«What’s the Damage» της Heather Phillipson στο 4ο Φεστιβάλ «WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο»

5 online events που ξεχωρίσαμε

Πέντε διαφορετικές επιλογές, από εικαστικά μέχρι μουσική και από συζητήσεις μέχρι κινηματογράφο και ξεφύλλισμα vintage περιοδικών για αυτές τις παράξενες  ημέρες του (αυτό)περιορισμού μας στο σπίτι.

 

Κινηματογράφος: 4ο Φεστιβάλ WIFT GR

Οι Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα (WIFT GR) και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζουν το 4ο Φεστιβάλ «WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» στις 25-29 Νοεμβρίου 2020, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου). Το 4ο φεστιβάλ περιλαμβάνει 5 μεγάλου μήκους ταινίες και 14 μικρού μήκους, ελληνικές και διεθνείς, μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, ποικίλου ύφους, που προσφέρουν διαφορετικές προσεγγίσεις της γυναικείας ματιάς και εμπειρίας, με προεξέχουσα θεματική την έμφυλη βία. Οι προβολές θα διεξαχθούν διαδικτυακά και δωρεάν, στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος online.tainiothiki.gr.

 

“The Eye of the Other” από τους Tizian Derme (Αυστρία), Daniela Mitterberger (Αυστρία)
Φωτογραφία © Axel Heise

Έκθεση: «Creatures In A Series Of Tubes» από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Ποια είναι η αλυσιδωτή αντίδραση που πυροδοτείται από κάθε ενέργεια μας στο διαδίκτυο και ποια είναι τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης στον ψηφιακό κόσμο; Η εικονική έκθεση “Creatures In A Series Of Tubes” έρχεται να επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά με μια σειρά καλλιτεχνικών έργων που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την τέχνη των νέων μέσων (European Media Art Platform / EMAP). Συμμετέχουν νέοι καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη και η έκθεση, την οποία θα πλαισιώσουν ομιλίες των συμμετεχόντων καλλιτεχνών και διαδικτυακά εργαστήρια, θα είναι επισκέψιμη από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου μέσα από την πλατφόρμα Mozilla Hubs

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

Συζήτηση:  Το ένδυμα ως αντικείμενο μελέτης και έκθεσης

Κάθε Παρασκευή (26/11, 3 &11/12)  στις 18:00, μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ενδυμασιολογίας συνομιλούν με μελετητές, επιμελητές ενδυματολογικών εκθέσεων, σχεδιαστές μόδας και καλλιτέχνες που έχουν συμμετάσχει σε καινοτόμα πρότζεκτ τα οποία απετέλεσαν τμήμα των εκθέσεων αυτών. Οι καλεσμένοι, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μιλούν για το σκεπτικό και την προετοιμασία των εκθέσεων ή των  πρότζεκτ που επιμελήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και μοιράζονται μαζί μας την εμπειρία τους. Το κόστος παρακολούθησης είναι 5 ευρώ και περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

 

Μουσική: Συναυλία αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής δωματίου από το Μέγαρο Μουσικής

Τρεις πολύπλευροι καλλιτέχνες με σημαντικές συνεργασίες και εμφανίσεις εντός και εκτός Ελλάδος αλλά και πολύ αξιόλογη δισκογραφία, ο Δήμος Γκουνταρούλης (βιολοντσέλο), ο Νεκτάριος Καραντζής (κοντραμπάσο) και ο Χρήστος Γερμένογλου (ντραμς, κρουστά), χωρίς τίποτα προσυνεννοημένο, προτείνουν στο κοινό ένα ταξίδι στο άγνωστο, με μοναδικό οδηγό το μουσικό τους ένστικτο. Όπως γράφουν στο σημείωμά τους για τη συναυλία τους με τίτλο «Orange – Blue – Green», «ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός, δηλαδή η σύνθεση σε ενεστώτα χρόνο, είναι η φυσική γλώσσα του τρίο. Η γλώσσα αυτή είναι πολυσυλλεκτική, όπως οι αναφορές και οι πορείες των μουσικών του. Δεν πρόκειται όμως για ένα ηχητικό κολάζ. Κάθε αναφορά είναι αναπόσπαστο στοιχείο μιας δράσης ή μέρος μιας αφήγησης: η σύνθεση ως όλο είναι αυτό που έχει σημασία .

Το Σάββατο 28/11, στις 8:30 μμ στο https://www.megaron.gr/season/onlineel/

 

Ανάγνωση: Ξεφυλλίστε ελληνικά περιοδικά του 19ου και του 20ου αιώνα.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου  παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση σε μια εξαιρετικά σημαντική ψηφιακή συλλογή: 458 τίτλοι σπάνιων ελληνικών περιοδικών του 19ου και του 20ού αιώνα -ορισμένοι εξ αυτών μοναδικά αποκτήματα της Βιβλιοθήκης του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του ΜΙΕΤ-, συνολικά 25.648 τεύχη, είναι επισκέψιμα χωρίς χρέωση ή περίπλοκες διαδικασίες. Ανάμεσα τους γνωστοί τίτλοι όπως η «Διάπλασις των Παίδων» αλλά και εκδόσεις όπως ο «Τρωγλοδύτης Διογένης» του 1848 ή ο «Μαύρος Γάτος» του 1919.

Δείτε όλη τη συλλογή εδώ

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης