Γαλλία: πωλείται όπως είναι επιπλωμένο

Λίστα με «αποχαρακτηρισμένα» έπιπλα-αντίκες από την οικεία εθνική συλλογή του Mobilier National καταρτίζει η Γαλλία, προκειμένου να προβεί σε δημοπρασία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ώστε να υποστηρίξει τον πυλώνα του ΕΣΥ της χώρας, τα δοκιμαζόμενα νοσοκομεία.

Περίπου 100 αντικείμενα, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στον Guardian, που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, ιδίως από τη βασιλεία του Λουδοβίκου-Φιλίππου Α΄ (1830-1848), και έπειτα, σχεδιάζεται να δημοπρατηθούν, σε μία πρωτοφανή σε μαζικότητα εκποίηση εθνικών θησαυρών.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των Journées du Patrimoine (Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς) το Σαββατοκύριακο 20-21 Σεπτεμβρίου, ενώ όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο Fondation Hôpitaux de Paris – Hôpitaux de France, του οποίου πρόεδρος είναι η Γαλλίδα πρώτη κυρία, Μπριζίτ Μακρόν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, το Mobilier National, το οποίο είναι υπεύθυνο για την επίπλωση κρατικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου του ανακτόρου των Ηλυσίων Πεδίων, διαθέτει περισσότερα από 130.000 χαλιά, πολυελαίους, καρέκλες, κεραμικά, πορσελάνες, έπιπλα, γραφεία και άλλα αντικείμενα. Πριν από ένα χρόνο, δημοσίευσε λεπτομερώς λίστα 78.000 αντικειμένων έχοντας δεχθεί επικρίσεις για τη διαχείριση της συλλογής του.

(Διαβάστε εδώ μία συζήτηση για το αν πρέπει να πωλούν ή όχι τα μουσεία κομμάτια της συλλογής τους.)

Και πρωτότυπα σχέδια του Asterix

© AP Photo/ Olivier Boitet, File

Τα γαλλικά νοσοκομεία θα επωφεληθούν επίσης από την πώληση πρωτότυπων σχεδίων από τον συνδημιουργό του Asterix, Albert Uderzo, ο οποίος έφυγε προ μηνός από τη ζωή, σε δημοπρασία στις 26 Μαΐου.

Η σύζυγος του καλλιτέχνη, Ada, σε δηλώσεις της, ανέφερε: «Ο σύζυγός μου συγκλονίστηκε βαθιά από την τρομερή υγειονομική κρίση που βιώνουμε. Έναν μήνα μετά τον θάνατό του, η κόρη μου Sylvie και εγώ ήμασταν αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που θα είχε κάνει εκείνος: υποστηρίζουμε και ευχαριστούμε τους νοσηλευτές, τους νέους ήρωες απανταχού της επικράτειας».

Η δημοπρασία των σχεδίων διοργανώνεται από την Artcurial.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης