Κάλυμμα της σαρκοφάγου του Ibi, 664-610 π.Χ. © Museo Egizio

Στα χνάρια των αρχαίων πολιτισμών

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 247 των Νέων της Τέχνης (15 Νοεμβρίου 2019)

Πέντε εκθέσεις-μαγνήτης για ταξίδια στο χρόνο, από τη Μεσοποταμία μέχρι τις παρυφές της Σαχάρας

Αίγυπτος, η σταθερή αξία
Στο Παρίσι, το Λούβρο ρίχνει τα φώτα στη δυναστεία των Χουσιτών, δηλαδή στους Φαραώ της Νουβίας (τον Πιανκί, τον Ταχάρκα) που κατέκτησαν την Αίγυπτο και βασίλεψαν από τη Μεσόγειο έως τα εδάφη όπου ενώνονται ο Λευκός με το Γαλάζιο Νείλο.

Πιο βόρεια, η διπλή έκθεση Egypt of glory εστιάζει στον πολιτισμό της Αιγύπτου. από τις απαρχές του μέχρι και την Πτολεμαϊκή περίοδο. Τα εκθέματα, περισσότερα από 500, προέρχονται από τη ζηλευτή συλλογή του Αιγυπτιακού Μουσείου του Τορίνου.

Moi, Taharqa, Pharaoh des deux terres / Λούβρο, Παρίσι, 29 Οκτωβρίου 2020-8 Φεβρουαρίου 2021

Egypt of glory / Amos Rex, Ελσίνκι, 8 Οκτωβρίου 2020-17 Ιανουαρίου 2021 & Kumu Art Museum, Ταλίν, 9  Οκτωβρίου 2020-31 Ιανουαρίου 2021

Μία κοιλάδα, τρεις πολιτισμοί
Δημιούργησαν τη γραφή, άνοιξαν δρόμους στις τέχνες, τα γράμματα και τις επιστήμες. Οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι και οι Ασσύριοι ήταν οι λαοί που κατοίκησαν ανάμεσα στον Τίγρη και τον Ευφράτη, στα εδάφη του σημερινού Ιράκ. Η έκθεση παρακολουθεί την πορεία τους για τρεις χιλιετηρίδες, από το σχηματισμό των πρώτων πόλεων έως την κατάκτηση της Βαβυλώνας από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Mesopotamia: Civilization begins / The Getty Villa, Λος Άντζελες, 18 Μαρτίου-27 Ιουλίου 2020

Από πού πάνε για το Σαχέλ;
Στο χάρτη φιγουράρει νοτίως της Σαχάρας, εκεί που σήμερα απλώνονται η Σενεγάλη, το Μάλι, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας. Το νέο χρόνο η μακραίωνη ιστορία των αυτοκρατοριών της περιοχής θα ξετυλίγεται στο ΜΕΤ. Η έκθεση μελετά την εικαστική τους κληρονομιά μέσα από περίπου 150 αντικείμενα. Ανάμεσά τους κι ένας χρυσός θώρακας του 11ου αιώνα, ένας από τους εθνικούς θησαυρούς της Σενεγάλης.

Sahel: Art and empires on the shores of the Sahara / The Metropolitan Museum of Art, Νέα Υόρκη, 30 Ιανουαρίου-10 Μαΐου 2020

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης