Με φυσική παρουσία γίνονται οι φουάρ στη Σαγκάη

Οι μεγαλύτερες φουάρ τέχνης της Σαγκάης, ορισμένες από τις πιο πετυχημένες της Κίνας, προχωρούν κανονικά, με φυσική παρουσία επισκεπτών και εκθετών, παρά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην πόλη εδώ και πέντε μήνες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου ένας 51χρονος μεταφορέας που εργάζεται στο αεροδρόμιο Pudong διαγνώσθηκε με Covid-19. Το περιστατικό συνέβη σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας και εμπορικής δραστηριότητας στην κινέζικη οικονομική πρωτεύουσα, καθώς τις ημέρες γύρω από τη διάγνωση διεξαγόταν η China International Import Fair (5-10 Νοεμβρίου), μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις για εισαγωγές προϊόντων στην Κίνα. Επίσης, η εβδομάδα αυτή εγκαινιάζει τη δυναμική επιστροφή στην ευρύτερη περιοχή των φουάρ τέχνης στην πραγματική ζωή, με πληθώρα εικαστικών γεγονότων που αποσκοπούν στο να αναπληρώσουν το κενό που άφησε στην κινέζικη αγορά της τέχνης η ακύρωση της Art Basel Hong Kong 2020 τον περασμένο Μάρτιο.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι Art021 (12-15 Νοεμβρίου) και West Bund Art & Design Fair (11-15 Νοεμβρίου), ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει τις πόρτες της η Shanghai Art Fair (19-22 Νοεμβρίου). Ανεξαρτήτως κρούσματος, όσοι γκαλερίστες και καλλιτέχνες προέρχονται εκτός Κίνας, Χονγκ Κονγκ και Μακάο έχουν υποβληθεί σε 14 ημέρες καραντίνα -κάτι που μείωσε ξεκάθαρα τους συμμετέχοντες από το εξωτερικό. H West Bund ειδικά, η οποία συνήθως διεξάγεται με σημαντικό αριθμό διεθνών γκαλερί, παρουσιάζει μόλις 48 περίπτερα από τα 97 που είχε πέρυσι.

Παρόλα αυτά, ο διευθυντής της Lisson Gallery Κίνας, David Tung, δήλωσε στην Art Newspaper ότι το διεθνές στοιχείο θα παραμείνει ισχυρό στη συγκεκριμένη διοργάνωση, αλλά και στην Art021. Και οι δύο φουάρ λαμβάνουν χώρα στο νέο, τεράστιο (93.000 τ.μ.) κτιριακό συγκρότημα Art Tower, το οποίο – όπως δηλώνει άλλωστε και η επωνυμία του – φιλοδοξεί να γίνει ο απόλυτος προορισμός για τέχνη και πολιτισμό στη Σαγκάη, με ήδη επιβεβαιωμένους ενοίκους γκαλερί, τον οίκο Phillips και κινέζικες εταιρείες που ασχολούνται με τα οικονομικά της τέχνης. Παράλληλα, τα μεγάλα μουσεία της πόλης (Yuz, Long κ.ά.) έχουν εγκαινιάσει αυτήν την εβδομάδα τις πιο σημαντικές εκθέσεις της φετινής χρονιάς και η Shanghai Biennale 2020, η οποία μεταφέρθηκε για τον Απρίλιο του 2021, διεξάγει έξι fora σχετικά με τη θεματική της Bodies of Water (σε επιμέλεια Andrés Jaque), ως πρόγευση.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης