Νίκος Εγγονόπουλος “Μονοκονδυλιές” (c) Collect

Νέα γκαλερί στην Αθήνα παρουσιάζει άγνωστο Εγγονόπουλο

Με μια σειρά αδημοσίευτων έργων του Νίκου Εγγονόπουλου συστήνεται στο κοινό ο νέος χώρος τέχνης Collect.

46 χρόνια μετά τη δημιουργία τους και 36 χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου υπερρεαλιστή ζωγράφου και ποιητή, μια σειρά από σχέδια του Εγγονόπουλου εκτίθενται για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας μάλιστα και την έναρξη της λειτουργίας του εικαστικού χώρου Collect ο οποίος «φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ανάδειξη ορισμένης δημιουργίας σπουδαίων καλλιτεχνών, οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης».

Η έκθεση «Μονοκονδυλιές» περιλαμβάνει 70 περίπου σχέδια σινικής μελάνης σε χαρτί (στην πλειονότητα τους ανθρωποκεντρικά) τα οποία ο Εγγονόπουλος φιλοτέχνησε το 1975 και που μόνο αντιπροσωπευτικά έχουν συμπεριληφθεί στον γενικό κατάλογο των έργων του. Την πρωτοβουλία και την επιμέλεια έχει ο Κωνσταντίνος Μανωλάκης σε συνεργασία με την κόρη του ζωγράφου Ερριέττη Εγγονοπούλου η οποία στον πρόλογο της 90σέλιδης έκδοσης που συνοδεύει την έκθεση σημειώνει πως «το να βγαίνουν στο φως αυτά τα έργα είναι σημαντικό τόσο για το κοινό όσο και για τους ερευνητές του έργου του καλλιτέχνη»

Η Collect στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό στο 29 της οδού Χάρητος στο Κολωνάκι που ως όψη έχει αρκετά… εγγονοπουλικό χαρακτήρα. «Επιλέξαμε το συγκεκριμένο κτίριο γιατί έχουμε μεγάλη αγάπη για την αρχιτεκτονική και γιατί κτίρια σαν και αυτό έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην αισθητική και στην ιστορία αυτής της χώρας» μας λέει ο Κωνσταντίνος Μανωλάκης. Είναι ένας εκθεσιακός χώρος που φιλοδοξεί να πραγματοποιεί τέσσερις σημαντικές εκθέσεις τον χρόνο, δίνοντας έμφαση στις ατομικές εκθέσεις. Η χρονική διάρκεια της κάθε έκθεσης θα είναι τρίμηνη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να τη δουν και επισκέπτες της Αθήνας από όλη την περιφέρεια. «Υπάρχει μεγάλο έλλειμα στην εικαστική παιδεία» συμπληρώνει ο κος Μανωλάκης «και μας ενδιαφέρει οι νέοι άνθρωποι και τα παιδιά να επισκεφθούν τις εκθέσεις μας». Όσον αφορά στην επόμενη κίνηση της Collect δύο μόνο στοιχεία είναι γνωστά: Θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και θα είναι έκπληξη.

Η έκθεση «Μονοκονδυλιές» του Νίκου Εγγονόπουλου στην γκαλερί Collect εγκαινιάζεται στις 15 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης