Ισπανόφωνο Φεστιβάλ Κινηματογράφου: «Tu Me Manques» του Ροδρίγο Μπεγιότ (Βολιβία / ΗΠΑ, 2019).

Τα highlights της εβδομάδας

Η ομάδα του The Art Newspaper Greece επιλέγει τις σημαντικές εκθέσεις και δράσεις που ξεκινούν άμεσα.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Κώστας Τσώλης στην Έκφραση- Γιάννα Γραμματοπούλου

Συνεχίζοντας να εξερευνά τη σχέση μνήμης-ιστορίας μέσα από εικόνες δημοσιευμένες σε εφημερίδες, περιοδικά και αφίσες αλλά και μέσα από εικόνες προερχόμενες από το διαδίκτυο, από ντοκιμαντέρ ή κινηματογραφικές ταινίες, ο Κώστας Τσώλης παρουσιάζει στην γκαλερί Έκφραση- Γιάννα Γραμματοπούλου την έκθεση «Λίγος Παράδεισος Ακόμη» η οποία περιλαμβάνει ζωγραφικές συνθέσεις, κολλάζ, βιβλία, γλυπτικά αντικείμενα, επιζωγραφισμένα τυπώματα και βίντεο που παρουσιάζονται για πρώτη φορά και αποτελούν μέρος της δουλειάς του εικαστικού τα τελευταία δέκα χρόνια. (Aπό 17 Ιουνίου έως 24 Ιουλίου).

 

Δανιήλ στη Roma Gallery

Στη Roma Gallery, όπου συνεχίζονται τα αφιερώματα στις ιστορικές προσωπικότητες που απαρτίζουν την ελληνική εικαστική avant-garde, παρουσιάζεται η δεύτερη ενότητα της έκθεσης με έργα του Δανιήλ (Παναγόπουλου), με συνθέσεις της ωριμότητάς του καλλιτέχνη, τα λεγόμενα “Κουτιά”(Boîtes) της δεκαετίας του 1960, τις συνθέσεις με τα διπλωμένα, επιζωγραφισμένα χαρτόνια και βέβαια οι μνημειακές του λινάτσες (1970 – 2007). Από 17 Ιουνίου έως 24 Ιουλίου.

 

Μαρία Λουίζου και Μιχάλης Ζαχαρίας στην Ιλεάνα Τούντα

Στην έκθεση «Έξι ανάσες το λεπτό», στην Ιλεάνα Τούντα,  η Μαρία Λουίζου παρουσιάζει μία ιδιάζουσα γλυπτική εγκατάσταση που συνδυάζεται με μία φωνητική performance. Η εγκατάσταση αποτελείται από τρεις πήλινες κατασκευές, μεγάλης κλίμακας (εμπνευσμένες από την αρχαία και σύγχρονη ελληνική παράδοση) οι οποίες δέχονται μέσα τους τρεις ερμηνεύτριες-performer και λειτουργούν ως ηχεία για τη σύνθεση που έχει δημιουργήσει η ίδια η εικαστικός. Από 17 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου.

Στον ίδιο χώρο, η νέα σειρά έργων του Μιχάλη Ζαχαρία είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθούν μετά-απεικονίσεις της ιστορίας, είτε ως δήθεν αρχειακό υλικό, είτε ως υποτιθέμενες σύγχρονες ανακατασκευές και συμβάντα: Avant-garde προπαγανδιστικές μηχανές, μεταμοντέρνες κατασκευές-παραφράσεις του agitprop φαινομένου, φωτομοντάζ που παραπέμπουν σε μνημεία ανατολικού μπλοκ, πλαστά συμβάντα σχετιζόμενα με τον εκφυλισμό του μοντερνιστικού πνεύματος, είναι οι γενικές περιγραφές των έργων που διαιρούνται σε τέσσερις εγκαταστάσεις και έντεκα τυπώματα. Από 17 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου.

 

«The Greek Gift» στην Ύδρα

Στο χώρο του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα παλιά Σφαγεία της Ύδρας,  η ομαδική έκθεση The Greek Gift, υπό τον συντονισμό του Massimiliano Gioni, είναι ουσιαστικά μια  προσωπογραφία του Δάκη Ιωάννου και μια μικρογραφική επισκόπηση της συλλογής του, μιας και συγκεντρώνει μια σειρά από νέα και παλαιότερα έργα μαζί με objets trouvés και αυθόρμητες ανταποκρίσεις διαφόρων καλλιτεχνών  που διατηρούν μακρόχρονες σχέσεις με τον συλλέκτη και το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ. Η έκθεση ξεκινάει στις 22 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ

5ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

12 ταινίες από την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική σε πρώτη προβολή θα παρουσιάσει , από τις 24 μέχρι τις 30 Ιουνίου το φετινό Φεστιβάλ Ισπανόφωνου σινεμά. Η έναρξη θα γίνει με το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης  μεξικάνικο «Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα» ενώ θα τιμηθεί με δυο ταινίες και το Περού το οποίο γιορτάζει φέτος, όπως κι εμείς τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία του. Δεν θα λείψουν όμως και οι αγαπημένοι μας ισπανόφωνοι  ηθοποιοί όπως οι Ναταλία Ορέιρο, Βικτόρια Αβρίλ, Ρόσι Ντε Πάλμα, Μάριο Κάσας, Χαβιέ Κάμαρα τους οποίους θα απολαύσουμε στις νέες τους ταινίες. Όλες οι προβολές θα γίνουν στο θερινό σινεμά Ατλαντίς Cinemax των Αμπελοκήπων.

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης