The Broad Museum

Πέθανε ο μαικήνας της σύγχρονης τέχνης Eli Βroad

Στις 30 Απριλίου πέθανε ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες σύγχρονης τέχνης, ο Eli Broad, σε ηλικία 87 ετών. Ήταν αυτοδημιούργητος, με 2 εταιρίες στον πίνακα του Fortune 500, των πιο πετυχημένων εταιριών στον κόσμο. Όπως αναφέρουν συνάδελφοί του και εργαζόμενοι στους Los Angeles Τimes, ήταν ένας καλός εργοδότης που επιβράβευε τη σκληρή δουλειά και την δημιουργική λογική.

Ο Broad ήταν ένας αφοσιωμένος συλλέκτης τέχνης, που μαζί με τη σύζυγό του, αγόρασε σημαντικά έργα γνωστών καλλιτεχνών και δημιούργησε ένα μουσείο στο Λος Άντζελες για να τα στεγάσει και να τα παρουσιάζει, το Broad. Αντιμετώπιζε τη σύγχρονη τέχνη ως οικονομική επένδυση, ως φιλανθρωπικό εργαλείο και ως δημόσιο αγαθό που θα μπορούσε να διαδραματίσει δυναμικό ρόλο στην αναζωογόνηση πόλεων, όπως το Λος Άντζελες που υπήρξε η έδρα και η μεγάλη αγάπη του.

Λάτρευε το όραμα των καλλιτεχνών και είχε δηλώσει ότι θα βαριόταν μέχρι θανάτου αν έκανε παρέα μὀνο με επιχειρηματίες, τραπεζίτες και δικηγόρους.  Ηταν εξαιρετικά αποτελεσματικός και ανυπόμονος, ιδιότητες που αναγνώρισε και  ο ίδιος στο βιβλίο  που κυκλοφόρησε το 2012 με τον τίτλο  «The Art of Being Unreasonable» (Η τέχνη του να είσαι παράλογος) και αποτελεί ένα είδος αυτοβιογραφίας.  Δεν ήταν λίγες οι φορές που η πρακτική και επιχειρηματική του προσἐγγιση τον έφερε σύγκρουση με διευθυντές μουσείων, αφού ὀπως έγραψε ο Connie Bruck σε ένα προφίλ για το συλλέκτη στο περιοδικό New Yorker: «Η μη κερδοσκοπική επιχείρηση του Broad μοιάζει με τις προηγούμενες επιχειρήσεις του στην εταιρική δομή, την αναλυτική αυστηρότητα και την επιμονή στα ποσοτικά αποτελέσματα»

Με αυτή τη λογική επέβαλε τον ιμπρεσάριο και έμπορο τέχνης Jeffrey Deitch ως διευθυντἠ του Museum of Contemporary Art, Los Angeles, μια κίνηση που δημιούργησε ρήγμα στην εικαστική κοινότητα του Λος Αντζελες και γρήγορα οδήγησε στην αποπομπή του Deitch. Ο ίδιος ο Broad εκ των υστέρων θεώρησε την επιλογή αυτή ατυχή.

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης