Φωτογραφία: Paul Cochrane. Παραχώρηση: UAL, 2013.

Η Sonia Boyce θα εκπροσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Μπιενάλε της Βενετίας 2021

Η Sonia Boyce θα εκπροσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2021 σε μια ιστορικής σημασίας επιλογή, καθώς θα είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον πιο επιφανή καλλιτεχνικό θεσμό στον κόσμο.

Η ίδια σε δήλωσή της χαρακτήρισε την κίνηση ως «κεραυνό εν αιθρία», προσθέτοντας ότι: «Προφανώς, αισθάνομαι τεράστια τιμή, ενθουσιασμό και νευρικότητα. Ανυπομονώ να ξεκινήσω αυτό το δημιουργικό ταξίδι και να εξερευνήσω την εμπειρία μαζί με άλλους που θα συμφωνήσουν να δουλέψουν μαζί μου στην πορεία».

Η ανάθεση έγινε από το British Council, το οποίο αργότερα μέσα στη χρονιά θα ανακοινώσει και τον επιμελητή που θα συνεργαστεί με την Boyce για το βρετανικό περίπτερο. Όπως δήλωσε η διευθύντρια εικαστικών τεχνών του οργανισμού και πρόεδρος της επιτροπής επιλογής Emma Dexter, σε μια τόσο σημαντική στιγμή στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, η επιτροπή επέλεξε μία καλλιτέχνιδα της οποίας η δουλειά μιλά για γενναιοδωρία, πειραματισμό και τη σημασία του να συνεργάζεσαι και να είσαι ανοιχτός προς όλες τις κοινωνικές ομάδες.  «Το έργο της Boyce θέτει σημαντικά ερωτήματα για τη φύση της δημιουργικότητας, αμφισβητώντας το ποιος κάνει τέχνη, το πώς διαμορφώνονται οι ιδέες, καθώς και τη φύση του ποιος είναι ο δημιουργός».

Η εγκατάσταση The Audition (1997) της Sonia Boyce στη Frieze London 2018, από την Apalazzogallery

Η 58χρονη εικαστικός έγινε μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας το 2016 και είναι καθηγήτρια στο University of the Arts του Λονδίνου, όπου προεδρεύει του τομέα Black Art & Design. Η Boyce υπήρξε σημαντική φιγούρα στη μαύρη καλλιτεχνική σκηνή τη δεκαετία του ’80 στη Βρετανία: η πρακτική της περιλαμβάνει περφόρμανς, σχέδιο, τυπώματα, φωτογραφία, μαζί με οπτικοακουστικά στοιχεία, και αναφέρεται στη σχέση της χώρας με ζητήματα φύλου, φυλής και τάξεων. Συχνά συνεργάζεται με άλλους καλλιτέχνες, όπως και με το κοινό, ενώ από τη δεκαετία του ’90 τα έργα της έχουν και στοιχεία αυτοσχεδιασμού, αφού προσκαλεί ένα εύρος ανθρώπων να μιλήσουν, να τραγουδήσουν ή να κινηθούν σε σχέση με το παρελθόν και το παρόν.

Πιο πρόσφατα, το 2018 η Boyce ταξίδεψε σε όλη τη Βρετανία για ένα ντοκιμαντέρ του BBC με θέμα την ιστορία των μαύρων καλλιτεχνών και του Μοντερνισμού, υπό τον τίτλο Whoever Heard of a Black Artist?. Λίγο μετά, η Tate αγόρασε για τη συλλογή της μια μεγάλη εγκατάσταση της καλλιτέχνιδας που παρουσίαζε η Apalazzogallery στη φουάρ τέχνης Frieze στο Λονδίνο, με 400 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από μια περφόρμανς της στο Μάντσεστερ το 1997, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε προσκαλέσει το κοινό να δοκιμάσει μια άφρο περούκα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το 1989 η Boyce ήταν μία από τις τέσσερις γυναίκες καλλιτέχνιδες που συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη αναδρομική έκθεση για το βρετανικό αφρικανικό, καραϊβικό και ασιατικό Μοντερνισμό.

«Σε εποχές πόλωσης και διχασμού, η επιτροπή ένιωσε ότι η αυτοσχεδιαστική, συνεργατική και συμμετοχική πρακτική της Boyce έχει τη δυνατότητα να προσδώσει στην έκθεση του 2021 έκπληξη και ελπίδα», δήλωσε ο Hammad Nasar, μέλος της επιτροπής επιλογής, επιμελητής και επικεφαλής ερευνητής του Κέντρου Paul Mellon για την Βρετανική Τέχνη. «Στα σχέδιά της, στις πολυμεσικές εγκαταστάσεις της και στις περφόρμανς της η Sonia Boyce έχει θέσει επίμονα ένα από τα μεγάλα ερωτήματα της κοινωνίας: πώς ζούμε με τη διαφορετικότητα»;

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης