Αγγλικό δακτυλίδι Γεωργιανής εποχής με χαραγμένη επιγραφή, από το ποίημα «Η Κόρη Των Αθηνών Θηρεσία Μακρή». Παραχώρηση CHISWICK AUCTIONS

«Ζωή μου, σας αγαπώ» ― τα αντικείμενα του λόρδου Βύρωνα

Στις 27 Φεβρουαρίου δημοπρατούνται από τον οίκο Chiswick Auctions στο Λονδίνο αντικείμενα που σχετίζονται με τη ζωή του λόρδου Βύρωνα, του Βρετανού φιλέλληνα που αφιέρωσε τη ζωή του στην ελευθερία και την αγάπη. Μεταξύ των αντικειμένων, για τα οποία θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να πλειοδοτήσουν, συμπεριλαμβάνονται προσωπικά αντικείμενα αλλά και άλλα που του αποδόθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως μετάλλια ή πορτρέτα.

Η δημοπρασία, με τίτλο «Ο ποιητής, ο εραστής, ο πατριώτης», προέρχεται από ιδιωτική συλλογή, η οποία ολοκληρώθηκε εντός 30 ετών και αποτελεί μία σπάνια ευκαιρία για τους συλλέκτες, καθώς περιλαμβάνει έργα τέχνης , βιβλία, προτομές, στρατιωτικά αναμνηστικά και κοσμήματα του Λόρδου Βύρωνα.

Μεταξύ αυτών, ξεχωριστή θέση κατέχει το σύνολο «Ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Σωτήρος» που ο λόρδος Βύρων έλαβε επί Όθωνος. Το σετ περιλαμβάνει τον αστέρα, μία χρυσή αναμνηστική καρφίτσα (που φέρει επιγραφή «Στη μνήμη» με χρυσούς Γοτθικούς χαρακτήρες, ενώ η πλάτη έχει αφιέρωση: «Byron από τον Κόμη P. Gamba στον James Emerson, Αθήνα 1825» -ο κόμης Gamba ήταν αδελφός της αγαπημένης του Τeresa Guiccioli και γνωστός σύντροφος του λόρδου Βύρωνα κατά τη διάρκεια παραμονής του στο Μεσολόγγι), ένα σετ διακριτικών, καθώς και το μετάλλιο των αγωνιστών του 1821.

Το σετ «Ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Σωτήρος» επί Όθωνος. Παραχώρηση Chiswick Auctions

Ταυτόχρονα, από το σύνολο των έργων που δημοπρατούνται, ενδιαφέρον ―συλλεκτικό και, κατά τα λοιπά, συναισθηματικό― έχει ένα αγγλικό δακτυλίδι με χαραγμένη επιγραφή με ελληνικούς χαρακτήρες «Ζωή μου, σας αγαπώ» από το ποίημα του λόρδου Βύρωνα «The Maid of Athens», το οποίο θα μπορούσε να έχει δοθεί ως ένδειξη της αγάπης του προς τη Θηρεσία Μακρή.

Η συλλογή που περιήλθε στον οίκο Chiswick Auctions αποτελεί, διά των αντικειμένων που δημοπρατεί, μία διαδρομή σε διάφορα ορόσημα της ζωής του λόρδου Βύρωνα ―τα ταξίδια, τους έρωτες και τις θυσίες του―, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στοιχεία για το ιστορικό συγκείμενο του μεγάλου φιλέλληνα.

Οίκος δημοπρασιών Chiswick Auctions, 127 Fulham Road SW3 6RT, South Kensington, Λονδίνο. Όλη η συλλογή εδώ: https://auctions.chiswickauctions.co.uk/auction/search?au=505

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης