Έργο του Charles Sandison

Εγκαίνια της εβδομάδας: Οκτώβριος στις γκαλερί

Μια επιλογή από εκθέσεις που ξεκινούν αυτές τις μέρες στις αίθουσες τέχνης της Αθήνας.

Charles Sandison «The Garden of Light»

Η έκθεση του Σκοτσέζου καλλιτέχνη (ο οποίος ζει στη Φινλανδία) στη Bernier / Eliades περιλαμβάνει συνυφασμένες προβολές βίντεο και μεγάλες οθόνες που προσκαλούν το κοινό να βυθιστεί στην ψηφιακή λάμψη ενός εναλλακτικού σύμπαντος που αποτελείται από μορφές ζωής, τεχνητής νοημοσύνης. Λέξεις, αριθμοί, σημεία και σύμβολα περιφέρονται ελεύθερα στους τοίχους, κάποιες φορές συγχωνεύονται για να σχηματίσουν ανθρώπινες φιγούρες, στη συνέχεια εκρήγνυνται σε μια καταιγίδα γραμμάτων και μεταμορφώνονται από το ένα λεξικό στο άλλο. Κεντρικός άξονας της έκθεσης είναι τα αλληλένδετα θέματα: περιβάλλον, ταυτότητα, ηθική και μνήμη.

BernierEliades, Επταχάλκου 11, Κεραμεικός, από 1 Οκτωβρίου έως 19 Νοεμβρίου.   Ώρες λειτουργίας: Τρ- Παρ 10:30-18:30, Σαβ 12:00-16:00.

Μιχάλης Καλλιμόπουλος «Δύναμη vs Βία»

Στην τέταρτη ατομική του, ο εικαστικός καλλιτέχνης παρουσιάζει στην γκαλερί a.antonopoulou.art το αποτέλεσμα της έρευνάς του για τη βία. Τα γλυπτά της έκθεσης (Ξίπα και Μπιμπίνοθ) είναι σαν να έχουν τραφεί από τη βία και σαν να γιγαντώνονται από αυτήν. Τα δε ονόματα τους είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να  εξουδετερώνουμε το αρνητικό φορτίο. Άλλωστε, πώς μπορούμε να προσεγγίζουμε τη βία αν δεν την υπονομεύει η περιφρόνηση και το χιούμορ;  Κάθε Σάββατο 14:00 με 16:00 ο καλλιτέχνης θα παρευρίσκεται στο χώρο της έκθεσης.

a.antonopoulou.art  Αριστοφάνους 20, Ψυρρή, Από 3 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου.  Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Παρασκευή 14:00 – 19:00, Σάββατο 12:00 – 16:00.

Αντρέα Τζούροβιτς  «APORIA»

Το έργο του Αντρέα Τζούροβιτς καλύπτει μία ευρεία γκάμα εκφραστικών μέσων: γλυπτική, ζωγραφική, εγκαταστάσεις, βίντεο, μουσική. Συχνά ανατρέχει στις προσωπικές του εμπειρίες ως πρόσφυγας πολέμου (γεννήθηκε στο Ντανίλοβγκραντ του Μαυροβουνίου πριν τον διαχωρισμό της Γιουγκοσλαβίας) αλλά ταυτόχρονα με γνώμονα το χιούμορ διερευνά το «διαφορετικό» και το «παράδοξο» σε όλες τις εκφάνσεις. Εξετάζει τη ρευστή φύση του «πραγματικού», τη σχέση αισθήσεων και αντιληπτικής ικανότητας, χρηστικού αντικειμένου και «αισθητικής» αλλά και τις ηθικο-φιλοσοφικές προεκτάσεις της μαζικής παραγωγής και κατανάλωσης καθημερινών χρηστικών αντικειμένων που με ταχείς ρυθμούς περνούν σε αχρησία.

Kalfayan Galleries Χάρητος 11, Κολωνάκι. Από 1 έως 31 Οκτωβρίου. Ώρες έκθεσης Δευτέρα 11.00 – 15.00, Τρίτη – Παρασκευή 11.00 – 19.00, Σάββατο 11.00 – 15.00.

Γιάννης Μίχας «Μια μη προσωπική συνέπεια: η λογική της υπέρθεσης»

Ένας μεγάλος αριθμός από γνωστά και πρωτοεμφανιζόμενα έργα ενός από τους καλλιτέχνες που αναδείχθηκαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του ‘70 παρουσιάζεται σε μια έκθεση (στη Roma Gallery) που έχει ιστορική θέση συνδεδεμένη με τη συγκρότηση και με την εμφάνιση το 1976 στην Αθήνα, της ομαδικής έκθεσης της ομώνυμης ομάδας, «Διαδικασίες / Συστήματα». Όπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης,  ο επιμελητής Εμμανουήλ Μαυρομμάτης «Η εργασία του Γιάννη Μίχα (1938 – 2008) , την εποχή της έκθεσης «Διαδικασίες / Συστήματα»  ήταν ολοκληρωτικά βυθισμένη στην λειτουργία του αναλυτικού συλλογισμού με την κατάτμηση, την παράθεση και την απόρριψη της επισήμανσης του κέντρου βάρους, την αποφυγή της σύνθεσης ως του τελικού προορισμού»

Roma Gallery  Ρώμα 5, Κολωνάκι. Από 1 Οκτωβρίου έως 14 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00 – 16:00 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 – 20:00.

Μανώλης Αναστασάκος «Μύθος»

Ο καλλιτέχνης προσεγγίζει τους μύθους όλου του κόσμου με συνέπεια και με αριστοτεχνικές δομές στο έργο του. Παρουσιάζει κατ’ουσίαν τις αρχέγονες δυνάμεις της εικόνας σε επίπεδο αφαίρεσης και τον πνευματικό λυρισμό της σε επίπεδο πλουραλισμού. Είναι μία τολμηρή προσέγγιση που ενώνει τα μέχρι χτες ανόμοια άκρα της τέχνης. Την αφαίρεση και το μίνιμαλ με το μπαρόκ και τον πλουραλισμό της εικόνας, σε μία σύνθεση μυθικού βάθους. Το κάθε ένα από αυτά τα έργα τέχνης σαν αντικείμενο, οργανώνεται στα χέρια του καλλιτέχνη τόσο με ελευθερία όσο και με ασκητική εγκράτεια και γι’ αυτό, το εκάστοτε έργο, συντηρεί και συνέχει μέσα του σ’ αυτό το ανώτερο πάλεμα, την αίσθηση του ιερού.

The Blender Gallery  Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα. Από 3 Οκτωβρίου έως 14 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 έως 18:00.

ΑΣΚΤ  Degree Show 2020

Η επίσημη παρουσίαση των πτυχίων του Εικαστικού τμήματος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η έκθεση θα εκτείνεται σε διάφορους χώρους (αίθουσες και εργαστήρια) της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256) και όχι μόνο στον κεντρικό εκθεσιακό Νίκος Κεσσανλής.  Οι τελειόφοιτοι/τες της ΑΣΚΤ θα παρουσιάσουν τα έργα τους σε δυο μέρη. Από Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 3 Οκτωβρίου (36 καλλιτέχνες/ιδες) και από Πέμπτη 8 έως και Κυριακή 11 Οκτωβρίου (40 καλλιτέχνες/ιδες) αντίστοιχα. Οι ώρες διεξαγωγής θα είναι από τις 16.00 έως τις 21.00.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης