Ο ιδρυτής της Forensic Architecture, Eyal Weizman.

Κλειστή πόρτα στις ΗΠΑ λόγω… αλγορίθμου

O Eyal Weizman θα παρευρισκόταν στα εγκαίνια έκθεσης της διάσημης ερευνητικής ομάδας στο Μαϊάμι στις 19 Φεβρουαρίου, αλλά ένας αλγόριθμος που «αναγνώρισε απειλή ασφαλείας» οδήγησε στην ανάκληση της εξουσιοδότησής του να ταξιδέψει στη χώρα. 

Ο Βρετανο-ισραηλινός αρχιτέκτονας αναφέρει ότι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο τού ζητήθηκαν ονόματα από το δίκτυο συνεργατών του που θα μπορούσαν να έχουν ενεργοποιήσει τον αλγόριθμο προκειμένου να επισπευστεί η εξέταση της υπόθεσης, αλλά αρνήθηκε να τα παράσχει. 

«Αυτό το περιστατικό αποτελεί τυπικό παράδειγμα –αν και πολύ λιγότερο έντονο και σε πολύ λιγότερο δραστική κλίμακα– για κρίσιμες πτυχές της “αυθαίρετης λογικής των συνόρων”, την οποία επιδιώκει να αποκαλύψει η έκθεσή μας», αναφέρει στη δήλωσή του που αναγνώστηκε κατά τα εγκαίνια στο Μουσείο Τέχνης και Ντιζάιν του Μαϊάμι. 

Με τίτλο «Forensic Architecture: True to scale», είναι το μεγαλύτερο αφιέρωμα στη δουλειά της ομάδας στις ΗΠΑ και παρουσιάζει τις έρευνές της για το χτύπημα της CIA με drone στο Πακιστάν, τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στη Ράφα της Γάζας, τη δολοφονία του κουρέα Harith Augustus από την αστυνομία στο Σικάγο, καθώς και άλλες υποθέσεις με τις οποίες έχουν ασχοληθεί στη Γερμανία, τη Βενεζουέλα, τη Μεσόγειο και τη Συρία. 

Όπως αποκάλυψε, στα σχέδιά τους είναι να συνεργαστούν με ομάδες στις ΗΠΑ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κέντρο κράτησης Homestead στη Φλόριντα, όπου κρατούνται ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών σε συνθήκες «αυστηρής πειθαρχίας και απάνθρωπες», σύμφωνα με ακτιβιστές. 

Κλείνοντας τη δήλωσή του, σημειώνει ότι «αυτά τα έργα επιδιώκουν να καταδείξουν ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε το ερευνητικό βλέμμα και να το στρέψουμε ενάντια στους παράγοντες –αστυνομικούς, στρατιωτικούς, μυστικές υπηρεσίες, συνοριακούς οργανισμούς– που συνήθως επιδιώκουν να έχουν το μονοπώλιο στην πληροφόρηση. Ερευνώντας όμως το έγκλημα, εκτίθεσαι σε υψηλότερο επίπεδο παρακολούθησης από τους ίδιους τους κρατικούς φορείς που ερευνώνται». 

Ο Eyal Weizman πρόσφατα ανακηρύχθηκε μέλος του Εξαιρετικού Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (MBE). Θυμίζουμε ότι η ομάδα Forenscic Architecture, που έχει ως έδρα της το Πανεπιστήμιο Goldsmith’s στο Λονδίνο, υπήρξε υποψήφια για το Βραβείο Tate 2018 και, μεταξύ άλλων, έχει ερευνήσει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης