Catharsis © MAMOU-MANI

Mamou-Mani: Το κτίριο ως εκτύπωση

Από το Burning Man στην Εβδομάδα Design του Μιλάνου, το λονδρέζικο γραφείο επιμένει παραμετρικά στο σχεδιασμό και στην κατασκευή.

Δημιουργικό τέκνο του Arthur Georges Joel Mamou-Mani, ιδρύθηκε το 2011 και ειδικεύεται στον παραμετρικό σχεδιασμό με δυνατότητα, μέσα από δικές τους εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, να κατασκευάζει τμηματικά ή εν μέρει αρκετές από τις μελέτες του.

Τι είναι, όμως, ο παραμετρικός σχεδιασμός  που βλέπουμε όλο και πιο συχνά να εισέρχεται στον τομέα της αρχιτεκτονικής; Είναι μία ψηφιακή μεθοδολογία κατά την οποία ο σχεδιασμός  χρησιμοποιεί παραμέτρους και εξισώσεις για να καταλήξει στην τελική γεωμετρία, δηλαδή στη μορφή ενός έργου. Η παραμετρική μοντελοποίηση συλλαμβάνει την πρόθεση του σχεδιασμού με γεωμετρικές σχέσεις, έτσι ώστε όταν ο σχεδιαστής αλλάζει μία παράμετρο, φερ’ ειπείν μία διάσταση, όλο το μοντέλο να δέχεται τη νέα παράμετρο και να προσαρμόζεται αυτοματοποιημένα. Με αυτό τον τρόπο σχεδιάζονται πολύπλοκές μορφές που θα ήταν σχεδόν αδύνατο ή θα απαιτούσαν πολύ περισσότερες ώρες σχεδιασμού με συμβατικές μεθόδους.

Ο Γάλλος αρχιτέκτονας – απόφοιτος των σχολών École nationale supérieure d’architecture de Paris-Malaquais και  Architectural Association, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Westminster τα τελευταία χρόνια και με εργασιακή εμπειρία στα γραφεία του Jean Nouvel και της Zaha Hadid – εξειδικεύτηκε από νωρίς σε αυτόν τον τομέα που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια χάρη στην εξέλιξη των σχεδιαστικών προγραμμάτων, αλλά κυρίως λόγω της ευκολότερης διαδικασίας υλοποίησης των πολύπλοκων μορφών μέσα από την τρισδιάστατη εκτύπωση.

Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό όταν του ανατέθηκε να σχεδιάσει το περίπτερο Galaxia, μία σπειροειδή ξύλινη κατασκευή που αποτέλεσε τον κεντρικό «ναό» στο φεστιβάλ Burning Man το 2018. Η δομή του δικτυωτού πλέγματος είχε 20 δοκούς, που είχαν σχεδιαστεί να μοιάζουν με πέταλα και περιστρέφονταν προς τον ουρανό γύρω από έναν κεντρικό άξονα. Υλοποιήθηκε από 140 εθελοντές μέσα σε 22 ημέρες και τελικά παραδόθηκε στις φλόγες σηματοδοτώντας τη λήξη του διάσημου ετήσιου φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα. Το κτίριο δημιουργήθηκε με τη βοήθεια τρισδιάστατης εκτύπωσης και αποτέλεσε την πρώτη ανάθεση στην ιστορία του θεσμού σε μη-Αμερικανό αρχιτέκτονα.

Πέρσι, ο Mamou-Mani σχεδίασε το Conifera, μία εγκατάσταση που κατασκευάστηκε επίσης με τρισδιάστατη εκτύπωση για λογαριασμό της εταιρείας COS κατά τη διάρκεια του Milan Design Week στο Palazzo Isimbardi. Το έργο Catharsis που είχε προγραμματιστεί για το φετινό Burning Man (το οποίο ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού) είναι ένα αμφιθέατρο φτιαγμένο από πολλά μικρότερα αμφιθέατρα. Στόχος του να ενθαρρύνει τη συμμετοχή και τη δημιουργικότητα, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να λειτουργήσει ως δυνητικός περφόρμερ. Παρόλο που τελικά δεν υλοποιήθηκε, το Catharsis αλλά και το Galaxia παρουσιάστηκαν στο φεστιβάλ εικονικού σχεδιασμού του περιοδικού Dezeen, όπου οι χρήστες μπόρεσαν να εξερευνήσουν τους χώρους μαζί με τον ίδιο τον αρχιτέκτονα. Το κοινό προσκλήθηκε να ακολουθήσει διαφορετικές ατραπούς για να τα γνωρίσει, ξεκινώντας από ρεαλιστικές διαδρομές πριν «πετάξει» για να απολαύσει την πανοραμική θέα από ψηλά.

Η σύγχρονη τεχνολογία αφήνει δυναμικά το στίγμα της στον τομέα της αρχιτεκτονικής δημιουργώντας νέα εργαλεία σχεδιασμού και κατασκευής. Εάν οι άκρως εντυπωσιακές δομές που μας προσφέρει ο παραμετρικός σχεδιασμός είναι  μια φορμαλιστική τάση ή αποτελούν προάγγελο μιας νέου είδους high-tech αρχιτεκτονικής μένει να φανεί στο άμεσο μέλλον.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης