Τα highlights της εβδομάδας

H ομάδα του The Art Newspaper Greece επέλεξε τις σημαντικότερες εκθέσεις και δράσεις για την εβδομάδα που διανύουμε.

 

Εκθέσεις

ΠΥΛΗ από το ΝΕΟΝ και τη Βουλή των Ελλήνων

 H σημαντικότερη έκθεση της εβδομάδας είναι αναμφίβολα η έκθεση Πύλη (Portals) που διοργανώνει ο πολιτιστικός οργανισμός ΝΕΟΝ σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων στο Πρώην Καπνεργοστάσιο στην οδό Λένορμαν 218. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από την Παρασκευή 11 Ιουνίου έως το τέλος του χρόνου.

Έμπνευση για την έκθεση αποτέλεσε άρθρο της συγγραφέα Arundhati Roy ότι η πανδημία είναι μια πύλη, ένα σημείο μετάβασης από έναν κόσμο σε έναν άλλο. Θεωρώντας ότι το ρήγμα που δημιούργησε η πανδημία σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο ανοίγει μια πύλη, μένει σε εμάς να πραγματευτούμε τη μετάβασή μας μέσα από αυτήν. Συμμετέχουν πληθώρα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε επιμέλεια Ελίνας Κουντούρη, διευθύντριας του ΝΕΟΝ και Madeleine Grynsztejn, διευθύντριας του Museum of Contemporary Art Chicago. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Δάντης ο Υπερσύγχρονος στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Η επέτειος των 700 χρόνων από τον θάνατο του Δάντη (1265-1321), του σπουδαίου ποιητή της «Θείας Κωμωδίας» αποτελεί την αφορμή για αυτή την  έκθεση που παρουσιάζει καλλιτέχνες που έχουν εμπνευστεί από το έργο του μεγάλου ποιητή. Η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα είναι επισκέψιμη έως τις 30 Ιουνίου στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Πατησίων 47, Αθήνα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Ξεχωρίζουν επίσης οι εκθέσεις του Στέργιου Στάμου στην Alma Gallery, σε επιμέλεια Μπίας Παπαδοπούλου που εγκαινιάζεται στα Τρίκαλα την Παρασκευή 11 Ιουνίου και μια μέρα νωρίτερα, η έκθεση του Ανδρέα Βουρλούμη στη γκαλερί Skoufa.

Δράσεις

 Μοving Borders στο Kivotos Channel της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση

Στις 10 Ιουνίου η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση εκπέμπει από το YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση με ένα τηλεοπτικό κανάλι που δεν μοιάζει με κανένα άλλο σε live YouTube πρεμιέρα. Το Kivotos Channel είναι μια αναδυόμενη απομίμηση τηλεοπτικού καναλιού, που προβάλλει τις ανθρώπινες περιπέτειες σε ένα μέλλον μετά από καταστροφή, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρότζεκτ Moving Borders. Το Kivotos Channel είναι ένας διαφορετικός «τηλεοπτικός» σταθμός, σε επιμέλεια και ερμηνεία μιας πολύμορφης ομάδας Αθηναίων. Μέσα από ένα διμηνιαίο εργαστήριο, η κοινότητα δημιούργησε μια σειρά αυτοτελών επεισοδίων ενός παράδοξου προγράμματος και διερευνά τρόπους αντιμετώπισης της αναμονής για την επόμενη ημέρα μετά την καταστροφή.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στο «ΛΑΪΣ»

Μια σπουδαία ευκαιρία να (ξανα)δούμε κλασικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου μας δίνει η σύμπραξη της Ταινιοθήκης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στις 10-16 Ιουνίου. Η Ταινιοθήκη θα παρουσιάσει στον θερινό της σινεμά  «ΛΑΪΣ» το αφιέρωμα του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, όπου καλεσμένοι Έλληνες σκηνοθέτες παρουσιάζουν τις γαλλικές ταινίες της επιλογής τους: έργα που αγάπησαν, που τους σημάδεψαν ή τους ενέπνευσαν.

Συμμετέχουν μερικοί από τους σημαντικότερους Ελληνες δημιουργούς:

 

Η Στέλλα Θεοδωράκη επέλεξε την ταινία Le Mépris (Η περιφρόνηση) του Jean-Luc Godard.

Η Ευαγγελία Κρανιώτη επέλεξε την ταινία La Jetée (Σταθμός αποχαιρετισμού) του Chris Marker.

Ο Πάνος Κούτρας επέλεξε την ταινία Mouchette του Robert Bresson.

Ο Γιάννης Οικονομίδης επέλεξε την ταινία J’embrasse pas (Δεν φιλώ… στο στόμα) του André Téchiné.

Η Εύα Στεφανή επέλεξε την ταινία Au hasard Balthazar (Στην τύχη ο Μπαλταζάρ) του Robert Bresson.

Ο Σύλλας Τζουμέρκας επέλεξε την ταινία L’inconnu du lac (Ο άγνωστος της λίμνης) του Alain Guiraudie.

Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη επέλεξε την ταινία À nos amours (Στους έρωτές μας) του Maurice Pialat.

 

 

 

 

Μπορείτε να στέλνετε τα δελτία τύπου για τις εκδηλώσεις σας στο press@theartnewspaper.gr

Αποστολή των δελτίων δεν συνεπάγεται δημοσίευσή τους στη στήλη των highlights της εβδομάδας.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης