Μαίρη Ζυγούρη, «Οι Frankenstein και οι Νύφες του Frankenstein των Διαβατών, 2019-2020». Παραχώρηση MOMus

Τίμιοι παράνομοι στο λιμάνι

Η ελευθερία του σώματος και του νου, η ιδρυματοποίηση και ο περιορισμός, η συνύπαρξη και η ανάγκη, η τιμιότητα και η παρανομία, η προκατάληψη και η υπέρβασή της, μετάνοια και σωφρονισμός ― με αυτές τις θεματικές, το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μία έκθεση που εισχωρεί βαθιά στην πραγματικότητα μιας φυλακής, των ανθρώπων της πάνω απ’ όλα.

Η έκθεση «Τίμιοι παράνομοι – Πρόσωπο. Ελευθερία. Σιωπή», που εγκαινιάζεται στις 26 Φεβρουαρίου στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης), είχε ως αφετηρία της τα εργαστήρια φιλοσοφίας, γραφής και performance που πραγματοποίησαν αρχικά η επιμελήτρια και θεωρητικός τέχνης Σοφία Ελίζα Μπουράτση και ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Πλωμαρίτης στο 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Διαβατών. Από το σημείο αυτό και έπειτα, οκτώ καλλιτέχνες κλήθηκαν να δημιουργήσουν εργαστήρια με τους εκπαιδευόμενους κρατουμένους, συλλογικά ή ατομικά, που συμπεριλαμβάνουν φωτογραφίες, σχέδια, ζωγραφική, βίντεο, performance, εγκαταστάσεις και χαρακτικά.

 

Γιώργος Γεροντίδης, «It’s a rust lab, 2019-2020». © Χριστίνα
Παναγιωταρά

Ο τίτλος της έκθεσης («Τίμιοι παράνομοι») είναι έμπνευση εκπαιδευομένου του σχολείου, που υποδηλώνει, όπως λένε οι συντελεστές, τη ρευστή εισχώρηση της ηθικής μεταξύ του νόμιμου και του παράνομου. Ο υπότιτλος της έκθεσης (Πρόσωπο. Ελευθερία. Σιωπή) μας προκαταλαμβάνει για όλα εκείνα μέσα στα οποία οι κρατούμενοι των Διαβατών αντιμετωπίζουν ― είτε εκείνα προέρχονται απέξω είτε από μέσα.

Η έκθεση, που θα συνοδευτεί από ένα παράλληλο πρόγραμμα δράσεων, διαλέξεων και συζητήσεων, θα μας φέρει ενώπιον του υπαρξιακού και σωματικού περιορισμού ― του εγκλεισμού που ίσως προέρχεται από ένα λάθος. Διορθώνεται άραγε;

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Γιώργος Γεροντίδης, Μαίρη Ζυγούρη, Μαρία Κρεμέτη, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Ριάνον Μόργκαν, Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, Τάκης Σπυρόπουλος, Δημήτρης Φραγκάκης

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, «Τίμιοι παράνομοι – Πρόσωπο. Ελευθερία. Σιωπή», Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, διάρκεια 26/02-26/04, εγκαίνια: 26 Φεβρουαρίου, 20:00.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης