Νίκος Καναρέλης, Angry, 2019

Νέες παραγωγές στο annexM

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τ. 247 των Νέων της Τέχνης (15 Νοεμβρίου 2019)

 

Με διπλά εγκαίνια ξεκινά η σεζόν στο κέντρο εικαστικών τεχνών του Μεγάρου Μουσικής. Στη νέα σειρά εκθέσεων με τίτλο Επί το έργον, η διευθύντριά του Άννα Καφέτση δίνει carte blanche σε νέους επιμελητές, με πρώτη την Εύα Βασλαματζή. Στην έκθεση Gone today, here tomorrow, η 29χρονη θεωρητικός ξεδιπλώνει στην υπηρεσιακή αυλή μια συνάντηση με τη ματιά 5 καλλιτεχνών. Όπως μας αναφέρει: «Η επιλογή των έργων έγινε μέσα από μια συνειρμική διαδικασία συνδέσεων που αγγίζουν θέματα όπως το status του έργου τέχνης, η θέση του μέσα στο θεσμικό πλαίσιο του οικοσυστήματος της τέχνης και η σχέση του με τον θεατή».

Παγώνοντας μια στιγμή του χρόνου σε μέταλλο, η Μαλβίνα Παναγιωτίδη καταθέτει μία γλυπτική εγκατάσταση για τη θέση του έργου τέχνης ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Καινούργια δουλειά και από τον Κοσμά Νικολάου, ο οποίος ερμηνεύει μία αρχιτεκτονική δομή που εντόπισε στο αρχείο της έκθεσης Παναθήναια Ελληνικής Γλυπτικής του 1965. Δύο βίντεο δείχνει ο Marcos Lutyens. Με την πρακτική του να επικεντρώνεται στη συνείδηση και την επέκτασή της στο χώρο, μας προσκαλεί σε μια υπνωτιστική διαδρομή στο κτίριο του Μεγάρου αλλά και στο Μουσείο Guggenheim. Τις καταγραφές δύο παλιότερων περφόρμανς της σχετικά με το πώς βλέπουμε ένα έργο τέχνης που παρουσιάζεται σε θεσμικό πλαίσιο προβάλει η Μαρία Θεοδωράκη. Ο Basim Magdy, πάλι, (καλλιτέχνης της χρονιάς 2016 από την Deutsche Bank και κάτοχος του Βραβείου Abraaj 2014) ανοίγει ένα παράθυρο στοχασμού με την εγκατάσταση Clowns (2014).

Παράλληλα, στο project space, ο Χριστόφορος Μαρίνος επιμελείται την έκθεση του Νίκου Καναρέλη με τίτλο Τίποτα δεν είναι αληθινό παρά μόνο ο τρόπος που νιώθω. Προσεγγίζοντας το υλικό του ως «σκηνοθέτης» και δουλεύοντας με τη μέθοδο της εικαστικής ψυχοθεραπείας, προτείνει μία νέα ενότητα έργων που αποτυπώνουν τις εκρήξεις θυμού μιας δεκαεξάχρονης και τις σωματικές αλλαγές που τις συνοδεύουν. Άλλωστε πιστεύει ότι «Η τέχνη πρέπει να σε νευριάζει, να σε ερεθίζει και να σε ενοχλεί».

Μέγαρο Μουσικής / Gone today, here tomorrow, 20 Νοεμβρίου – 26 Ιανουαρίου 2020 & Νίκος Καναρέλης, 20 Νοεμβρίου – 19 Ιανουαρίου 2020

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης