Αριστείδης Γιαγιάννος, 1945-2020.

«Αντίο» στον Αριστείδη Γιαγιάννο

Έστω και μία φορά να τον είχες γνωρίσει, είχε τη στόφα του ανθρώπου με όρεξη για ζωή και τέχνη, για ανθρώπους και λέξεις, για γέλιο και χιούμορ. Ο Αριστείδης Γιαγιάννος, που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου και κηδεύτηκε σήμερα, Παρασκευή 21 του μηνός, ήταν ένας άνθρωπος που δεν έπαυε να δημιουργεί, έστω και απλώς περιφερόμενος σε έναν χώρο.

Γεννημένος το 1945 στην Τρίπολη, ο Αριστείδης Γιαγιάννος, αδελφός του μεγάλου μας εικαστικού Απόστολου Γιαγιάννου, ήρθε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε γραφικές τέχνες, ίδρυσε και διηύθυνε τη «Μορφή» το 1968, ενώ το 1987 ίδρυσε την περίφημη γκαλερί Titanium στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου, όπου επί 28 χρόνια παρουσίασε περισσότερες από 300 εκθέσεις, βάζοντας την γκαλερί για τα καλά στον χάρτη των ελληνικών και ευρωπαϊκών εικαστικών.

Δοκιμιογράφος και λαογράφος ―εξέδωσε το δίτομο λαογραφικό έργο «Ο Κόσμος του Καραγκιόζη» (εκδ. Ερμής, 1977), τη μελέτη «Το Ακροκέραμο και άλλα Πηλοτεχνήματα» (εκδ. Εξάντας, 1980) και το δοκίμιο «Τα Χαρτονόμουτρα του Σκαρίμπα» (εκδ. Ύψιλον, 1981―, ο Αριστείδης Γιαγιάννος υπήρξε και στιχουργός, αποδεικνύοντας την ολιστική του παρουσία στις τέχνες και στα γράμματα, στη δημιουργία.

Ο ιδρυτής της Titanium αφήνει πίσω του μία σχεδόν ιεραποστολική διαδρομή εικαστικών και λογοτεχνικών έργων και θα λειτουργήσει ως παράδειγμα αφοσίωσης και ευφυούς κατανόησης της τέχνης και των ανθρώπων της.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης