Γιώργος Χαρβαλιάς «Europa, Countries – Pillows»

«Θεωρήματα 2» στο ΕΜΣΤ: «Η γνώση του παρελθόντος είναι αρωγός για το μέλλον»

Η ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια και γενική γραμματέας της AICA Hellas Μπία Παπαδοπούλου, μάς μιλά για την ιδέα, τους θεματικούς άξονες και τους συμμετέχοντες της έκθεσης-θεσμός της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτών.

Η έκθεση είναι διεθνώς επίκαιρη διότι το ζήτημα της Ιστορίας στην τέχνη διατυπώνει κρίση πάνω στις φλέγουσες απολήξεις τηςσε μια περίοδο ταχύτατων και απρόβλεπτων γεοπολιτικών ανακατατάξεων. Η ενασχόληση με την Ιστορία προβάλλει τηδυναμική, παρεμβατική λειτουργία της τέχνης στον κοινωνικό ιστό και μετατρέπει τα έργα τέχνης σε γνωστικά αντικείμενα, σε εναλλακτικά εκπαιδευτικά εργαλεία.Ο Θουκυδίδης είχε επισημάνει στο βιβλίο του για την Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου ότι η γνώση του παρελθόντος είναι αρωγός για το μέλλον. Αυτή είναι η σκέψη που διατρέχει την συγκεκριμένη έκθεση, όπως και η ιδέα ότι η γνώση του παρελθόντος συμβάλλει στην ερμηνεία του παρόντος.

Η έκθεση «Θεωρήματα 2/2020: Περί Ιστορίας» αποκαλύπτει ότι η έρευνα αποτελεί προϋπόθεση για τους καλλιτέχνες, ορισμένοι από τους οποίους ανιχνεύουν ακόμα και ιστορικά αρχεία για να αναδείξουν με φρέσκια ματιά και κριτικό βλέμμα γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές της Ιστορίας. Η αναζήτηση της πρώτης ύλης σε αρχεία διαφαίνεται μάλιστα ως μια νέα τάση στον ελληνικό εικαστικό χώρο. Αρκετοί καλλιτέχνες επέλεξαν να δημιουργήσουν έργα γύρω από την Ιστορία του τόπου, με αναφορές στην αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την Ελληνική Επανάσταση, τον θεσμό της βασιλείας, τον εμφύλιο, την Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων. Άλλοι επικεντρώνονται σε διεθνή ιστορικά συμβάντα, φέρνοντας στο επίκεντρο πολέμους, γενοκτονίες, εκτοπισμούς, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φυλετικές διακρίσεις, αποικιακές και καπιταλιστικές συμπεριφορές. Τέλος, αρκετοί καλλιτέχνες επέλεξαν να σχολιάσουν την Ιστορία μέσα από αναφορές στην ίδια την Ιστορία της τέχνης, την ποίηση, το θέατρο, και τη μουσική, προτείνοντας συνήθως καινούργιες αναγνώσεις παλιών αριστουργημάτων σε συνάρτηση με το σημερινό γίγνεσθαι.

Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 25 μέλη της AICA Hellas και 56 καλλιτέχνες, αποτελεί καθρέφτη της σύγχρονης ελληνικής σκηνής και του εικαστικού δυναμικού της χώρας. Περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, κατασκευές, γλυπτά, πίνακες, σχέδια, φωτογραφίες, artists’ books, βίντεο και δράσεις. Μέσα από την εγκατάσταση της έκθεσης, η Οργανωτική Επιτροπή (το ΔΣ της AICA Hellas: Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Μπία Παπαδοπούλου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Φαίη Τζανετουλάκου, Κώστας Χριστόπουλος, και τα μέλη Χάρις Κανελλοπούλου και Νίκη Παπασπύρου) αποπειράται ένα θεματικό διάλογο μεταξύ των έργων αλλά και ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ διαφορετικών καλλιτεχνών και επιμελητών. Αναπόφευκτα η έκθεση αναδεικνύει έναν πλούτο διαφορετικών ιδεών, αντιλήψεων, ιδεολογικών και κριτικών προθέσεων απέναντι στην ερμηνεία της Ιστορίας. Εντέλει, πρόκειται για ένα έργο συλλογικό που στοχάζεται πάνω στην ανθρώπινη φύση, την εξουσία και την υποτέλεια, τη ζωή και τον θάνατο.

Η έκθεση «Θεωρήματα2 / 2020 Περί Ιστορίας» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) θα είναι ανοιχτή από την 1η Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2020.

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης