέχνες― περιήλθαν επίσης σε ανεργία. Ο συνδυασμός αυτών των δύο καθιστά αδύνατη την επιβίωση για οποιονδήποτε καλλιτέχνη. Για να βοηθήσουμε οι φιλάνθρωποι των τεχνών, πρέπει να προσαρμοστούμε στον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτεί η κατάσταση. Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούμε, σε πραγματικό χρόνο, και να προετοιμαστούμε για τις διαρκείς αλλαγές. Προκειμένου να το κάνουμε αυτό, οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα ευκίνητο, ανταποκρινόμενο δίκτυο οργανώσεων βάσης προσαρμοσμένο στις ανάγκες των περιφερειών. Με το συνδυασμό αυτών των προσπαθειών και την κλιμάκωσή τους, μπορούμε να βοηθήσουμε τους καλλιτέχνες σε εθνικό επίπεδο».

© AP Photo/Mark J. Terrill

Στις ΗΠΑ επίσης, ο αιρετός σύμβουλος David Ryu της τέταρτης περιφέρειας του Λος Άντζελες ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ψηφιστεί νόμος που θα πάρει περισσότερα από 1,2 εκατ. δολάρια που κατέχει η περιφέρειά του ως τέλη για την προώθηση της τέχνης και άμεσα θα τα μετατρέψει σε έκτακτες επιχορηγήσεις καλλιτεχνών. Η χρηματοδότηση αυτή προέρχεται από τους επιχειρηματίες αναπτυξιακών έργων αξίας 500.000 δολαρίων και άνω και χρησιμοποιείται συνήθως για να καλύψει είτε ένα ενιαίο καλλιτεχνικό έργο ανάλογα με τον τόπο είτε να δημιουργήσει πολιτιστικές πρωτοβουλίες σε όλη την πόλη που ωφελούν το ευρύ κοινό.

MÉCA © Alexandre Dupeyron

Στη Γαλλία, από την άλλη, έχουν αρχίσει οι πρωτοβουλίες από ιδρύματα αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού. Η Frac Nouvelle-Aquitaine MÉCA στο Μπορντό, περιφερειακό κέντρο τέχνης στη νοτιοδυτική Γαλλία, με ανοικτή πρόσκληση καλεί τους καλλιτέχνες να προβληματιστούν σχετικά με την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» της κρίσης του Covid-19. Οι είκοσι που θα διακριθούν θα λάβουν επιχορήγηση ύψους 2.000 ευρώ. Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας και τη MÉCA και απευθύνεται σε καλλιτέχνες της περιοχής δράσης του ιδρύματος.

Ταυτόχρονα, το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού έχει εγκαινιάσει μία «μονάδα υποστήριξης» προς υποστήριξη των διοργανωτών των φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν φέτος σε όλη τη χώρα, φεστιβάλ που κινδυνεύουν να ακυρωθούν ή να αναβληθούν. Εν τω μεταξύ, το Fondation Antoine de Galbert στο Παρίσι, που ιδρύθηκε από τον συλλέκτη Antoine de Galbert, προβαίνει στη δημιουργία ταμείου υποστήριξης για καλλιτέχνες.

Στο Λονδίνο, η White Cube Gallery θα διαθέσει όλα τα έσοδα από τις 250 εκτυπώσεις του έργου «Who cares wins» του Βρετανού Χάλαντ Μίλερ, που πωλήθηκαν μέσα σε 24 ώρες (!) προς 5.000 λίρες η καθεμία, σε όσους εργάζονται στην πρώτη γραμμή του κορονοϊού, ιδιαίτερα στους φροντιστές, οι οποίοι είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους εν γένει, ενώ, ασφαλώς, οι περισσότεροι εξ αυτών κινδυνεύουν να προσβληθούν από την ασθένεια. Η επιλογή του Μίλερ δεν ήταν τυχαία, όπως τυχαία δεν ήταν και η απόφαση να δοθούν τα χρήματα στους ανθρώπους που φροντίζουν τους ασθενείς του ιού. Ο ίδιος έχει προσβληθεί από τον ιό, με ήπια συμπτώματα ευτυχώς, και δέχεται κατ’ οίκον φροντίδα.

Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στο National Emergencies Trust στη Βρετανία, στο  New York Community Trust και στο HandsOn Hong Kong. Τμήμα των χρημάτων θα διοχευτεί στο York Teaching Hospital Charity, προκειμένου να υποστηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της περιφέρειας του Yorkshire, τόπου καταγωγής του Μίλερ.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης